Ciasteczka maślane z czekoladą
Ciasteczka maślane z czekoladą to nasze ulubione ciastka ostatnimi czasy! Maślany smak oraz kawałki czekolady sprawiają, że ciężko się im oprzeć. Możecie dodać ulubioną czekoladę, u nas padło na białą. Gorąco polecam! 🙂
Składniki
- szklanka mąki pszennej (150 g)
- 1/2 kostki miękkiego masła (100 g)
- 1/4 szklanki cukru lub słodziku (70 g)
- jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
- szczypta soli
- tabliczka czekolady (100 g)
Czas przygotowania: 25 + 10 minut pieczenia
Liczba ciastek: około 15-20 ciasteczek
Przygotowanie
- Używamy miękkiego masła lub podgrzewamy je w mikrofali albo rondelku.
- Do miski dodajemy mąkę, masło, cukier/słodzik, jajko, proszek do pieczenia oraz sól i całość mieszamy (można mikserem).
- Następnie siekamy czekoladę na mniejsze kawałki, dodajemy ją do masy i ponownie krótko mieszamy.
- Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia i nakładamy porcje ciastek (ciasto jest dość lepkie, najlepiej nakładać łyżką i pomagać sobie drugą, lub użyć foremki). Zachowujemy odstęp 2 cm, gdyż ciastka delikatnie rozleją się na boki.
- Wypiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 190 stopni (dopóki się nie zarumienią), po czym studzimy na kratce.
- Ciasteczka maślane z czekoladą przechowujemy w puszce lub szczelnym pudełku.


Wartości odżywcze | w całości | w 1 ciastku |
Wartość energetyczna | 2206 kcal | 110 kcal |
Białko | 32 g | 2 g |
Tłuszcze | 128 g | 6 g |
Węglowodany netto | 320 g | 16 g |
Błonnik | 3 g | < 0,5 g |
Kaloryczność przeliczona przy założeniu, że z przepisu powstanie 20 ciastek, dla wersji z cukrem i białą czekoladą.
Zobacz również
#wegetariańskie #słodkości #ciastka #bezorzechów #masło #cukier #jajka #mąka #czekolada #umiarkowanieszybkie(30-60min)
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)