Chłodnik litewski z burakami (low carb)

Chłodnik litewski z burakami (low carb)

Chłodnik litewski z burakami to nasza ulubiona szybka wersja chłodnika. Co więcej, dzięki wykorzystaniu gotowych gotowanych buraków przygotowuje się go wręcz błyskawicznie! Chłodnik litewski podajemy na zimno, dlatego jest to niezastąpione danie na upalne dni 🙂

Podstawę tradycyjnego chłodnika litewskiego stanowi ugotowana botwina, jednakże buraki mogą być jej łatwo dostępnym zamiennikiem. Ponadto, tradycyjnie do chłodnika dodawane było zsiadłe mleko, można też spotkać wersje z kwaśną śmietaną, kefirem, jogurtem albo maślanką. Jeśli chodzi o dodatki, zwykło się dodawać surowego ogórka, koperek, jajko na twardo.

Zobacz również pozostałe przepisy na zupy i przepisy z burakami 🙂


Przepis na chłodnik litewski z burakami


Składniki

  • 6 mniejszych gotowanych buraków* (500 g)
  • 5 ogórków gruntowych (470 g, 400 g po obraniu)
  • 400 g zsiadłego mleka/kefiru lub maślanki**
  • 200 g jogurtu greckiego
  • pęczek koperku (13 g)
  • 4 łyżki octu jabłkowego*** (24 g)
  • 3 łyżeczki soli himalajskiej
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 3/5 szklanki wody (150 g)

Opcjonalnie

  • 6 rzodkiewek (100g)
  • łyżeczka cukru (5 g)
  • jajka i koperek do przyozdobienia

* mogą być gotowe ugotowane buraki
** nasza ulubiona wersja jest z maślanką
*** lub 1-2 łyżki zwykłego octu


Czas przygotowania:
10 minut
Ilość: 2,1 litra (6 porcji)

Przygotowanie

  1. Ugotowane buraki, obrane ogórki i opcjonalnie rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Dodajemy do nich zsiadłe mleko/kefir lub maślankę, jogurt grecki, posiekany koperek, ocet jabłkowy i sól, a następnie dobrze mieszamy.
  3. Później obieramy jajka i kroimy je w kostkę, dodajemy do pozostałych składników.
  4. Jeśli zupa jest bardzo gęsta dolewamy wody.
  5. Opcjonalnie dosładzamy cukrem, a następnie przyozdabiamy każdą porcję ugotowanym na twardo jajkiem przeciętym na pół oraz koperkiem.

Zobacz także pozostałe przepisy na zupy i przepisy z burakami 🙂

Chłodnik litewski z burakami
Chłodnik litewski z burakami
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna1180 kcal236 kcal
Białko69 g14 g
Tłuszcze58 g12 g
Węglowodany netto73 g15 g
Błonnik20 g4 g

Kaloryczność obliczona dla podstawowych składników. Z powyższego przepisu powstaje 2,1 litra chłodnika litewskiego czyli około 5 porcji.


Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!


A może wegetariańskie słodkości?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (6 ocen)


5 thoughts on “Chłodnik litewski z burakami (low carb)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.