Sernik tradycyjny pieczony

Sernik tradycyjny pieczony

Sernik tradycyjny pieczony to wyjątkowo śmietankowy i wilgotny sernik, który zasmakuje każdemu. Spód ciasta wyłożony jest herbatnikami, dzięki czemu sernik ten jest szybki i banalnie prosty w przygotowaniu. Za sernikami nigdy nie przepadałam, przez rodzynki lub grubą warstwę lukru. Ten sernik tradycyjny lubię oprószyć cukier pudrem, który nadaje mu nieco słodkości i całą masę uroku 🙂

Sernik ten poznałam na imieninach mojej koleżanki Julity, oczarował nie tylko mnie, ale i innych gości. Co ciekawe, przepis ten pochodzi od jeszcze innej koleżanki (Kasia dziękuję!), takie wypróbowane przepisy otrzymane od innych są naprawdę cenne! Swoją drogą, dzięki Julicie poznałam również przepis na Szarlotkę Pani Ogonowskiej, gorąco polecam!

Zobacz także pozostałe przepisy na serniki lub ciasta 🙂


Przepis na sernik tradycyjny pieczony


Składniki

spód

  • 25 herbatników (145 g)*

masa serowa

  • 6 jajek
  • szklanka cukru pudru (130 g)
  • kostka masła o temp. pok. (200 g)
  • 1 kg twarogu mielonego
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej (60 g)

opcjonalnie

  • cukier puder do posypania
  • lukier do polania

*wersja świąteczna to 250 g pokruszonych ciastek korzennych i 70 g masła


Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość: 20 porcji (forma 25 x 36 cm)


Przygotowanie

  1. Oddzielany białka i ubijamy je na sztywno z cukrem pudrem.
  2. Osobno miksujemy masło z żółtkami, twarogiem, cukrem waniliowym, śmietanką i mąką ziemniaczaną.
  3. Delikatnie dodajemy ubite białka do masy twarogowej i mieszamy.
  4. Wylewamy do foremki (25 x 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez godzinę.
  5. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Sernik pieczony
Sernik pieczony
Sernik

Zobacz więcej przepisów na ciasta


Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!


A może coś na słono?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.