Zupa z fasolki szparagowej

Zupa z fasolki szparagowej

Zupa z fasolki szparagowej to jedna z prostszych i smaczniejszych zup. Koniecznie z dodatkiem ziemniaków i zabielana śmietaną. Nie wymaga dużo pracy a smakuje praktycznie wszystkim 🙂

Więcej przepisów na zupy znajdziecie tutaj.


Przepis na zupę z fasolki szparagowej


Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 350 g fasolki szparagowej
  • litr bulionu warzywnego
  • 4 łyżki śmietanki 30% (48 g)
  • 2 łyżki śmietany 18% (80 g)
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

opcjonalnie

  • maggi lub vegeta do smaku

Czas przygotowania: 20 min + 25 minut gotowania
Ilość: 2 litry zupy, czyli 8 porcji po 250 ml


Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Następnie odcinamy końcówki fasolki szparagowej i kroimy ją na mniejsze kawałki około 1,5 cm.
  3. Warzywa zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy 25 minut na średnim ogniu.
  4. Ugotowaną zupę zabielamy śmietanką i śmietaną, a następnie przyprawiamy pieprzem i opcjonalnie maggi lub vegetą.
Zupa z fasolki szparagowej
Zupa z fasolki szparagowej

Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!


A może wegetariańskie słodkości?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (5 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.