Boczniaki w mięsnej marynacie (wegańskie, keto)
Boczniaki w mięsnej marynacie są wyjątkowo aromatyczne, dzięki dodatkowi przypraw jak również sosu sojowego. Takie boczniaki świetnie nadadzą się na wegegrilla, chociaż z patelni smakują równie dobrze. Przygotowuje się je bardzo szybko, a znikają jeszcze szybciej, podjadane również przez osoby jedzące mięso 😉
Przepis na boczniaki w mięsnej marynacie
Składniki
- opakowanie boczniaków (250 g)
- pół cebuli (50 g)
marynata
- 2 łyżki oleju (20 g) świetnie nada się olej czosnkowy
- łyżka octu balsamicznego (15 g)
- 2 łyżki sosu sojowego (28 g)
- ząbek czosnku (7 g)
- łyżka cukru lub słodzika (7 g)
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- łyżeczka papryki ostrej
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2 porcje
Przygotowanie
- Boczniaki myjemy i przekładamy do miski.
- Następnie cebulę siekamy w piórka i dodajemy do boczniaków.
- Przygotowujemy marynatę poprzez zmieszanie wszystkich składników: oleju, octu balsamicznego, sosu sojowego, czosnku, cukru/słodziku, papryki wędzonej i ostrej.
- Boczniaki z cebulą zalewamy marynatą i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy na 10-15 minut.
- Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy boczniaki wraz z marynatą, gdy marynata odparuje, boczniaki są gotowe (około 5-10 minut). Alternatywą jest przygotowanie boczniaków na aluminiowej tacce na grillu, uważajcie by zbyt mocno ich nie przypiec, gdyż mogą być wtedy gorzkie.
Boczniaki w mięsnej marynacie świetnie smakują z puree z kalafiora!
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 310 kcal | 155 kcal |
Białko | 10 g | 5 g |
Tłuszcze | 21 g | 11 g |
Węglowodany netto | 20 g | 10 g |
Błonnik | 1 g | < 0,5 g |
Wartości odżywcze dla wersji z użyciem słodziku.
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
4.8/5 (6 ocen)
nie jestem jakimś szczególnym talentem kulinarnym, ale dzięki twojemu przepisowi udało mi się zrobić niesamowicie pyszny obiad 🙂 dzięki !
Bardzo się cieszę! Wystarczy dobry przepis i trochę chęci a można stworzyć cuda w kuchni 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Wyszły przepyszne tylko szkoda ze zrobiłam z połowy porcji
Nie miałam okazji jeszcze spróbować… ciężko dostać takie grzyby. Ale jak smakuje tak jak wygląda to robię w ciemno.
Gdzie jest tak ciezko dostac??
W każdym Lidlu i Biedronce je dostaniesz, nie wspominając o większych sklepach 🙂 szukaj w lodówkach!
Doskonale, akurat jestem na keto i szukam urozmaicenia dla swojej diety!
Bardzo się cieszę, smacznego 😉