Boczniaki a’la strogonow (wegańskie, keto, low carb)
Boczniaki a’la strogonow, czyli mocno aromatyczny sos pomidorowo-śmietankowy zawierający ogórki kiszone, oraz boczniaki jako zamiennik mięsa. Poza smakiem, bardzo lubię w tym daniu to, że można je przygotować w jednym garnku! Ponadto, jest to danie wegańskie i niskowęglowodanowe, idealne dla osób na diecie keto lub low carb 🙂
Wiecie, że strogonow oryginalnie nazywany był Boeuf Stroganow od nazwiska rosyjskiego generała o Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa? Co ciekawe, w Polsce przyjęła się błędna nazwa strogonow 😉 Ponadto, jest to przepis kuchni rosyjskiej, a pierwsze zapiski o nim pochodzą z XIX wieku [1,2].
Przepis na Boczniaki a’la strogonow
Składniki
- cebula (100 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 3 łyżki oleju (30 g)
- opakowanie boczniaków (250 g)
- 2 ogórki kiszone (100 g)
- 2 łyżki sosu sojowego (20 g)
- łyżeczka cukru lub słodziku (5 g)
- łyżeczka musztardy (10 g)
- łyżka koncentratu pomidorowego (25 g)
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka papryki wędzonej
- 1,5 łyżeczki majeranku
- pół szklanki śmietanki roślinnej (125 ml) *
- sól i pieprz wedle uznania
* osoby niebędące na diecie wegańskiej mogą użyć pół szklanki 18% śmietanki (125 ml)
Czas przygotowania: 35-45 minut
Ilość: 3 porcje
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju.
- W międzyczasie kroimy boczniaki na mniejsze kawałki (najlepiej wzdłuż blaszek, tworząc długie paski) i dodajemy na patelnię i podsmażamy.
- Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy je na patelnie wraz z sosem sojowym, cukrem/słodzikiem, koncentratem pomidorowym, musztardą, papryką słodką i wędzoną oraz majerankiem.
- Całość dobrze mieszamy i podsmażamy przez 15 min pod przykryciem.
- Następnie dodajemy śmietanki zahartowanej z odrobiną gorącego sosu i gotujemy jeszcze przez chwilę by zredukować sos (około 5 minut).
- Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem.
- Podajemy z ryżem, makaronem lub kaszą. U mnie akurat z tagliatelle z cukinii 🙂
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 648 kcal | 216 kcal |
Białko | 16 g | 5 g |
Tłuszcze | 51 g | 17 g |
Węglowodany netto | 31 g | 10 g |
Błonnik | 4 g | 1 g |
Wartości odżywcze dla wersji wykorzystującej słodzik i 15% śmietankę sojową. Z przepisu powstają około 3 porcje.
Jeszcze więcej keto przepisów!
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słodko?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Przepisy sezonowe
Kotlety z buraka (wegańskie) Zupa dyniowa (wegańska) Burgery z buraka Puree z dyni Sałatka z buraków Chłodnik litewski z burakami Buraki pieczone Pierogi z dynią piżmową Kremowy sos dyniowy Szakszuka z dynią piżmową
Najnowsze przepisy
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Wyszły bardzo dobre! Nie miałem papryki wędzonej i dodałem trochę sosu barbeque, udało się zastąpić
Super pomysł! Cieszę się, że Ci smakowało 🙂
Pozdrawiam
Klaudia