Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto)

Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto)

Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem to jedno z tych aromatycznych dań, które sprawia, że w całej kuchni unosi się zapach czosnku i masła. Gorąco polecam zwłaszcza podczas sezonu na sałatę 🙂 Zobacz więcej dodatków do dania głównego. Kaloryczność obliczona dla podstawowych składników, przedstawiona 

Sałatka grecka (keto, low carb)

Sałatka grecka (keto, low carb)

Sałatka grecka, czyli jak szybko przenieść się do słonecznej Grecji! Będąc niegdyś w Atenach miałam okazję spróbować prawdziwej sałatki greckiej, która smakowała o niebo lepiej niż te serwowane w Polsce. Co więcej, wtedy myślałam, że to urok wakacji oraz tamtejszych składników, którego nie można odtworzyć 

Mizeria – tradycyjny przepis (keto)

Mizeria – tradycyjny przepis (keto)

Mizeria to surówka z ogórka zielonego w towarzystwie śmietany i koperku. Znana każdemu Polakowi i często podawana do tradycyjnego polskiego obiadu. Obecnie, gdy dostępny jest gęsty jogurt grecki, lubię nim zastępować śmietanę. Poza tym, że mizeria jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, posiada niewiele 

Keto pad thai z tofu (wegański)

Keto pad thai z tofu (wegański)

Keto pad thai z tofu to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnego pad thaia. Uwielbiam dania kuchni azjatyckiej w tym kuchni tajskiej, oczywiście pad thai to jedno z moich ulubionych dań. Dlaczego więc dodatkowo nie “odchudzić” tego dania wykorzystując makaron konjac? Co więcej, w 100 gramach makaronu 

Zupa kalafiorowa błyskawiczna (keto, wegańska)

Zupa kalafiorowa błyskawiczna (keto, wegańska)

Zupa kalafiorowa to moja ulubiona zupa na co dzień, ale zwłaszcza na przeziębienie. Gdy nie mam siły na dłuższe stanie przy garnkach to wystarczy 15 minut i mam gotową gorącą i mocno rozgrzewającą zupę. Dodatkowo składniki na jej przygotowanie możecie mieć zamrożone i przygotowane na 

Curry z cukinią (wegańskie)

Curry z cukinią (wegańskie)

Curry z cukinią to szybkie i rozgrzewające danie, które zasmakuje fanom kuchni azjatyckiej i nie tylko! U mnie w wersji z żółtą cukinią, która rewelacyjnie komponuje się z curry, oraz ciecierzycą idealnie pasującą do tego dania. Chociaż curry oryginalnie pochodzi z kuchni indyjskiej to przez 

Zupa z fasolki szparagowej

Zupa z fasolki szparagowej

Zupa z fasolki szparagowej to jedna z prostszych i smaczniejszych zup. Koniecznie z dodatkiem ziemniaków i zabielana śmietaną. Nie wymaga dużo pracy a smakuje praktycznie wszystkim 🙂 Zobacz również więcej przepisów na zupy i na zupy krem 🙂

Krem z brokułów ze szpinakiem (keto, low carb, wegański)

Krem z brokułów ze szpinakiem (keto, low carb, wegański)

Krem z brokułów ze szpinakiem to szybka, jednogarnkowa zupa do przygotowania w 30 minut. Bez wątpienia zupa ta idealnie nada się dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej. Ponadto, w wersji podstawowej jest wegańska, bez glutenu i bez laktozy. W rezultacie zupa wprost idealna dla każdego, gorąco polecam! Jeśli nie masz szpinaku to 

Ogórki kiszone, czyli jak ukisić ogórki?

Ogórki kiszone, czyli jak ukisić ogórki?

Ogórki kiszone znikają w naszym domu w zastraszającym tempie! Są nie tylko świetnym dodatkiem do kanapek i sałatek, ale stanowią również pyszną przekąskę. Przepisy z wykorzystaniem ogórków kiszonych znajdziecie tutaj. We wpisie tym starałam się zawszeć wszelkie porady z którymi się spotkałam dotyczącymi kiszenia ogórków. 

Kalafior pieczony w panierce (wegański)

Kalafior pieczony w panierce (wegański)

Kalafior pieczony w panierce to szybka i zdrowa przekąska idealna do filmu jak i na imprezę. Kalafior po pieczeniu pozostaje chrupiący w środku, plus aromatyczna panierka tworzącą razem rewelacyjną przekąskę. Jeśli posiadacie łyżkę szumówkę z dużymi dziurkami to gorąco wam ją polecam jako “sitko” podczas 

Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami

Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami

Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami to rewelacyjne połączenie słodkiego śmietankowego kremu z lekko kwaśnymi jagodami. Zarówno ciasto jak i krem możecie wzbogacić odżywką białkową, co spowoduje, że deser ten zyska dodatkową porcję białka. Zamiast jagód możecie wykorzystać truskawki, maliny, jeżyny, a jeśli nie 

Placki z cukinii z mąką kokosową (keto, bezglutenowe)

Placki z cukinii z mąką kokosową (keto, bezglutenowe)

Placki z cukinii z mąką kokosową są miękkie i posiadają delikatną kokosową nutę. Idealne dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej, jak również bezglutenowej i bezlaktozowej. Jest to kolejny wariant placków z cukinii których jestem ogromną fanką. Zobacz również pozostałe przepisy na placki z cukinii. Przepis na placki z cukinii 

Placki z cukinii z siemieniem lnianym (keto, bezglutenowe)

Placki z cukinii z siemieniem lnianym (keto, bezglutenowe)

Placki z cukinii z siemieniem lnianym są delikatne i lekkie. Zamiast mąki wykorzystałam zmielone siemię lniane, które nadało im nieco ciemniejszego koloru. Przygotowuje się je błyskawicznie, a znikają jeszcze szybciej! Idealne dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej, jak również bezglutenowej i bezlaktozowej. Jest to kolejny wariant 

Krem z brokułów (keto, low carb, wegański)

Krem z brokułów (keto, low carb, wegański)

Krem z brokułów to szybka, jednogarnkowa zupa do przygotowania w 30 minut. Nie jest zagęszczana ziemniakami lub mąką, naturalnie gęsta dzięki dużej ilości brokułów. Zupa ta idealnie nada się dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej. Ponadto, w wersji podstawowej jest wegańska, bez glutenu i bez laktozy. 

Ketchup z cukinii bez cukru! (wegański, keto, low carb)

Ketchup z cukinii bez cukru! (wegański, keto, low carb)

Ketchup z cukinii to bez wątpienia zdrowszy zamiennik tradycyjnego ketchupu. Czym się różni od sklepowego ketchupu? Zawiera on znacznie więcej składników odżywczych, brak w nim konserwantów i co najważniejsze, sami decydujecie ile cukru i przypraw chcecie dodać! Daktyle również rewelacyjnie zastępują cukier rafinowany, wzbogacając ketchup 

Pieczone buraki – bez folii aluminiowej

Pieczone buraki – bez folii aluminiowej

Pieczone buraki są o wiele smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż te gotowane w wodzie. Świetnie nadają się jako dodatek do sałatek, do kotletów z buraka i wielu innych dań! Ich przygotowanie w naczyniu żaroodpornym jest genialnym rozwiązaniem. Kiedyś przygotowywałam je poprzez owinięcie każdego buraka w