Ogórki kiszone, czyli jak ukisić ogórki?
Ogórki kiszone znikają w naszym domu w zastraszającym tempie! Są nie tylko świetnym dodatkiem do kanapek i sałatek, ale stanowią również pyszną przekąskę. Przepisy z wykorzystaniem ogórków kiszonych znajdziecie tutaj.
We wpisie tym starałam się zawszeć wszelkie porady z którymi się spotkałam dotyczącymi kiszenia ogórków. Poza tym pewnie sami wiecie, że co dom to i ogórki inaczej smakują.
A wy jakie macie magiczne sztuczki i triki dotyczące kiszenia ogórków? Podzielcie się nimi w komentarzach 🙂
Przepis na ogórki kiszone
Składniki
- ogórki gruntowe (1 kg)
- główka czosnku
- dwa około 10 cm kawałki chrzanu
- kilka liści chrzanu
- pęczek kopru najlepiej z baldachami
- litr wody
- kopiasta łyżka soli
dodatkowo
- 3 słoiki 1 litrowe
Czas przygotowania: 5 minut + 3 dni kiszenia
Ilość: kiszonych ogórków
Przygotowanie
- Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą z nadmiaru ziemi, przepłukujemy również pozostałe składniki jak czosnek, chrzan i jego liście oraz koper.
- Nieobrane główki czosnku kroimy w poprzek, a korzeń chrzanu na mniejsze kawałki.
- Na dno słoików wkładamy czosnek, chrzan i koper.
- Słoiki wypełniamy ściśle ogórkami, ich jaśniejszą stroną do góry.
- Na wierzch kładziemy liście chrzanu.
- Przygotowujemy zalewę, na litr wody dodajemy łyżkę soli i dobrze mieszamy.
- Ogórki wraz z dodatkami wypełniamy zalewą by przykryła ogórki w całości, dobrze zakręcamy i odstawiamy.
- Kiszonych ogórków nie potrzeba wekować.
Warto wiedzieć
- Słoiki powinny być czyste, warto szkło jak i nakrętki dodatkowo wyparzyć wrzątkiem. Sprawdźcie czy nie posiadają żadnych uszkodzeń!
- Poza liśćmi chrzanu wiele osób dodaje liście dębu, porzeczki, winogrona lub wiśni.
- Warto zadbać o ogórki dobrej jakości, które były mało nawożone. Najlepiej od zaufanego rolnika lub sprzedawcy.
- Do kiszenia możecie również dodać ziarenka gorczycy.
- Wiele osób przed kiszeniem moczy ogórki przez godzinę – dwie w zimnej wodzie. Ma to na celu odgazowanie ogórków, oraz by były bardziej jędrne.
- Niektórzy przed kiszeniem nakłówają ogórki wykałaczką, ma to na celu sprawienie by nie były puste w środku, oraz zwiększenie ich jędrności.
- Przy kiszeniu ogórków są dwie szkoły, jedni zalewają je zimną zalewą, inni ciepłą wodą lub nawet wrzątkiem. Obie metody się sprawdzają bardzo dobrze, po prostu cieplejsza woda przyspieszy procesy fermentacji i ogórki będą szybciej ukiszone.
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!