Krem ze szparagów

Krem ze szparagów

Krem ze szparagów to delikatna, lekka, śmietankowa zupa bardzo prosta w przygotowaniu. Ponadto jest to rewelacyjny przepis gdy trafimy na szparagi z dużą ilością łyka. Gorąco polecam fanom szparagów i nie tylko 😉


Przepis na krem ze szparagów


Składniki

  • pęczek białych szparagów (500 g)
  • cebula (100 g)
  • łyżka masła (10 g)
  • 2/5 szklanki śmietanki 30% (100 g)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml)
  • sól i pieprz wedle uznania


opcjonalnie

  • śmietana 18%
  • natka pietruszki

Czas przygotowania: 30 min 
Ilość: około 1 l kremu ze szparagów
Liczba porcji: 4 porcje po 250 ml


Przygotowanie

  1. Szparagi obieramy z nadmiaru łyka (jeśli pozostanie część łyka to i tak będzie zblendowana) i gotujemy w bulionie warzywnym około 20 minut.
  2. W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy ją na łyżce masła.
  3. Następnie do szparagów dodajemy śmietankę oraz smażoną cebulę i całość blendujemy (jeśli pozostanie sporo łyka, najlepiej przelać je przez sitko).
  4. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
  5. Krem ze szparagów opcjonalnie przyozdabiamy gęstą śmietaną 18% oraz natką pietruszki.
Krem ze szparagów
Krem ze szparagów
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna504 kcal126 kcal
Białko13 g3 g
Tłuszcze40 g10 g
Węglowodany netto20 g5 g
Błonnik9 g 2 g

Zobacz również

#wegetariańskie #zupy #bezglutenu #bezorzechów #keto #LowCarb #dietacukrzycowa #kuchniasezonowa #szybkie<30min #szparagi


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


Dodaj komentarz