Krem z brokułów ze szpinakiem (keto, low carb, wegański)

Krem z brokułów ze szpinakiem (keto, low carb, wegański)

Krem z brokułów ze szpinakiem to szybka, jednogarnkowa zupa do przygotowania w 30 minut. Bez wątpienia zupa ta idealnie nada się dla osób na diecie ketolow carb lub cukrzycowej. Ponadto, w wersji podstawowej jest wegańskabez glutenu i bez laktozy. W rezultacie zupa wprost idealna dla każdego, gorąco polecam!

Jeśli nie masz szpinaku to polecam wersję podstawową kremu z brokułów 🙂

Zobacz również więcej przepisów na zupy i na zupy krem 🙂


Przepis na krem z brokułów ze szpinakiem


Składniki

  • główka brokuła (500 g)
  • opakowanie mrożonego szpinaku* (450 g)
  • 4 szklanki bulionu warzywnego (1 l)
  • sól i pieprz do smaku

opcjonalnie do zabielenia

Kilka łyżek:

  • śmietanki wegańskiej
  • zwykłej śmietanki (wersja niewegańska!)
  • serka śmietankowego (wersja niewegańska!)

opcjonalnie do zagęszczenia

  • kilka łyżek mąki (wersja nie keto!)
  • kilka ziemniaków (wersja nie keto!)

*można również zastąpić około kilogramem świeżego szpinaku


Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: około 2 litry zupy (8 porcji po 250 ml)


Przygotowanie

  1. Brokuł myjemy i dzielimy na mniejsze części. Oczywiście wykorzystujemy całe warzywo, noga również jest jadalna.
  2. Do dużego garnka wkładamy brokuł oraz szpinak (jeśli korzystasz ze świeżego dodaj go na 5 minut pod koniec gotowania). Co więcej, warzywa nie muszą być w pełni zalane bulionem, pod przykryciem ugotują się jak na parze.
  3. Warzywa zalewamy bulionem warzywnym, a następnie gotujemy do miękkości brokuła i rozmrożenia szpinaku, około 20-25 minut.
  4. Później całość blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Jeśli lubicie zabielone zupy dodajcie śmietanki lub serka śmietankowego. Z kolei jeśli krem wyszedł zbyt rzadki, możecie go zagęścić serkiem śmietankowym, mąką lub ziemniakami.
Krem z brokułów ze szpinakiem
Krem z brokułów ze szpinakiem
Krem z brokułów ze szpinakiem
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna458 kcal58 kcal
Białko41 g5 g
Tłuszcze10 g1 g
Węglowodany netto35 g4 g
Błonnik34 g4 g

Kaloryczność obliczona dla podstawowych składników. Z powyższego przepisu powstaje około 2 litrów zupy, 8 porcji po 250 ml.


Zobacz również więcej przepisów na zupy


Jeszcze więcej wegańskich przepisów


A może coś wegańskiego na słodko?


Zobacz również

>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (11 ocen)


6 thoughts on “Krem z brokułów ze szpinakiem (keto, low carb, wegański)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.