Boczniaki a’la strogonow (wegańskie, keto, low carb)

Boczniaki a’la strogonow (wegańskie, keto, low carb)

Boczniaki a’la strogonow, czyli mocno aromatyczny sos pomidorowo-śmietankowy zawierający ogórki kiszone, oraz boczniaki jako zamiennik mięsa. Poza smakiem, bardzo lubię w tym daniu to, że można je przygotować w jednym garnku! Ponadto, jest to danie wegańskie i niskowęglowodanowe, idealne dla osób na diecie keto lub 

Gnocchi kalafiorowe – pieczone (keto, low carb)

Gnocchi kalafiorowe – pieczone (keto, low carb)

Gnocchi kalafiorowe, czyli wariacja znanych w kuchni włoskiej ziemniaczanych klusek. Jest to świetny przepis na wykorzystanie pozostałego po obiadzie kalafiora (ekonomiczne gotowanie). Gnocchi kalafiorowe są delikatne i miękkie, świetnie smakują z pesto lub sosem. Ponadto, danie to jest bezglutenowe i niskowęglowodanowe, przez co idealnie nada 

Zupa z dyni na mleku kokosowym (wegańska, keto, low carb)

Zupa z dyni na mleku kokosowym (wegańska, keto, low carb)

Zupa z dyni na mleku kokosowym to moje odkrycie tego roku! Wiele razy podchodziłam do zupy dyniowej, ale pierwszy raz wyszła idealnie delikatna, a zarazem aromatyczna. Dynia hokkaido idealnie nadaje się na zupę, dzięki swojej kremowej konsystencji, ponadto rewelacyjnie pasuje do mleka kokosowego. Cóż więcej 

Pieczona dynia hokkaido (wegańskie, keto, low carb)

Pieczona dynia hokkaido (wegańskie, keto, low carb)

Pieczona dynia hokkaido to szybki przepis, który pozwala nam otrzymać nie tylko pyszną przekąskę, ale również bazę pod wiele innych przepisów z dynią. Podczas jej pieczenia po kuchni roznosi się niesamowity aromat dyni i rozmarynu. Gorąco zachęcam do skorzystania z sezonu na dynię, który zazwyczaj 

Flaki z koziej brody (keto, Low carb, wegańskie)

Flaki z koziej brody (keto, Low carb, wegańskie)

Flaki z koziej brody, czyli wegański odpowiednik flaków z wykorzystaniem grzyba siedzunia sosnowego, znanego bardziej pod nazwą kozia broda. Zupa ta jest rewelacyjnym zamiennikiem tradycyjnych flaków doskonale znanych w kuchni polskiej, a zwłaszcza kuchni śląskiej. Mówią, że smaku nie do odróżnienia od tradycyjnych flaków, oceńcie 

Boczniaki po kaszubsku (wegańskie, keto)

Boczniaki po kaszubsku (wegańskie, keto)

Boczniaki a’la śledzie po kaszubsku, czyli w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Śledzie po kaszubsku to jedna z potraw kuchni polskiej, a dokładniej kuchni kaszubskiej. Idealne danie na Wege Święta, boczniaki naprawdę fantastycznie przypominają w strukturze śledzie, z kolei dodatek nori wzbogaca danie o rybny posmak. Ponadto 

Sos kurkowy na śmietance (keto, Low Carb)

Sos kurkowy na śmietance (keto, Low Carb)

Sos kurkowy to obowiązkowe danie w sezonie kurkowym! Rewelacyjnie smakuje z makaronem typu tagiatelle, jak również z pyzami (kluskami na parze, parowcami, czy też pampuchami), kopytkami lub kluskami śląskimi. Oczywiście najsmaczniejszy jest z własnoręcznie zebranymi kurkami, chociaż kto chodzi na grzyby ten wie jak ciężko 

Keto naleśniki na mascarpone, bez mąki!

Keto naleśniki na mascarpone, bez mąki!

