Zupa z fasolki szparagowej
Zupa z fasolki szparagowej to jedna z prostszych i smaczniejszych zup. Koniecznie z dodatkiem ziemniaków i zabielana śmietaną. Nie wymaga dużo pracy a smakuje praktycznie wszystkim 🙂
Zobacz również więcej przepisów na zupy i na zupy krem 🙂
Przepis na zupę z fasolki szparagowej
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 350 g fasolki szparagowej
- litr bulionu warzywnego
- 4 łyżki śmietanki 30% (48 g)
- 2 łyżki śmietany 18% (80 g)
- 1/3 łyżeczki pieprzu
opcjonalnie
- maggi lub vegeta do smaku
Czas przygotowania: 20 min + 25 minut gotowania
Ilość: 2 litry zupy, czyli 8 porcji po 250 ml
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Następnie odcinamy końcówki fasolki szparagowej i kroimy ją na mniejsze kawałki około 1,5 cm.
- Warzywa zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy 25 minut na średnim ogniu.
- Ugotowaną zupę zabielamy śmietanką i śmietaną, a następnie przyprawiamy pieprzem i opcjonalnie maggi lub vegetą.
Zobacz również więcej przepisów na zupy
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (9 ocen)