Boczniaki a’la strogonow (wegańskie, keto, low carb)
Boczniaki a’la strogonow, czyli mocno aromatyczny sos pomidorowo-śmietankowy zawierający ogórki kiszone, oraz boczniaki jako zamiennik mięsa. Poza smakiem, bardzo lubię w tym daniu to, że można je przygotować w jednym garnku! Ponadto, jest to danie wegańskie i niskowęglowodanowe, idealne dla osób na diecie keto lub low carb 🙂
Wiecie, że strogonow oryginalnie nazywany był Boeuf Stroganow od nazwiska rosyjskiego generała o Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa? Co ciekawe, w Polsce przyjęła się błędna nazwa strogonow 😉 Ponadto, jest to przepis kuchni rosyjskiej, a pierwsze zapiski o nim pochodzą z XIX wieku [1,2].
Przepis na Boczniaki a’la strogonow
Składniki
- cebula (100 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 3 łyżki oleju (30 g)
- opakowanie boczniaków (250 g)
- 2 ogórki kiszone (100 g)
- 2 łyżki sosu sojowego (20 g)
- łyżeczka cukru lub słodziku (5 g)
- łyżeczka musztardy (10 g)
- łyżka koncentratu pomidorowego (25 g)
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka papryki wędzonej
- 1,5 łyżeczki majeranku
- pół szklanki śmietanki roślinnej (125 ml) *
- sól i pieprz wedle uznania
* osoby niebędące na diecie wegańskiej mogą użyć pół szklanki 18% śmietanki (125 ml)
Czas przygotowania: 35-45 minut
Ilość: 3 porcje
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju.
- W międzyczasie kroimy boczniaki na mniejsze kawałki (najlepiej wzdłuż blaszek, tworząc długie paski) i dodajemy na patelnię i podsmażamy.
- Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy je na patelnie wraz z sosem sojowym, cukrem/słodzikiem, koncentratem pomidorowym, musztardą, papryką słodką i wędzoną oraz majerankiem.
- Całość dobrze mieszamy i podsmażamy przez 15 min pod przykryciem.
- Następnie dodajemy śmietanki zahartowanej z odrobiną gorącego sosu i gotujemy jeszcze przez chwilę by zredukować sos (około 5 minut).
- Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem.
- Podajemy z ryżem, makaronem lub kaszą. U mnie akurat z tagliatelle z cukinii 🙂
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 648 kcal | 216 kcal |
Białko | 16 g | 5 g |
Tłuszcze | 51 g | 17 g |
Węglowodany netto | 31 g | 10 g |
Błonnik | 4 g | 1 g |
Wartości odżywcze dla wersji wykorzystującej słodzik i 15% śmietankę sojową. Z przepisu powstają około 3 porcje.
Jeszcze więcej keto przepisów!
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słodko?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Robiłam dziś ten przepis, super fajny, tacie smakowal. Zrobilam w pelni weganski i zamiast smietanki (bo nie mialam) dodalam naturalny jogurt sojowy od alpro, mleko sojowe tez dałoby rade. Polecam, fajne
Bardzo się cieszę, że Wam smakowało!
Pozdrawiam
Klaudia
Wyszły bardzo dobre! Nie miałem papryki wędzonej i dodałem trochę sosu barbeque, udało się zastąpić
Super pomysł! Cieszę się, że Ci smakowało 🙂
Pozdrawiam
Klaudia