Sernik tradycyjny pieczony
Sernik tradycyjny pieczony to wyjątkowo śmietankowy i wilgotny sernik, który zasmakuje każdemu. Spód ciasta wyłożony jest herbatnikami, dzięki czemu sernik ten jest szybki i banalnie prosty w przygotowaniu. Za sernikami nigdy nie przepadałam, przez rodzynki lub grubą warstwę lukru. Ten sernik tradycyjny lubię oprószyć cukier pudrem, który nadaje mu nieco słodkości i całą masę uroku 🙂
Sernik ten poznałam na imieninach mojej koleżanki Julity, oczarował nie tylko mnie, ale i innych gości. Co ciekawe, przepis ten pochodzi od jeszcze innej koleżanki (Kasia dziękuję!), takie wypróbowane przepisy otrzymane od innych są naprawdę cenne! Swoją drogą, dzięki Julicie poznałam również przepis na Szarlotkę Pani Ogonowskiej, gorąco polecam!
Zobacz także pozostałe przepisy na serniki lub ciasta 🙂
Przepis na sernik tradycyjny pieczony
Składniki
spód
- 25 herbatników (145 g)*
masa serowa
- 6 jajek
- szklanka cukru pudru (130 g)
- kostka masła o temp. pok. (200 g)
- 1 kg twarogu mielonego
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 100 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej (60 g)
opcjonalnie
- cukier puder do posypania
- lukier do polania
*wersja świąteczna to 250 g pokruszonych ciastek korzennych i 70 g masła
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość: 20 porcji (forma 25 x 36 cm)
Przygotowanie
- Oddzielany białka i ubijamy je na sztywno z cukrem pudrem.
- Osobno miksujemy masło z żółtkami, twarogiem, cukrem waniliowym, śmietanką i mąką ziemniaczaną.
- Delikatnie dodajemy ubite białka do masy twarogowej i mieszamy.
- Wylewamy do foremki (25 x 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez godzinę.
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Zobacz więcej przepisów na ciasta
Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto krówka bez pieczenia Ciasto bananowe (wegańskie) Sernik czekoladowy bez cukru Sernik kokosowy Szybkie ciasto Lion bez pieczenia Ciasto siedem kubków Sernik królewski Ciasto z rabarbarem Brownie z kremem orzechowym Ciasto kokosowe bez pieczenia Ciasto czekoladowe leśne runo
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!