Sos pomidorowy do spaghetti

Sos pomidorowy do spaghetti

Dobry sos pomidorowy do spaghetti to podstawa, i chociaż wiem, że w każdym domu jest nieco inny, ten przepis jest stosunkowo klasyczny i niezawodny. Co więcej ten sos pomidorowy do spaghetti jest bardzo prosty w przygotowaniu, dodajemy wszystkie składniki i sam się gotuje. A jeżeli mamy zapas pomidorów w puszce może stanowić awaryjny pomysł na obiad.


Przepis na sos pomidorowy do spaghetti


Przygotowanie

  • 2 łyżki oleju (20 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
  • 1 mała cebula (70 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka octu (balsamicznego lub jabłkowego)
  • sól i pieprz wedle uznania
  • cukier lub słodzik (opcjonalnie, jeżeli pomidory były mało słodkie)

Dodatkowo

  • makaron spaghetti 200-250 g

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2 porcje


Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę.
  2. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę.
  3. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i gotujemy na małej mocy palnika 20-30 minut w celu zredukowania ilości wody i uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  4. Na koniec możemy sos zblendować lub pozostawić w takiej formie, a także przyozdobić świeżymi lub suszonymi ziołami (tymiankiem, oregano lub bazylią).
  5. W ten sposób przygotowany sos podajemy z makaronem spaghetti i/lub pulpetami.

Zobacz przepis na pulpety z kaszy jaglanej które idealnie pasują do tego sosu!

Sos pomidorowy do spaghetti
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna303 kcal151 kcal
Białko6 g3 g
Tłuszcze20 g10 g
Węglowodany netto23 g12 g
Błonnik6 g3 g

Jeszcze więcej wegańskich przepisów


A może coś wegańskiego na słodko?


Zobacz również

>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
4.7/5 (3 ocen)
Podsumowując
recipe image
Przepis na
Sos pomidorowy do spaghetti
klaudi23a
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


4 thoughts on “Sos pomidorowy do spaghetti”

  • Twój przepis jest super. Nawet trochę to zmodyfikowałem aby dodać dodatkową ostrość – łyżka kurkumy i imbiru, tymianek oraz dużo pieprzu. Jeszcze z dwie łyżki papryki mielonej i łyżka ostrej. Działa mega rozgrzewająco.

  • Podziwiam, jestem w ciągłym biegu i tylko słyszę jak dziewczyny wkoło robią coś swojego. Postanowiłam sama zrobić. Dotychczas kupuję przeciery i sosy z tomaty.pl – najbardziej zbliżone do tych od moich znajomych. W sumie, spróbowałam też Twój przepis i wyszedł mi super! Ale zostanę przy Tomatach, bo no po prostu…. brak czasu 🙂

    • Też cierpię na brak czasu dlatego jak tylko mogę robię wszystko w zapasie. W tym przypadku polecam wekowanie, genialna sprawa. Raz poświęcasz czas na przygotowanie, a potem cieszysz się gotowym sosem zawsze pod ręką 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.