Boczniaki a’la strogonow (wegańskie, keto, low carb)

Boczniaki a’la strogonow (wegańskie, keto, low carb)

Boczniaki a’la strogonow, czyli mocno aromatyczny sos pomidorowo-śmietankowy zawierający ogórki kiszone, oraz boczniaki jako zamiennik mięsa. Poza smakiem, bardzo lubię w tym daniu to, że można je przygotować w jednym garnku! Ponadto, jest to danie wegańskie i niskowęglowodanowe, idealne dla osób na diecie keto lub low carb 🙂

Wiecie, że strogonow oryginalnie nazywany był Boeuf Stroganow od nazwiska rosyjskiego generała o Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa? Co ciekawe, w Polsce przyjęła się błędna nazwa strogonow 😉 Ponadto, jest to przepis kuchni rosyjskiej, a pierwsze zapiski o nim pochodzą z XIX wieku [1,2].


Przepis na Boczniaki a’la strogonow


Składniki

  • cebula (100 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 3 łyżki oleju (30 g)
  • opakowanie boczniaków (250 g)
  • 2 ogórki kiszone (100 g)
  • 2 łyżki sosu sojowego (20 g)
  • łyżeczka cukru lub słodziku (5 g)
  • łyżeczka musztardy (10 g)
  • łyżka koncentratu pomidorowego (25 g)
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • pół szklanki śmietanki roślinnej (125 ml) * 
  • sól i pieprz wedle uznania 

* osoby niebędące na diecie wegańskiej mogą użyć pół szklanki 18% śmietanki (125 ml)


Czas przygotowania: 35-45 minut 
Ilość: 3 porcje


Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju.
  2. W międzyczasie kroimy boczniaki na mniejsze kawałki (najlepiej wzdłuż blaszek, tworząc długie paski) i dodajemy na patelnię i podsmażamy.
  3. Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy je na patelnie wraz z sosem sojowym, cukrem/słodzikiem, koncentratem pomidorowym, musztardą, papryką słodką i wędzoną oraz majerankiem.
  4. Całość dobrze mieszamy i podsmażamy przez 15 min pod przykryciem.
  5. Następnie dodajemy śmietanki zahartowanej z odrobiną gorącego sosu i gotujemy jeszcze przez chwilę by zredukować sos (około 5 minut).
  6. Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem.
  7. Podajemy z ryżem, makaronem lub kaszą. U mnie akurat z tagliatelle z cukinii 🙂

Boczniaki ala strogonow
Boczniaki ala strogonow
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna648 kcal216 kcal
Białko16 g5 g
Tłuszcze51 g17 g
Węglowodany netto31 g10 g
Błonnik4 g1 g

Wartości odżywcze dla wersji wykorzystującej słodzik i 15% śmietankę sojową. Z przepisu powstają około 3 porcje.


Jeszcze więcej keto przepisów!

A może coś keto na słodko?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (6 ocen)


4 thoughts on “Boczniaki a’la strogonow (wegańskie, keto, low carb)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.