Zupa kalafiorowa błyskawiczna (keto, wegańska)

Zupa kalafiorowa błyskawiczna (keto, wegańska)

Zupa kalafiorowa to moja ulubiona zupa na co dzień, ale zwłaszcza na przeziębienie. Gdy nie mam siły na dłuższe stanie przy garnkach to wystarczy 15 minut i mam gotową gorącą i mocno rozgrzewającą zupę. Dodatkowo składniki na jej przygotowanie możecie mieć zamrożone i przygotowane na 

Curry z cukinią (wegańskie)

Curry z cukinią (wegańskie)

Curry z cukinią to szybkie i rozgrzewające danie, które zasmakuje fanom kuchni azjatyckiej i nie tylko! U mnie w wersji z żółtą cukinią, która rewelacyjnie komponuje się z curry, oraz ciecierzycą idealnie pasującą do tego dania. Chociaż curry oryginalnie pochodzi z kuchni indyjskiej to przez 

Zupa z fasolki szparagowej

Zupa z fasolki szparagowej

Zupa z fasolki szparagowej to jedna z prostszych i smaczniejszych zup. Koniecznie z dodatkiem ziemniaków i zabielana śmietaną. Nie wymaga dużo pracy a smakuje praktycznie wszystkim 🙂 Zobacz również więcej przepisów na zupy i na zupy krem 🙂

Krem z brokułów ze szpinakiem (keto, low carb, wegański)

Krem z brokułów ze szpinakiem (keto, low carb, wegański)

Krem z brokułów ze szpinakiem to szybka, jednogarnkowa zupa do przygotowania w 30 minut. Bez wątpienia zupa ta idealnie nada się dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej. Ponadto, w wersji podstawowej jest wegańska, bez glutenu i bez laktozy. W rezultacie zupa wprost idealna dla każdego, gorąco polecam! Jeśli nie masz szpinaku to 

Ogórki kiszone, czyli jak ukisić ogórki?

Ogórki kiszone, czyli jak ukisić ogórki?

Ogórki kiszone znikają w naszym domu w zastraszającym tempie! Są nie tylko świetnym dodatkiem do kanapek i sałatek, ale stanowią również pyszną przekąskę. Przepisy z wykorzystaniem ogórków kiszonych znajdziecie tutaj. We wpisie tym starałam się zawszeć wszelkie porady z którymi się spotkałam dotyczącymi kiszenia ogórków. 

Kalafior pieczony w panierce (wegański)

Kalafior pieczony w panierce (wegański)

Kalafior pieczony w panierce to szybka i zdrowa przekąska idealna do filmu jak i na imprezę. Kalafior po pieczeniu pozostaje chrupiący w środku, plus aromatyczna panierka tworzącą razem rewelacyjną przekąskę. Jeśli posiadacie łyżkę szumówkę z dużymi dziurkami to gorąco wam ją polecam jako “sitko” podczas 

Placki z cukinii z mąką kokosową (keto, bezglutenowe)

Placki z cukinii z mąką kokosową (keto, bezglutenowe)

Placki z cukinii z mąką kokosową są miękkie i posiadają delikatną kokosową nutę. Idealne dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej, jak również bezglutenowej i bezlaktozowej. Jest to kolejny wariant placków z cukinii których jestem ogromną fanką. Zobacz również pozostałe przepisy na placki z cukinii. Przepis na placki z cukinii 

Placki z cukinii z siemieniem lnianym (keto, bezglutenowe)

Placki z cukinii z siemieniem lnianym (keto, bezglutenowe)

Placki z cukinii z siemieniem lnianym są delikatne i lekkie. Zamiast mąki wykorzystałam zmielone siemię lniane, które nadało im nieco ciemniejszego koloru. Przygotowuje się je błyskawicznie, a znikają jeszcze szybciej! Idealne dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej, jak również bezglutenowej i bezlaktozowej. Jest to kolejny wariant 

Krem z brokułów (keto, low carb, wegański)

Krem z brokułów (keto, low carb, wegański)

Krem z brokułów to szybka, jednogarnkowa zupa do przygotowania w 30 minut. Nie jest zagęszczana ziemniakami lub mąką, naturalnie gęsta dzięki dużej ilości brokułów. Zupa ta idealnie nada się dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej. Ponadto, w wersji podstawowej jest wegańska, bez glutenu i bez laktozy. 

