Curry z cukinią (wegańskie)
Curry z cukinią to szybkie i rozgrzewające danie, które zasmakuje fanom kuchni azjatyckiej i nie tylko! U mnie w wersji z żółtą cukinią, która rewelacyjnie komponuje się z curry, oraz ciecierzycą idealnie pasującą do tego dania.
Chociaż curry oryginalnie pochodzi z kuchni indyjskiej to przez stulecia rozprzestrzeniło się do kuchni chińskiej, japońskiej, tajskiej i wielu innych [1]. W wyniku tego, powstało wiele wariantów curry, zarówno pod względem dodatku mięsa lub strączków, użycia mleka kokosowego czy też składu użytego proszku curry.
Przepis na curry z cukinią
Składniki
- 2 łyżki oleju (20 g) polecam olej czosnkowy!
- cebula (100 g)
- 2 ząbki czosnku
- cukinia (600 g)
- puszka ciecierzycy (240 g netto)
- puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżeczki curry
- 0,5-1 łyżeczki chilli*
- 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny*
- 3 garści szpinaku lub jarmużu
- dodatkowa sól wedle uznania
Do podania
- ryż
- makaron
- kasza
- pieczywo
*można pominąć
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość: 4 porcje
Przygotowanie
- Cebulę siekamy w kostkę, a czosnek dobrze rozdrabniamy.
- Cukinię kroimy w kostkę lub w półksiężyce, jeśli posiada duże pestki lub twardą skórkę możecie ją dodatkowo wydrążyć i obrać.
- Olej rozgrzewamy w dużej patelni lub garnku, a następnie podsmażamy na nim cebulę 2-3 minuty, po czym dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty.
- Następnie na patelnię dodajemy cukinię i smażymy pod przykryciem około 10-15 minut dopóki cukinia nie zmięknie.
- Do warzyw dodajemy ciecierzycę bez zalewy oraz mleko kokosowe i mieszamy.
- Następnie dodajemy przyprawy: sos sojowy, curry, chilli, ocet jabłkowy lub sok cytrynowy, oraz szpinak lub jarmuż i dobrze mieszamy.
- Opcjonalnie doprawiamy solą.
- Podajemy na ciepło z ryżem, makaronem, kaszą lub pieczywem.
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Bardzo dobre zwłaszcza z ryżem basmati ♥️
Oj tak! Najlepszy ryż 🙂
Pozdrawiam
Klaudia