Pieczone buraki – bez folii aluminiowej

Pieczone buraki – bez folii aluminiowej

Pieczone buraki są o wiele smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż te gotowane w wodzie. Świetnie nadają się jako dodatek do sałatek, do kotletów z buraka i wielu innych dań!
Ich przygotowanie w naczyniu żaroodpornym jest genialnym rozwiązaniem. Kiedyś przygotowywałam je poprzez owinięcie każdego buraka w osobnym kawałku folii aluminiowej, co generowało więcej pracy i śmieci. Teraz po prostu mogę je wrzucić do naczynia i upiec. Gorąco polecam 🙂


Przepis na pieczone buraki


Składniki

  • 1 – 1,5 kg małych buraków* (tyle się mieści do mojego naczynia żaroodpornego o wymiarach)

*warto wybierać buraki podobnej wielkości i znać orientacyjną ilość która się mieści do waszego naczynia żaroodpornego. Moje ma wymiary 27 x 17 x 14 cm


Czas przygotowania: 40 min + 1 godzina pieczenia


Przygotowanie

  1. Buraki dobrze myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Nie odcinamy końcówek buraka.
  2. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Możecie wykorzystać naczynie szklane, ceramiczne, a nawet żeliwne, a jeśli nie ma ono pokrywki przykryjcie je folią aluminiową.
  3. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (u mnie górna połowa piekarnika, tryb termoobieg + górna grzałka).
  4. Małe buraki (wielkości mandarynki-pomarańczy) pieczemy 60-80 minut, większe buraki pieczemy około 90-100 minut.
  5. Po upływie czasu pieczenia są dwie szkoły. Jedna z nich sprawdza buraki poprzez nakłuwanie czy są już miękkie. Ja z kolei wolę pozostawić je na kolejną godzinę w wyłączonym i zamkniętym piekarniku, aby jeszcze lekko się podpiekły.
  6. Następnie wyjmujemy buraki, i pozostawiamy je na co najmniej 15 minut przy otwartym naczyniu, aby lekko przestygły. Jeśli wam się spieszy możecie je zalać zimną wodą.
  7. Buraki obieramy zeskrobując ich skórkę nożem, powinna odchodzić bardzo łatwo. Końcówki buraków możemy odciąć.
  8. Buraki przechowujemy w lodówce do 3-4 dni, przepisy na ich wykorzystanie znajdziecie tutaj 🙂
Buraki pieczone
Buraki pieczone
Buraki pieczone

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


2 thoughts on “Pieczone buraki – bez folii aluminiowej”

Dodaj komentarz