Kruche rogaliki z nadzieniem – bez cukru i jajek

Kruche rogaliki z nadzieniem – bez cukru i jajek

Zaledwie trzy składniki plus nadzienie sprawiają, że kruche rogaliki są dziecinnie proste w przygotowaniu! Co więcej, ciasto na rogaliki nie zawiera cukru ani jajek. Słodyczy dostarcza nadzienie, ja wykorzystałam marmoladę, możecie również dodać mus jabłkowy, krem czekoladowy lub masę makową. Zapomniałabym o najważniejszym, rogaliki są przepyszne, w skrócie kruche ciasto sprawia, że ciężko poprzestać na jednym. Gorąco polecam! 🙂

Zobacz również przepisy na słodkości bez cukru oraz słodkości bez jajek!


Przepis na kruche rogaliki z nadzieniem


Składniki

  • kostka masła (200 g)
  • 3½ szklanki mąki (420 g)
  • szklanka śmietany 18% (230 g)
  • 3⅓ szklanki marmolady (400 g)

Czas przygotowania: 30 + 45 minut pieczenia
Liczba ciastek: 
około 45 rogalików


Przygotowanie

  1. Masło siekamy, dodajemy mąkę i śmietanę, a następnie dobrze wyrabiamy ciasto.
  2. Ciasto dzielimy na 5 części, a później jedną z nich rozwałkowujemy dość cienko (około 2 mm grubości).
  3. Następnie rozwałkowane ciasto kroimy jak pizzę, na 8 trójkątów.
  4. U podstawy każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę marmolady, a potem zwijamy by utworzyć rogalik.
  5. Rogaliki układamy w małych odstępach na blaszce i wypiekamy w 180 stopniach (termoobieg + górna grzałka) około 22 minut dopóki się nie zarumienią.
  6. Rogaliki po ostygnięciu przechowujemy w pudełku aby nie nabrały wilgoci.
Kruche rogaliki z marmoladą
Kruche rogaliki z marmoladą
Kruche rogaliki z marmoladą
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna4341 kcal96 kcal
Białko56 g1 g
Tłuszcze213 g5 g
Węglowodany netto534 g12 g
Błonnik14 g0 g

Z powyższego przepisu powstaje około 45 rogalików.

Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!


A może coś na słono?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (5 ocen)


9 thoughts on “Kruche rogaliki z nadzieniem – bez cukru i jajek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.