Sos kurkowy na śmietance (keto, Low Carb)

Sos kurkowy na śmietance (keto, Low Carb)

Sos kurkowy to obowiązkowe danie w sezonie kurkowym! Rewelacyjnie smakuje z makaronem typu tagiatelle, jak również z pyzami (kluskami na parze, parowcami, czy też pampuchami), kopytkami lub kluskami śląskimi. Oczywiście najsmaczniejszy jest z własnoręcznie zebranymi kurkami, chociaż kto chodzi na grzyby ten wie jak ciężko na nie trafić 😉


Przepis na sos kurkowy na śmietance


Składniki

  • opakowanie kurek (200 g)
  • średnia cebula (70 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 3 łyżki masła (45 g)
  • 2/3 szklanki śmietanki 30% (200 g)
  • 2 łyżeczki śmietany 18% lub soku z cytryny (24 g)
  • sól i pieprz wedle uznania

opcjonalnie

  • łyżka mąki (12 g)
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku (6 g)

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 
4 porcje


Przygotowanie

  1. Kurki dokładnie myjemy ze wszelkich zabrudzeń. Polecam umieścić je w dużej misce wypełnionej zimną wodą, a następnie delikatnie pomieszać. Kawałki brudu opadną na dno, a kurki pływające na powierzchni odławiamy.
  2. Następnie kurki osuszamy i większe z nich kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy.
  4. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim cebulę dopóki się nie zeszkli.
  5. Następnie do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek i smażymy krótko (1-2 min).
  6. Do warzyw dodajemy kurki i smażymy krótko na średnim ogniu (5-8 minut).
  7. Dodajemy śmietankę do usmażonych kurek oraz natkę pietruszki lub koperek, a następnie zagotowujemy sos.
  8. Na koniec sos kurkowy doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem, oraz zakwaszamy sokiem z cytryny lub dodając kwaśną śmietanę.
  9. Jeśli sos wyszedł rzadki zagęszczamy go mąką i zagotowujemy.


Sos kurkowy smakuje rewelacyjnie z makaronem typu tagliatelle, jak również z pyzami (kluskami na parze, parowcami, czy też pampuchami) oraz kopytkami lub kluskami śląskimi.

Sos kurkowy na patelni
Sos kurkowy
Sos kurkowy
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna1078 kcal270 kcal
Białko10g3 g
Tłuszcze103g26 g
Węglowodany netto21 g5 g
Błonnik9 g2 g

Kaloryczność obliczona dla wersji wykorzystującej śmietanę 18% bez opcjonalnych dodatków.


Zobacz również

#wegetariańskie #daniagłówne #daniazmakaronem #bezglutenu #bezorzechów #bezjajek #keto #LowCarb #dietacukrzycowa #kuchniapolska #szybkie<30min #grzyby #śmietana #śmietanka #cebula #czosnek

Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !




1 thought on “Sos kurkowy na śmietance (keto, Low Carb)”

Dodaj komentarz