Kruche rogaliki z nadzieniem – bez cukru i jajek
Zaledwie trzy składniki plus nadzienie sprawiają, że kruche rogaliki są dziecinnie proste w przygotowaniu! Co więcej, ciasto na rogaliki nie zawiera cukru ani jajek. Słodyczy dostarcza nadzienie, ja wykorzystałam marmoladę, możecie również dodać mus jabłkowy, krem czekoladowy lub masę makową. Zapomniałabym o najważniejszym, rogaliki są przepyszne, w skrócie kruche ciasto sprawia, że ciężko poprzestać na jednym. Gorąco polecam! 🙂
Zobacz również przepisy na słodkości bez cukru oraz słodkości bez jajek!
Przepis na kruche rogaliki z nadzieniem
Składniki
- kostka masła (200 g)
- 3½ szklanki mąki (420 g)
- szklanka śmietany 18% (230 g)
- 3⅓ szklanki marmolady (400 g)
Czas przygotowania: 30 + 45 minut pieczenia
Liczba ciastek: około 45 rogalików
Przygotowanie
- Masło siekamy, dodajemy mąkę i śmietanę, a następnie dobrze wyrabiamy ciasto.
- Ciasto dzielimy na 5 części, a później jedną z nich rozwałkowujemy dość cienko (około 2 mm grubości).
- Następnie rozwałkowane ciasto kroimy jak pizzę, na 8 trójkątów.
- U podstawy każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę marmolady, a potem zwijamy by utworzyć rogalik.
- Rogaliki układamy w małych odstępach na blaszce i wypiekamy w 180 stopniach (termoobieg + górna grzałka) około 22 minut dopóki się nie zarumienią.
- Rogaliki po ostygnięciu przechowujemy w pudełku aby nie nabrały wilgoci.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 4341 kcal | 96 kcal |
Białko | 56 g | 1 g |
Tłuszcze | 213 g | 5 g |
Węglowodany netto | 534 g | 12 g |
Błonnik | 14 g | 0 g |
Z powyższego przepisu powstaje około 45 rogalików.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
W życiu nie jadłam lepszych! Cała rodzina i znajomi w pracy się nimi zajadają, uwielbiamy je 🙂
Bardzo się cieszę, że Wam smakowały 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Jest pyszne .dodaje troche kakao do ciasta i jest jeszcze lepsze ,mega polecam !!
Wyszły obłędne! Bardzo fajny przepis!
Super!
Pozdrawiam
Klaudia
Czy można zamienić mąkę przejmą na inną bezglutenową, jak to ja jaką?
Niestety nie przygotowywałam ich z innym rodzajem mąki.
Pozdrawiam
Klaudia
Jejku przepyszne wyszly, zapisuje przepis, jest genialnie prosty <3
Cieszę się, że ci smakują!
Pozdrawiam,
Klaudia