Keto naleśniki na mascarpone, bez mąki!

Keto naleśniki na mascarpone, bez mąki!

Pomyślelibyście, że można zrobić naleśniki bez grama mąki? Otóż można! Keto naleśniki na mascarpone nie posiadają mąki co sprawia, że są wyjątkowo miękkie i świetnie nadają się do faszerowania. Gorąco polecam, nie tylko osobom na diecie niskowęglowodanowej 🙂


Przepis na keto naleśniki na mascarpone


Składniki

  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki mascarpone (36 g)
  • 3 łyżki masła (30 g)
  • przyprawy wedle uznania
  • łyżka oleju do smażenia (10 g)

Czas przygotowania: 20 min 
Ilość: 4 naleśniki o średnicy 25 cm

Przygotowanie

  1. Jajka, mascarpone, miękkie masło i opcjonalnie przyprawy zmiksować lub zblendować na gładką masę. Jeśli nie macie czasu a masło jest twarde, podgrzejcie je przez chwilę np. w mikrofali).
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy porcję ciasta, poruszamy patelnią by jednolicie się rozlało po jej powierzchni.
  3. Smażymy około 2 minut, a następnie delikatnie obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2 minuty. Naleśniki powinny być delikatnie przyrumienione.
  4. Gotowe naleśniki przyozdabiamy lub faszerujemy wedle uznania 🙂
Keto naleśniki na mascarpone
Keto naleśniki na mascarpone
Wartości odżywczew całościw 1 sztuce
Wartość energetyczna763 kcal191 kcal
Białko30 g8 g
Tłuszcze70 g18 g
Węglowodany netto3 g<1 g
Błonnik0 g0 g

Jeszcze więcej keto przepisów!

A może coś keto na słodko?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
4.9/5 (29 ocen)


28 thoughts on “Keto naleśniki na mascarpone, bez mąki!”

  • Witam jestem na początku diety keto chętnie korzystam z przepisów są proste i smaczne dziękuję.

  • Świetny przepis naleśników z mascarpone! Wyśmienite! Widzę sporo przepisów z których bardzo chętnie skorzystam! Pozdrawiam serdecznie

  • Są świetne dziękuje! Próbowałem wielu innych przepisów a tylko te trzymają formę i są smaczne. Ten przepis stał się moim stałym repertuarem

  • Zrobiłam. Nie jestem pewna zastosowanych proporcji (mascarpone na oko, masło na oko). Wyszły mi trzy duże naleśniki. Do tego farsz z warzyw w sosie z mascarpone. Naleśniki w smaku przypominają omlet, trochę się rozpadały, ale na szczęście nie bardzo. Pożarłam wszystkie, teraz nie mogę się ruszyć.

  • Swietna strona od roku jestem na keto i najbardziej za czym tesknie to slodycze:)
    Z braku czasu nie znalazlem zadnych przepisow ale “dzieki” covid udalo sie:)
    Dziekuje za super strone i super przepisy proste i pyszne:)
    Pozdrawiam goraco.

    • Bardzo dziękuję za ten miły komentarz! Keto słodkości są przepyszne, wielu moim znajomym bardzo zasmakowały 🙂

      Pozdrawiam,
      Klaudia

    • Niestety nie przygotowywałam takiej wersji, daj znać jeśli ją przygotujesz 🙂

      Pozdrawiam,
      Klaudia

    • Wl zrobiłam te naleśniki z połowy porcji , dodając 26 g śmietanki kokosowej ( tak wyszło🙃) wyszły całkiem niezle , potencjał jest😋

    • Wl zrobiłam z połowy porcji dodając 26 g śmietanki kokosowej ( o tak jakos wyszło🙃) myśle ze potencjał jest😊😋

  • Delektowaliśmy się tymi naleśnikami wczoraj wieczorem. Wyśmienite!!!
    Bardzo dziękujemy za świetny przepis 🙂

  • Zrobiłam wczoraj na kolacje i wyszły ekstra! Bardzo dziękuję za przepis 🙂 Będę polecać pani bloga znajomym!

  • Super przepis! Naleśniczki bardzo mi smakowały. Świetnie się smarzy. Po wysmarzeniu trzech sztuk dodałam 3 łyżki mascarpone, aby złagodzić jajeczny smak (lubię naleśniki z dżemem, a tu miałam troszkę wrażenie że jem dżem z jajecznicą). Po dodaniu serka naleśniki zaczęły się rozpadać przy przekładaniu stron, więc radzę uważać z eksperymentami 😉

    Reasumując: polecam przepis!

    • Ja też dałam więcej serka (60 g) i nie było problemu z przewracaniem. No dobra, przy pierwszym był 🙃 Ale potem po prostu czekałam trochę dłużej przed przewróceniem na drugą stronę i nie było problemu. Są delikatne, więc przy nakładaniu fatszu i zwijaniu trzeba uważać. Ale wyszły wspaniale! Dziś jadłam wytrawnie – z serem żółtym zatopionym podczas smażenia, z plastrem schabu własnej roboty i z serkiem ziołowym. Jutro będę próbować na “słodko” – do mascarpone dodalam gorzkie kakao i odrobinę erytrolu. Chyba będę robić częściej 🤭

  • Przepis jest niesamowity:)) zrobiłam wczoraj na kolację to chłopak był pod wrażeniem ze tak potrafię:)) ale nie zdradziłam ze przepis ukradłam z bloga.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.