Krem z brokułów ze szpinakiem (keto, low carb, wegański)
Krem z brokułów ze szpinakiem to szybka, jednogarnkowa zupa do przygotowania w 30 minut. Bez wątpienia zupa ta idealnie nada się dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej. Ponadto, w wersji podstawowej jest wegańska, bez glutenu i bez laktozy. W rezultacie zupa wprost idealna dla każdego, gorąco polecam!
Jeśli nie masz szpinaku to polecam wersję podstawową kremu z brokułów 🙂
Zobacz również więcej przepisów na zupy i na zupy krem 🙂
Przepis na krem z brokułów ze szpinakiem
Składniki
- główka brokuła (500 g)
- opakowanie mrożonego szpinaku* (450 g)
- 4 szklanki bulionu warzywnego (1 l)
- sól i pieprz do smaku
opcjonalnie do zabielenia
Kilka łyżek:
- śmietanki wegańskiej
- zwykłej śmietanki (wersja niewegańska!)
- serka śmietankowego (wersja niewegańska!)
opcjonalnie do zagęszczenia
- kilka łyżek mąki (wersja nie keto!)
- kilka ziemniaków (wersja nie keto!)
*można również zastąpić około kilogramem świeżego szpinaku
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: około 2 litry zupy (8 porcji po 250 ml)
Przygotowanie
- Brokuł myjemy i dzielimy na mniejsze części. Oczywiście wykorzystujemy całe warzywo, noga również jest jadalna.
- Do dużego garnka wkładamy brokuł oraz szpinak (jeśli korzystasz ze świeżego dodaj go na 5 minut pod koniec gotowania). Co więcej, warzywa nie muszą być w pełni zalane bulionem, pod przykryciem ugotują się jak na parze.
- Warzywa zalewamy bulionem warzywnym, a następnie gotujemy do miękkości brokuła i rozmrożenia szpinaku, około 20-25 minut.
- Później całość blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Jeśli lubicie zabielone zupy dodajcie śmietanki lub serka śmietankowego. Z kolei jeśli krem wyszedł zbyt rzadki, możecie go zagęścić serkiem śmietankowym, mąką lub ziemniakami.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 458 kcal | 58 kcal |
Białko | 41 g | 5 g |
Tłuszcze | 10 g | 1 g |
Węglowodany netto | 35 g | 4 g |
Błonnik | 34 g | 4 g |
Kaloryczność obliczona dla podstawowych składników. Z powyższego przepisu powstaje około 2 litrów zupy, 8 porcji po 250 ml.
Zobacz również więcej przepisów na zupy
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Super przepis na jesienne wieczory!
Zdecydowanie 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Wygląda naprawdę apetycznie, mimo iż za brokułami ostatnio nie przepadam 🙁
Bardzo dziękuję!
Pozdrawiam
Klaudia
Bardzo lubię zupy kremy z zielonych warzyw. Z chęcią spróbuję i tej.
Gorąco polecam! 🙂
Pozdrawiam
Klaudia