Panna cotta z agarem i pyłkiem owocowym
Panna cotta z agarem to wegetariańska wersja tradycyjnego włoskiego deseru. Podczas jej przygotowania dodałam pyłek owocowy od Zdrowo Posypane, który sprawił, że nabrała ona nie tylko koloru ale i owocowego posmaku! Dodatkowo, pyłek możecie wykorzystać do przyozdobienia panna cotty, tworząc niesamowity efekt. Pyłki owocowe to drobno zmielone liofilizowane owoce, lekkie niczym pyłek kwiatowy. Do wyboru macie trzy sety pyłków: różowy (jeżyna, śliwka, czerwona porzeczka), fioletowy (truskawka, wiśnia, czarna porzeczka) oraz zielony (truskawka, wiśnia, czarna porzeczka, jeżyna, śliwka, czerwona porzeczka). Produkty te znajdziecie na allegro producenta pod nazwą użytkownika zdrowoposypane 🙂
Do przygotowania panna cotty poza pyłkami i agarem wykorzystałam również mąkę ziemniaczaną, w celu zmiękczenia konsystencji deseru. Niestety sam agar tworzy dość twardą i kruchą strukturę, która poza utrzymaniem cieczy w formie ciała stałego nie ma zbyt wiele wspólnego z galaretką na żelatynie. Mąka ziemniaczana świetnie się sprawdziła, dzięki niej powstał deser łączący kremowy budyń ze stężałą galaretką, brzmi interesująco, nieprawdaż? 🙂
Zobacz również więcej przepisów na desery lub przepisów kuchni włoskiej!
Przepis na panna cottę z agarem i pyłkiem owocowym
Składniki
- ⅘ szklanki śmietanki 30% (200 g)
- ⅘ szklanki mleka 3,2% (200 g)
- ½ łyżeczki agaru (2 g)
- 4 łyżki cukru (55 g)
- łyżeczka mąki ziemniaczanej* (5 g)
- opakowanie dowolnego pyłku od @zdrowoposypane
*można zastąpić mąką ryżową lub mąką z tapioki
Czas przygotowania: 15 minut
Czas tężenia: 2 godziny
Ilość porcji: 3 porcje
Przygotowanie
- Śmietankę, połowę mleka, agar i cukier wlewamy do garnka i zagotowujemy.
- W międzyczasie do naczynia dodajemy pozostałe mleko oraz mąkę ziemniaczaną i dobrze mieszamy.
- Gdy składniki w garnku zaczną wrzeć gotujemy je jeszcze przez 1-2 minuty, a następnie dolewamy mleko z mąką ziemniaczaną.
- Całość intesywnie mieszamy dopóki się nie zagotuje i lekko nie zgęstnieje.
- Do panna cotty dodajemy pyłek i intensywnie mieszamy.
- Wylewamy do miseczek, kubków, pucharków, najlepiej nadadzą się małe filiżanki.
- Odstawiamy na blat do ostygnięcia, następnie możemy odstawić do lodówki (około 2 godziny).
- Aby wyjąć panna cottę z naczynia umieszamy je na 5-15 sekund w gorącej wodzie, a następnie odwracamy do góry dnem i przekładamy na talerzyk.
- Panna cotta z agarem najlepiej smakuje jak chwile ogrzeje się do temperatury pokojowej, opcjonalnie wierzch możecie przyozdobić pyłkiem, najlepiej posypanym przez sitko 🙂
Dodatkowo
- Jeśli chcesz przygotować kilka smaków panna cotty, wówczas przed dodaniem pyłków rozdzielcie masę na kilka kubków, a później zmieszaj z pyłkami.
- Jeśli chcesz aby panna cotta nie posiadała grudek lub pestek mogących znajdować się w pyłku (np. jeżynowym), wówczas dodaj pyłek przesiany przez sitko, lub przelewaj ją do naczyń na sitku.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!