Chłodnik litewski z burakami (low carb)
Chłodnik litewski z burakami to nasza ulubiona szybka wersja chłodnika. Co więcej, dzięki wykorzystaniu gotowych gotowanych buraków przygotowuje się go wręcz błyskawicznie! Chłodnik litewski podajemy na zimno, dlatego jest to niezastąpione danie na upalne dni 🙂
Podstawę tradycyjnego chłodnika litewskiego stanowi ugotowana botwina, jednakże buraki mogą być jej łatwo dostępnym zamiennikiem. Ponadto, tradycyjnie do chłodnika dodawane było zsiadłe mleko, można też spotkać wersje z kwaśną śmietaną, kefirem, jogurtem albo maślanką. Jeśli chodzi o dodatki, zwykło się dodawać surowego ogórka, koperek, jajko na twardo.
Zobacz również pozostałe przepisy na zupy i przepisy z burakami 🙂
Przepis na chłodnik litewski z burakami
Składniki
- 6 mniejszych gotowanych buraków* (500 g)
- 5 ogórków gruntowych (470 g, 400 g po obraniu)
- 400 g zsiadłego mleka/kefiru lub maślanki**
- 200 g jogurtu greckiego
- pęczek koperku (13 g)
- 4 łyżki octu jabłkowego*** (24 g)
- 3 łyżeczki soli himalajskiej
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- 3/5 szklanki wody (150 g)
Opcjonalnie
- 6 rzodkiewek (100g)
- łyżeczka cukru (5 g)
- jajka i koperek do przyozdobienia
* mogą być gotowe ugotowane buraki
** nasza ulubiona wersja jest z maślanką
*** lub 1-2 łyżki zwykłego octu
Czas przygotowania:
10 minut
Ilość: 2,1 litra (6 porcji)
Przygotowanie
- Ugotowane buraki, obrane ogórki i opcjonalnie rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Dodajemy do nich zsiadłe mleko/kefir lub maślankę, jogurt grecki, posiekany koperek, ocet jabłkowy i sól, a następnie dobrze mieszamy.
- Później obieramy jajka i kroimy je w kostkę, dodajemy do pozostałych składników.
- Jeśli zupa jest bardzo gęsta dolewamy wody.
- Opcjonalnie dosładzamy cukrem, a następnie przyozdabiamy każdą porcję ugotowanym na twardo jajkiem przeciętym na pół oraz koperkiem.
Zobacz także pozostałe przepisy na zupy i przepisy z burakami 🙂
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 1180 kcal | 236 kcal |
Białko | 69 g | 14 g |
Tłuszcze | 58 g | 12 g |
Węglowodany netto | 73 g | 15 g |
Błonnik | 20 g | 4 g |
Kaloryczność obliczona dla podstawowych składników. Z powyższego przepisu powstaje 2,1 litra chłodnika litewskiego czyli około 5 porcji.
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
A ja zawsze tylko na botwince, teraz zrobiłam w tej wersji i wyszedł przepyszny! Mąż nawet nie zauważył zmiany 🙂
Pani Klaudio chłodnik wyszedł rewelacyjny! Wykorzystanie gotowych buraków jest genialne. Zrobiłam na maślance, teraz jeszcze chce spróbować na kefirze. Na pewno zostanie z nami ten przepis na długo.
Bardzo się cieszę, że Wam smakował 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Zawsze kupowaliśmy gotowy chłodnik a on jest taki prosty w przygotowaniu! Bardzo dziękuję za odczarowanie mojej ulubionej zupy ♥️
Pyszny najpyszniejszy! polecam