Krem ze szparagów
Krem ze szparagów to delikatna, lekka, śmietankowa zupa bardzo prosta w przygotowaniu. Ponadto jest to rewelacyjny przepis gdy trafimy na szparagi z dużą ilością łyka. Gorąco polecam fanom szparagów i nie tylko 😉
Zobacz również więcej przepisów na zupy i na zupy krem.
Przepis na krem ze szparagów
Składniki
- pęczek białych szparagów (500 g)
- cebula (100 g)
- łyżka masła (10 g)
- 2/5 szklanki śmietanki 30% (100 g)
- 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml)
- sól i pieprz wedle uznania
opcjonalnie
- śmietana 18%
- natka pietruszki
Czas przygotowania: 30 min
Ilość: około 1 l kremu ze szparagów
Liczba porcji: 4 porcje po 250 ml
Przygotowanie
- Szparagi obieramy z nadmiaru łyka (jeśli pozostanie część łyka to i tak będzie zblendowana) i gotujemy w bulionie warzywnym około 20 minut.
- W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy ją na łyżce masła.
- Następnie do szparagów dodajemy śmietankę oraz smażoną cebulę i całość blendujemy (jeśli pozostanie sporo łyka, najlepiej przelać je przez sitko).
- Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
- Krem ze szparagów opcjonalnie przyozdabiamy gęstą śmietaną 18% oraz natką pietruszki.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 504 kcal | 126 kcal |
Białko | 13 g | 3 g |
Tłuszcze | 40 g | 10 g |
Węglowodany netto | 20 g | 5 g |
Błonnik | 9 g | 2 g |
Zobacz również więcej przepisów na zupy
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (4 ocen)