Pomyślelibyście, że można zrobić naleśniki bez grama mąki? Otóż można! Keto naleśniki na mascarpone nie posiadają mąki co sprawia, że są wyjątkowo miękkie i świetnie nadają się do faszerowania. Gorąco polecam, nie tylko osobom na diecie niskowęglowodanowej 🙂 Przepis na keto naleśniki na mascarpone Składniki 

Pieczone placki z cukinii

Pieczone placki z cukinii

Pieczone placki z cukinii z dodatkiem sera skradły moje serce i zdecydowanie dołączają do grona moich ulubionych przepisów! Ciągnący się ser żółty i delikatna chrupkość sprawiają, że ciężko zjeść tylko jeden. Gorąco polecam szczególnie podczas sezonu na cukinię 😉 Jest to kolejny wariant placków z 

Krem ze szparagów

Krem ze szparagów

Krem ze szparagów to delikatna, lekka, śmietankowa zupa bardzo prosta w przygotowaniu. Ponadto jest to rewelacyjny przepis gdy trafimy na szparagi z dużą ilością łyka. Gorąco polecam fanom szparagów i nie tylko 😉 Zobacz również więcej przepisów na zupy i na zupy krem.

Frittata ze szpinakiem i fetą

Frittata ze szpinakiem i fetą

Frittata ze szpinakiem i fetą to zdecydowanie moje odkrycie kulinarne tego roku! Jest banalnie prosta w przygotowaniu, można dodać dowolne składniki zalegające w lodówce (ekonomiczne gotowanie), nie napracujecie się przy niej, a co najważniejsze jest przepyszna 😉Frittata to danie pochodzące z kuchni włoskiej którego bazą 

Boczniaki w mięsnej marynacie (wegańskie, keto)

Boczniaki w mięsnej marynacie (wegańskie, keto)

Boczniaki w mięsnej marynacie są wyjątkowo aromatyczne, dzięki dodatkowi przypraw jak również sosu sojowego. Takie boczniaki świetnie nadadzą się na wegegrilla, chociaż z patelni smakują równie dobrze. Przygotowuje się je bardzo szybko, a znikają jeszcze szybciej, podjadane również przez osoby jedzące mięso 😉

Puree z kalafiora

Puree z kalafiora

Puree z kalafiora, a właściwie purée, w języku francuskim oznacza oczyszczony i zwykle odnosi się do ugotowanych rozdrobnionych warzyw stanowiących dodatek do dania głównego lub do gęstych zup. Ta forma podawania różnorakich warzyw staje się coraz bardziej popularna, pomimo że dla większości z nas puree 

Keto naan (wegańskie)

Keto naan (wegańskie)

Miękki, puszysty i elastyczny chlebek keto naan, czyli w wersji niskowęglowodanowej. Delikatnie wyczuwalna mąka kokosowa świetnie do nich pasuje. W końcu w kuchni indyjskiej kokos i mleczko kokosowe są wykorzystywane. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań kuchni indyjskiej, albo jako pieczywo do śniadania czy 

Keto omlet a’la pizza

Keto omlet a’la pizza

Keto omlet a’la pizza to wersja niskowęglowodanowa przepisu na omlet a’la pizza. Bardzo lubię tę szybką wersję zamiennika pizzy z patelni, według mnie w wersji keto z dużą ilością sera smakuje wręcz obłędnie! Do środka poza sosem pomidorowym i serem możecie też dodać klasyczne składniki 

Fuczki czyli placki z kapusty kiszonej, bez mąki pszennej, keto

Fuczki czyli placki z kapusty kiszonej, bez mąki pszennej, keto

Fuczki to tradycyjne podkarpackie placki z kapusty kiszonej, tutaj w wydaniu niskowęglowodanowym bez mąki pszennej. Zwykle przyprawiane są zarówno cząbrem jak i kminkiem oraz podawane z gęstą śmietaną. Jak dla mnie idealnie pasuje do nich również majeranek i kolendra, a do podania sos tatarski. Po