Keto naan (wegańskie)
Miękki, puszysty i elastyczny chlebek keto naan, czyli w wersji niskowęglowodanowej. Delikatnie wyczuwalna mąka kokosowa świetnie do nich pasuje. W końcu w kuchni indyjskiej kokos i mleczko kokosowe są wykorzystywane. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań kuchni indyjskiej, albo jako pieczywo do śniadania czy też kolacji.
Niektóre łupiny babki jajowatej po obróbce cieplnej zmieniają kolor na purpurowy, niestety takie się również i mnie trafiły. Nie wpływa to w żaden sposób na smak ani właściwości babki jajowatej, ale mam nadzieję, że kolejne nie będą wpływać na kolor potraw 😉
Przepis na keto naan
Składniki
- ½ szklanki mąki kokosowej (lub zmielonych wiórek; 60 g)
- łyżka łupin babki jajowatej (10 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia (2 g)
- ½ łyżeczki soli (3 g)
- 4/5 szklanki letniej wody* (200 g/ml; 45 stopni)
- łyżeczka oleju (5 g) świetnie sprawdzi się czosnkowy olej
*podgrzej wodę przez około 30 sekund w mikrofali
Czas przygotowania: 15 min + 15 min odpoczynku
Ilość: 2 naan o średnicy około 15 cm
Przygotowanie
Mąkę kokosową, łupiny babki jajowatej, proszek do pieczenia, sól i letnią wodę dodajemy do miski i dobrze mieszamy. Następnie odstawiamy na 15 min, by dać czas mące kokosowej oraz babce jajowatej na wchłonięcie nadmiaru wody.
Ciasto dzielimy na dwie części, jedną z nich wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość około 0,5 cm.
Na patelni rozsmarowujemy i rozgrzewamy pół łyżki oleju.
Gdy patelnia się nagrzeje nakładamy na nią nasz placek naan i smażymy na średnim ogniu (około 2-3 minut), dopóki spód się lekko nie zarumieni. Następnie obracamy placek na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę (około 2 minut).
Ogólnie rzecz biorąc keto naan można jeść ze wszystkim – z sałatką, pastą czy też z dipem. W kuchni indyjskiem są częstym dodatkiem do dań z dużą ilością sosu.
Według mnie keto naan świetnie smakuje z jogurtem greckim i warzywami takimi jak cebula, papryka oraz obowiązkowo kolendra!
Wartości odżywcze | w całości |
Wartość energetyczna | 274 kcal |
Białko | 12 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany netto | 10 g |
Błonnik | 32 g |
Zobacz również inne przepisy na pieczywo lub dania niskowęglowodanowe jak keto lub Low Carb!
A może zainteresuje Cię przepis na chlebek naan na jogurcie greckim?
Jeszcze więcej keto przepisów!
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słodko?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Pyszne, mięciutkie 😍😍😍 jestem zachwycona tym przepisem i Twoim blogiem
Bardzo mi miło! 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Bardzo dobre! Faktycznie jego przygotowanie wymaga papieru do pieczenia, ale smak wynagradza wszystko. Dziękuję!
Dziękuję za miłe słowa!
Pozdrawiam,
Klaudia
Przepyszne! Nawet po 3 dniach się nie kruszyło. Już wcale nie tęsknię za glutenem 😉
Pozdrawiam
Niezmiernie się cieszę, że Ci smakuje!
Pozdrawiam,
Klaudia
To chyba nie jest sprawdzony przepis… ciasto w ogóle się nie skleja wszystko się rozlatuje…zmarnowane składniki i czas
Ciasto to nie jest elastyczne, bo nie ma w nim mąki. Dlatego tez wałkuje się je między arkuszami papieru, bo łatwo się rozpada. Jeśli poszukujesz przepisu który łatwo się przygotowuje to polecam tradycyjne placki naan na mące pszennej 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Podpowiedz :tam gdzie dodajemy babke plasznik zostawiamy przygotowane ciasto aby babka speczniala ok.10 minut. Pozdrawiam