Sos pomidorowy do spaghetti
Dobry sos pomidorowy do spaghetti to podstawa, i chociaż wiem, że w każdym domu jest nieco inny, ten przepis jest stosunkowo klasyczny i niezawodny. Co więcej ten sos pomidorowy do spaghetti jest bardzo prosty w przygotowaniu, dodajemy wszystkie składniki i sam się gotuje. A jeżeli mamy zapas pomidorów w puszce może stanowić awaryjny pomysł na obiad.
Przepis na sos pomidorowy do spaghetti
Przygotowanie
- 2 łyżki oleju (20 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- 1 mała cebula (70 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka octu (balsamicznego lub jabłkowego)
- sól i pieprz wedle uznania
- cukier lub słodzik (opcjonalnie, jeżeli pomidory były mało słodkie)
Dodatkowo
- makaron spaghetti 200-250 g
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2 porcje
Przygotowanie
- Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę.
- Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę.
- Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i gotujemy na małej mocy palnika 20-30 minut w celu zredukowania ilości wody i uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Na koniec możemy sos zblendować lub pozostawić w takiej formie, a także przyozdobić świeżymi lub suszonymi ziołami (tymiankiem, oregano lub bazylią).
- W ten sposób przygotowany sos podajemy z makaronem spaghetti i/lub pulpetami.
Zobacz przepis na pulpety z kaszy jaglanej które idealnie pasują do tego sosu!
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 303 kcal | 151 kcal |
Białko | 6 g | 3 g |
Tłuszcze | 20 g | 10 g |
Węglowodany netto | 23 g | 12 g |
Błonnik | 6 g | 3 g |
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
4.7/5 (3 ocen)
Podsumowując
Przepis na
Sos pomidorowy do spaghetti
klaudi23a
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Sos pyszny
Bardzo się cieszę! 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Twój przepis jest super. Nawet trochę to zmodyfikowałem aby dodać dodatkową ostrość – łyżka kurkumy i imbiru, tymianek oraz dużo pieprzu. Jeszcze z dwie łyżki papryki mielonej i łyżka ostrej. Działa mega rozgrzewająco.
Takie rozgrzewające dania są idealne na tę porę! Cieszę się, że Ci smakowało 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Podziwiam, jestem w ciągłym biegu i tylko słyszę jak dziewczyny wkoło robią coś swojego. Postanowiłam sama zrobić. Dotychczas kupuję przeciery i sosy z tomaty.pl – najbardziej zbliżone do tych od moich znajomych. W sumie, spróbowałam też Twój przepis i wyszedł mi super! Ale zostanę przy Tomatach, bo no po prostu…. brak czasu 🙂
Też cierpię na brak czasu dlatego jak tylko mogę robię wszystko w zapasie. W tym przypadku polecam wekowanie, genialna sprawa. Raz poświęcasz czas na przygotowanie, a potem cieszysz się gotowym sosem zawsze pod ręką 🙂