Sos kurkowy na śmietance (keto, Low Carb)
Sos kurkowy to obowiązkowe danie w sezonie kurkowym! Rewelacyjnie smakuje z makaronem typu tagiatelle, jak również z pyzami (kluskami na parze, parowcami, czy też pampuchami), kopytkami lub kluskami śląskimi. Oczywiście najsmaczniejszy jest z własnoręcznie zebranymi kurkami, chociaż kto chodzi na grzyby ten wie jak ciężko na nie trafić 😉
Przepis na sos kurkowy na śmietance
Składniki
- opakowanie kurek (200 g)
- średnia cebula (70 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 3 łyżki masła (45 g)
- 2/3 szklanki śmietanki 30% (200 g)
- 2 łyżeczki śmietany 18% lub soku z cytryny (24 g)
- sól i pieprz wedle uznania
opcjonalnie
- łyżka mąki (12 g)
- łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku (6 g)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 4 porcje
Przygotowanie
- Kurki dokładnie myjemy ze wszelkich zabrudzeń. Polecam umieścić je w dużej misce wypełnionej zimną wodą, a następnie delikatnie pomieszać. Kawałki brudu opadną na dno, a kurki pływające na powierzchni odławiamy.
- Następnie kurki osuszamy i większe z nich kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy.
- Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim cebulę dopóki się nie zeszkli.
- Następnie do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek i smażymy krótko (1-2 min).
- Do warzyw dodajemy kurki i smażymy krótko na średnim ogniu (5-8 minut).
- Dodajemy śmietankę do usmażonych kurek oraz natkę pietruszki lub koperek, a następnie zagotowujemy sos.
- Na koniec sos kurkowy doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem, oraz zakwaszamy sokiem z cytryny lub dodając kwaśną śmietanę.
- Jeśli sos wyszedł rzadki zagęszczamy go mąką i zagotowujemy.
Sos kurkowy smakuje rewelacyjnie z makaronem typu tagliatelle, jak również z pyzami (kluskami na parze, parowcami, czy też pampuchami) oraz kopytkami lub kluskami śląskimi.



Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 1078 kcal | 270 kcal |
Białko | 10g | 3 g |
Tłuszcze | 103g | 26 g |
Węglowodany netto | 21 g | 5 g |
Błonnik | 9 g | 2 g |
Kaloryczność obliczona dla wersji wykorzystującej śmietanę 18% bez opcjonalnych dodatków.
Zobacz również
#wegetariańskie #daniagłówne #daniazmakaronem #bezglutenu #bezorzechów #bezjajek #keto #LowCarb #dietacukrzycowa #kuchniapolska #szybkie<30min #grzyby #śmietana #śmietanka #cebula #czosnek
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Uwielbiam sos kurkowy. Wygląda bardzo apetycznie.