Ketchup z cukinii bez cukru! (wegański, keto, low carb)

Ketchup z cukinii bez cukru! (wegański, keto, low carb)

Ketchup z cukinii to bez wątpienia zdrowszy zamiennik tradycyjnego ketchupu. Czym się różni od sklepowego ketchupu? Zawiera on znacznie więcej składników odżywczych, brak w nim konserwantów i co najważniejsze, sami decydujecie ile cukru i przypraw chcecie dodać! Daktyle również rewelacyjnie zastępują cukier rafinowany, wzbogacając ketchup 

Boczniaki a’la strogonow (wegańskie, keto, low carb)

Boczniaki a’la strogonow (wegańskie, keto, low carb)

Boczniaki a’la strogonow, czyli mocno aromatyczny sos pomidorowo-śmietankowy zawierający ogórki kiszone, oraz boczniaki jako zamiennik mięsa. Poza smakiem, bardzo lubię w tym daniu to, że można je przygotować w jednym garnku! Ponadto, jest to danie wegańskie i niskowęglowodanowe, idealne dla osób na diecie keto lub 

Sałatka ziemniaczana (wegańska)

Sałatka ziemniaczana (wegańska)

Sałatka ziemniaczana, czyli sałatka z ziemniaków, ogórka, cebuli w sosie majonezowym lub śmietanowym. Danie to pochodzi z kuchni niemieckiej, gdzie nazywana jest Kartoffelsalat, ale znane jest również w kuchni polskiej oraz w amerykańskiej. Jeśli chodzi o sos do sałatki to uznaje się, że tradycyjna niemiecka 

Gnocchi kalafiorowe – pieczone (keto, low carb)

Gnocchi kalafiorowe – pieczone (keto, low carb)

Gnocchi kalafiorowe, czyli wariacja znanych w kuchni włoskiej ziemniaczanych klusek. Jest to świetny przepis na wykorzystanie pozostałego po obiadzie kalafiora (ekonomiczne gotowanie). Gnocchi kalafiorowe są delikatne i miękkie, świetnie smakują z pesto lub sosem. Ponadto, danie to jest bezglutenowe i niskowęglowodanowe, przez co idealnie nada 

Sałatka jarzynowa bez ziemniaków (keto, low carb)

Sałatka jarzynowa bez ziemniaków (keto, low carb)

Sałatka jarzynowa bez ziemniaków, to niskowęglowodanowa wersja tradycyjnego przepis, który idealnie nada się dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej. Poza tym, jest obowiązkowym daniem podczas Świąt Wielkanocnych, a u wielu osób również na stole wigilijnym. Czy zauważyliście, że sałatka jarzynowa w każdym 

Sałatka z kapusty pekińskiej z fetą i pestkami słonecznika

Sałatka z kapusty pekińskiej z fetą i pestkami słonecznika

Sałatka z kapusty pekińskiej z fetą jest świetnym rozwiązaniem na upalne dni, kiedy nie chce się gotować a w sklepach królują świeże sezonowe warzywa. To wersja która nam najbardziej przypadła do gustu, chrupiące warzywa przełamane słoną fetą i aromatycznymi pestkami słonecznika. Gorąco polecam! 🙂 Przepis 

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem puszyste i wilgotne, a ponadto niezawodne i dziecinnie proste w przygotowaniu. Rewelacyjnie smakuje szczególnie na drugi dzień, możecie je przechowywać do 5 dni w lodówce lub nawet zamrozić! Warto je przygotować póki trwa sezon na rabarbar 🙂 Przepis na ciasto z rabarbarem