Kruche rogaliki z nadzieniem – bez cukru i jajek
Zaledwie trzy składniki plus nadzienie sprawiają, że kruche rogaliki są dziecinnie proste w przygotowaniu! Co więcej, ciasto na rogaliki nie zawiera cukru ani jajek. Słodyczy dostarcza nadzienie, ja wykorzystałam marmoladę, możecie również dodać mus jabłkowy, krem czekoladowy lub masę makową. Zapomniałabym o najważniejszym, rogaliki są przepyszne, w skrócie kruche ciasto sprawia, że ciężko poprzestać na jednym. Gorąco polecam! 🙂
Zobacz również przepisy na słodkości bez cukru oraz słodkości bez jajek!
Przepis na kruche rogaliki z nadzieniem
Składniki
- kostka masła (200 g)
- 3½ szklanki mąki (420 g)
- szklanka śmietany 18% (230 g)
- 3⅓ szklanki marmolady (400 g)
Czas przygotowania: 30 + 45 minut pieczenia
Liczba ciastek: około 45 rogalików
Przygotowanie
- Masło siekamy, dodajemy mąkę i śmietanę, a następnie dobrze wyrabiamy ciasto.
- Ciasto dzielimy na 5 części, a później jedną z nich rozwałkowujemy dość cienko (około 2 mm grubości).
- Następnie rozwałkowane ciasto kroimy jak pizzę, na 8 trójkątów.
- U podstawy każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę marmolady, a potem zwijamy by utworzyć rogalik.
- Rogaliki układamy w małych odstępach na blaszce i wypiekamy w 180 stopniach (termoobieg + górna grzałka) około 22 minut dopóki się nie zarumienią.
- Rogaliki po ostygnięciu przechowujemy w pudełku aby nie nabrały wilgoci.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 4341 kcal | 96 kcal |
Białko | 56 g | 1 g |
Tłuszcze | 213 g | 5 g |
Węglowodany netto | 534 g | 12 g |
Błonnik | 14 g | 0 g |
Z powyższego przepisu powstaje około 45 rogalików.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
W życiu nie jadłam lepszych! Cała rodzina i znajomi w pracy się nimi zajadają, uwielbiamy je 🙂
Bardzo się cieszę, że Wam smakowały 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Jest pyszne .dodaje troche kakao do ciasta i jest jeszcze lepsze ,mega polecam !!
Wyszły obłędne! Bardzo fajny przepis!
Super!
Pozdrawiam
Klaudia
Czy można zamienić mąkę przejmą na inną bezglutenową, jak to ja jaką?
Niestety nie przygotowywałam ich z innym rodzajem mąki.
Pozdrawiam
Klaudia
Jejku przepyszne wyszly, zapisuje przepis, jest genialnie prosty <3
Cieszę się, że ci smakują!
Pozdrawiam,
Klaudia