Tiramisu z bitą śmietaną
Tiramisu to włoski deser kawowy, składający się z biszkoptów nasączonych w kawie przełożonych warstwą kremu na bazie mascarpone i żółtek. Całość zwykle przyprószona grubą warstwą kakao lub drobno zmieloną czekoladą. Bez wątpienia deser wprost idealny dla fanów kawy! Co więcej, wersja ze śmietaną sprawia, że tiramisu jest jeszcze bardziej puszyste.
Przepis ten poznałam dzięki mojej szwagierce, Martyna jeszcze raz dziękuję za możliwość dodania go na bloga 🙂
Zobacz również przepisy kuchni włoskiej lub przepisy na desery!
Przepis na tiramisu
Składniki
na syrop kawowy
- szklanka mocnej kawy** (250 ml)
- łyżka cukru
na krem
- 3 duże żółtka
- 5 łyżek cukru
- 350 ml śmietanki 30%*
- 350 g mascarpone
dodatkowo
- około 18 podłużnych biszkoptów (160 g)
- 3 łyżki kakao (15 g)
opcjonalnie
- 60 ml amaretto
- kawa rozpuszczalna do posypania
- kakao do posypania
- owoce do posypania
*śmietanka powinna być schłodzona
**najlepiej z ekspresu, ewentualnie sypana lub rozpuszczalna
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 6 porcji
Przygotowanie
- Do gorącej kawy dodajemy cukier, mieszamy do jego rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia. Ważne by kawa nie miała fusów. Opcjonalnie do chłodnej kawy można również dodać amaretto.
- W międzyczasie żółtka miksujemy wraz z cukrem na jasną, dość gęstą masę.
- Następnie w osobnej misce miksujemy śmietankę wraz z mascarpone.
- Do miski z kremem śmietankowym dodajemy po łyżce masę z żółtkami i delikatnie mieszamy.
- Następnie biszkopty na chwilę zamaczamy w kawie i wykładamy do szklanki, pucharka bądź słoika. Na każdy pucharek przypadają 3 biszkopty, najlepiej 3 połówki na spodzie i 3 połówki na środku.
- Później warstwę biszkoptów posypujemy kakao i dodajemy 2-3 łyżki kremu.
- Następnie ponownie układamy biszkopty nasączone w kawie, posypujemy kakao po czym dodajemy krem.
- Tiramisu przed podaniem należy schłodzić co najmniej godzinę w lodówce. Można je również przygotować dzień wcześniej.
- Przed podaniem opcjonalnie posypujemy także wierzch kawą rozpuszczalną, kakao lub owocami.
W związku z tym, że tiramisu jest przygotowane na nabiale, należy je przechowywać w lodówce i najlepiej spożyć w przeciągu 2-3 dni.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Przygotowałam go na imprezę i wszystkim bardzo smakował. Nie dałam tylko owoców, ale i tak wyszło super
Bardzo się cieszę, że Wam smakowało 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Przygotowaliśmy tiramisu na święta, ale niestety ledwo doczekało świąt. Pierwszy raz na śmietance robiłam, wyszło bardzo dobre!
Bardzo się cieszę, że tak Wam smakowało 🙂
Pozdrawiam
Klaudia