Sos kurkowy na śmietance (keto, Low Carb)
Sos kurkowy to obowiązkowe danie w sezonie kurkowym! Rewelacyjnie smakuje z makaronem typu tagiatelle, jak również z pyzami (kluskami na parze, parowcami, czy też pampuchami), kopytkami lub kluskami śląskimi. Oczywiście najsmaczniejszy jest z własnoręcznie zebranymi kurkami, chociaż kto chodzi na grzyby ten wie jak ciężko na nie trafić 😉
Przepis na sos kurkowy na śmietance
Składniki
- opakowanie kurek (200 g)
- średnia cebula (70 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 3 łyżki masła (45 g)
- 2/3 szklanki śmietanki 30% (200 g)
- 2 łyżeczki śmietany 18% lub soku z cytryny (24 g)
- sól i pieprz wedle uznania
opcjonalnie
- łyżka mąki (12 g)
- łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku (6 g)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 4 porcje
Przygotowanie
- Kurki dokładnie myjemy ze wszelkich zabrudzeń. Polecam umieścić je w dużej misce wypełnionej zimną wodą, a następnie delikatnie pomieszać. Kawałki brudu opadną na dno, a kurki pływające na powierzchni odławiamy.
- Następnie kurki osuszamy i większe z nich kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy.
- Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim cebulę dopóki się nie zeszkli.
- Następnie do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek i smażymy krótko (1-2 min).
- Do warzyw dodajemy kurki i smażymy krótko na średnim ogniu (5-8 minut).
- Dodajemy śmietankę do usmażonych kurek oraz natkę pietruszki lub koperek, a następnie zagotowujemy sos.
- Na koniec sos kurkowy doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem, oraz zakwaszamy sokiem z cytryny lub dodając kwaśną śmietanę.
- Jeśli sos wyszedł rzadki zagęszczamy go mąką i zagotowujemy.
Sos kurkowy smakuje rewelacyjnie z makaronem typu tagliatelle, jak również z pyzami (kluskami na parze, parowcami, czy też pampuchami) oraz kopytkami lub kluskami śląskimi.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 1078 kcal | 270 kcal |
Białko | 10 g | 3 g |
Tłuszcze | 103 g | 26 g |
Węglowodany netto | 21 g | 5 g |
Błonnik | 9 g | 2 g |
Kaloryczność obliczona dla wersji wykorzystującej śmietanę 18% bez opcjonalnych dodatków.
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Rewelacyjny!
🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Wyszedł pyszny!
Bardzo się cieszę!
Pozdrawiam
Klaudia
To był mój pierwszy sos kurkowy i wyszedł obłędny!
Bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Uwielbiam sos kurkowy. Wygląda bardzo apetycznie.
My również go uwielbiamy!
Pozdrawiam
Klaudia