Panna cotta z agarem i pyłkiem owocowym

Panna cotta z agarem i pyłkiem owocowym

Panna cotta z agarem to wegetariańska wersja tradycyjnego włoskiego deseru. Podczas jej przygotowania dodałam pyłek owocowy od Zdrowo Posypane, który sprawił, że nabrała ona nie tylko koloru ale i owocowego posmaku! Dodatkowo, pyłek możecie wykorzystać do przyozdobienia panna cotty, tworząc niesamowity efekt. Pyłki owocowe to drobno zmielone liofilizowane owoce, lekkie niczym pyłek kwiatowy. Do wyboru macie trzy sety pyłków: różowy (jeżyna, śliwka, czerwona porzeczka), fioletowy (truskawka, wiśnia, czarna porzeczka) oraz zielony (truskawka, wiśnia, czarna porzeczka, jeżyna, śliwka, czerwona porzeczka). Produkty te znajdziecie na allegro producenta pod nazwą użytkownika zdrowoposypane 🙂

Do przygotowania panna cotty poza pyłkami i agarem wykorzystałam również mąkę ziemniaczaną, w celu zmiękczenia konsystencji deseru. Niestety sam agar tworzy dość twardą i kruchą strukturę, która poza utrzymaniem cieczy w formie ciała stałego nie ma zbyt wiele wspólnego z galaretką na żelatynie. Mąka ziemniaczana świetnie się sprawdziła, dzięki niej powstał deser łączący kremowy budyń ze stężałą galaretką, brzmi interesująco, nieprawdaż? 🙂

Zobacz również więcej przepisów na desery lub przepisów kuchni włoskiej!


Przepis na panna cottę z agarem i pyłkiem owocowym


Składniki

  •  szklanki śmietanki 30% (200 g)
  •  szklanki mleka 3,2% (200 g)
  • ½ łyżeczki agaru (2 g)
  • 4 łyżki cukru (55 g)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej* (5 g)
  • opakowanie dowolnego pyłku od @zdrowoposypane

*można zastąpić mąką ryżową lub mąką z tapioki


Czas przygotowania: 15 minut 
Czas tężenia: 2 godziny 
Ilość porcji: 3 porcje


Przygotowanie

  1. Śmietankępołowę mlekaagar i cukier wlewamy do garnka i zagotowujemy.
  2. W międzyczasie do naczynia dodajemy pozostałe mleko oraz mąkę ziemniaczaną i dobrze mieszamy.
  3. Gdy składniki w garnku zaczną wrzeć gotujemy je jeszcze przez 1-2 minuty, a następnie dolewamy mleko z mąką ziemniaczaną.
  4. Całość intesywnie mieszamy dopóki się nie zagotuje i lekko nie zgęstnieje.
  5. Do panna cotty dodajemy pyłek i intensywnie mieszamy.
  6. Wylewamy do miseczek, kubków, pucharków, najlepiej nadadzą się małe filiżanki.
  7. Odstawiamy na blat do ostygnięcia, następnie możemy odstawić do lodówki (około 2 godziny).
  8. Aby wyjąć panna cottę z naczynia umieszamy je na 5-15 sekund w gorącej wodzie, a następnie odwracamy do góry dnem i przekładamy na talerzyk.
  9. Panna cotta z agarem najlepiej smakuje jak chwile ogrzeje się do temperatury pokojowej, opcjonalnie wierzch możecie przyozdobić pyłkiem, najlepiej posypanym przez sitko 🙂

Dodatkowo

  • Jeśli chcesz przygotować kilka smaków panna cotty, wówczas przed dodaniem pyłków rozdzielcie masę na kilka kubków, a później zmieszaj z pyłkami.
  • Jeśli chcesz aby panna cotta nie posiadała grudek lub pestek mogących znajdować się w pyłku (np. jeżynowym), wówczas dodaj pyłek przesiany przez sitko, lub przelewaj ją do naczyń na sitku.
Panna cotta z agarem i pyłkiem owocowym

Źródło inspiracji


Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!


A może coś na słono?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
0/5 (0 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.