Krem ze szparagów
Krem ze szparagów to delikatna, lekka, śmietankowa zupa bardzo prosta w przygotowaniu. Ponadto jest to rewelacyjny przepis gdy trafimy na szparagi z dużą ilością łyka. Gorąco polecam fanom szparagów i nie tylko 😉
Przepis na krem ze szparagów
Składniki
- pęczek białych szparagów (500 g)
- cebula (100 g)
- łyżka masła (10 g)
- 2/5 szklanki śmietanki 30% (100 g)
- 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml)
- sól i pieprz wedle uznania
opcjonalnie
- śmietana 18%
- natka pietruszki
Czas przygotowania: 30 min
Ilość: około 1 l kremu ze szparagów
Liczba porcji: 4 porcje po 250 ml
Przygotowanie
- Szparagi obieramy z nadmiaru łyka (jeśli pozostanie część łyka to i tak będzie zblendowana) i gotujemy w bulionie warzywnym około 20 minut.
- W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy ją na łyżce masła.
- Następnie do szparagów dodajemy śmietankę oraz smażoną cebulę i całość blendujemy (jeśli pozostanie sporo łyka, najlepiej przelać je przez sitko).
- Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
- Krem ze szparagów opcjonalnie przyozdabiamy gęstą śmietaną 18% oraz natką pietruszki.


Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 504 kcal | 126 kcal |
Białko | 13 g | 3 g |
Tłuszcze | 40 g | 10 g |
Węglowodany netto | 20 g | 5 g |
Błonnik | 9 g | 2 g |
Zobacz również
#wegetariańskie #zupy #bezglutenu #bezorzechów #keto #LowCarb #dietacukrzycowa #kuchniasezonowa #szybkie<30min #szparagi
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)