Ciasteczka maślane z czekoladą
Ciasteczka maślane z czekoladą to nasze ulubione ciastka ostatnimi czasy! Maślany smak oraz kawałki czekolady sprawiają, że ciężko się im oprzeć. Możecie dodać ulubioną czekoladę, u nas padło na białą. Gorąco polecam! 🙂
Składniki
- szklanka mąki pszennej (150 g)
- 1/2 kostki miękkiego masła (100 g)
- 1/4 szklanki cukru lub słodziku (70 g)
- jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
- szczypta soli
- tabliczka czekolady (100 g)
Czas przygotowania: 25 + 10 minut pieczenia
Liczba ciastek: około 15-20 ciasteczek
Przygotowanie
- Używamy miękkiego masła lub podgrzewamy je w mikrofali albo rondelku.
- Do miski dodajemy mąkę, masło, cukier/słodzik, jajko, proszek do pieczenia oraz sól i całość mieszamy (można mikserem).
- Następnie siekamy czekoladę na mniejsze kawałki, dodajemy ją do masy i ponownie krótko mieszamy.
- Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia i nakładamy porcje ciastek (ciasto jest dość lepkie, najlepiej nakładać łyżką i pomagać sobie drugą, lub użyć foremki). Zachowujemy odstęp 2 cm, gdyż ciastka delikatnie rozleją się na boki.
- Wypiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 190 stopni (dopóki się nie zarumienią), po czym studzimy na kratce.
- Ciasteczka maślane z czekoladą przechowujemy w puszce lub szczelnym pudełku.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 sztuce |
Wartość energetyczna | 2206 kcal | 110 kcal |
Białko | 32 g | 2 g |
Tłuszcze | 128 g | 6 g |
Węglowodany netto | 320 g | 16 g |
Błonnik | 3 g | < 0,5 g |
Kaloryczność przeliczona przy założeniu, że z przepisu powstanie 20 ciastek, dla wersji z cukrem i białą czekoladą.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (6 ocen)
Znajoma mi podesłała ten przepis i jestem jej bardzo wdzięczna! Najlepsze ciastka jakie jedliśmy, uwielbiamy je!