Sałatka z kapusty pekińskiej z fetą i pestkami słonecznika
Sałatka z kapusty pekińskiej z fetą jest świetnym rozwiązaniem na upalne dni, kiedy nie chce się gotować a w sklepach królują świeże sezonowe warzywa. To wersja która nam najbardziej przypadła do gustu, chrupiące warzywa przełamane słoną fetą i aromatycznymi pestkami słonecznika. Gorąco polecam! 🙂
Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej z fetą
Składniki
- 2 łyżki nasion słonecznika (30 g)
- ćwierć kapusty pekińskiej (180 g)
- 7 pomidorków koktajlowych (60 g)
- duży ogórek kiszony lub zielony (100 g)
- pół opakowania sera feta (135 g)
- łyżka majonezu (30 g) – przepis na majonez
- 3 łyżki jogurtu greckiego (120 g)
- łyżeczka koperku
- sól i pieprz wedle uznania
Czas przygotowania: 10 min
Ilość: około 650 g sałatki
Ilość porcji: 3 porcje
Przygotowanie
- Słonecznik prażymy na suchej patelni na średniej mocy palnika, dopóki się nie zarumieni. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Następnie siekamy kapustę pekińską, oraz kroimy pomidory, ogórka i fetę w kostkę. Wszystko dodajemy do jedne miski.
- W osobnym naczyniu mieszamy majonez z jogurtem oraz przyprawiamy koperkiem oraz solą i pieprzem wedle uznania. Sos oraz prażony słonecznik dodajemy do warzyw i dokładnie mieszamy.
- Najlepiej podawać sałatkę świeżo przygotowaną (lub dodać sos prosto przed podaniem), dłuższe przechowywanie może spowodować, że z warzyw wyciekną soki.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 887 kcal | 296 kcal |
Białko | 40 g | 13 g |
Tłuszcze | 71 g | 24 g |
Węglowodany netto | 18 g | 6 g |
Błonnik | 7 g | 2 g |
Kaloryczność dla wersji z ogórkiem kiszonym i serem feta o zawartości tłuszczy 16 g.
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (6 ocen)
Jakie to dobre! Faktycznie świetna na upały, dziękuję!
Cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam 🙂