Popękane ciasteczka
Popękane ciasteczka, czyli mocno kakaowe ciasteczka otoczone cukrem pudrem. Z zewnątrz delikatnie chrupiące, w środku miękkie i wilgotne, ogólnie rzecz biorąc ciężko im się oprzeć! Dodatkowo są niezwykle efektowne, przez co świetnie nadają się na wszelkiego rodzaju imprezy i przyjęcia. Koniecznie je przygotujcie 😉
Przepis na popękane ciasteczka
Składniki
- ⅓ szklanki mąki pszennej (50 g)
- 2½ łyżki kakao (25 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia (2 g)
- ⅓ szklanki cukru (70 g)
- 2½ łyżki miękkiego masła (25 g)
- 1 jajko
- dodatkowy cukier puder do obtoczenia
Czas przygotowania: 45 minut + 10 minut pieczenia
Liczba ciastek: około 15 ciasteczek
Przygotowanie
- Do naczynia wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier a potem całość mieszamy do połączenia składników.
- Następnie dodajemy miękkie masło (jeśli jest twarde możesz je rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, jednakże najlepiej aby było miękkie) oraz jajko.
- Masę dokładnie wyrabiamy, jest bardzo klejąca więc odkładamy ją do lodówki do stwardnięcia na około pół godziny.
- Następnie przy pomocy łyżki nabieramy porcję ciasta i przy pomocy drugiej łyżki formujemy kulki, które obtaczamy w cukrze pudrze (opcjonalnie możesz lepić kulki zmoczonymi dłońmi).
- Ciastka układamy na blaszce w dużych odstępach i pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni (górna i dolna grzałka bez termoobiegu).
Wartości odżywcze | w całości | w 1 ciastku |
Wartość energetyczna | 911 kcal | 61 kcal |
Białko | 17 g | 1 g |
Tłuszcze | 32 g | 2 g |
Węglowodany netto | 137 g | 9 g |
Błonnik | 3 g | < 0,5 g |
Wartość kaloryczna dla 1 ciastka przy przygotowaniu 15 sztuk.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
- Pasztet jajeczny
- Kulki serowo-orzechowe (keto, bez cukru)
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (7 ocen)
Cudne wyszły
Cieszę się! 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Wyszly piękne i pyszne, niesamowity jest ten przepis
Myślę że mój synek będzie zadowolony z takich ciasteczek