Tiramisu z bitą śmietaną

Tiramisu z bitą śmietaną

Tiramisu to włoski deser kawowy, składający się z biszkoptów nasączonych w kawie przełożonych warstwą kremu na bazie mascarpone i żółtek. Całość zwykle przyprószona grubą warstwą kakao lub drobno zmieloną czekoladą. Bez wątpienia deser wprost idealny dla fanów kawy! Co więcej, wersja ze śmietaną sprawia, że tiramisu jest jeszcze bardziej puszyste.

Przepis ten poznałam dzięki mojej szwagierce, Martyna jeszcze raz dziękuję za możliwość dodania go na bloga 🙂

Zobacz również przepisy kuchni włoskiej lub przepisy na desery!


Przepis na tiramisu


Składniki

na syrop kawowy

  • szklanka mocnej kawy** (250 ml)
  • łyżka cukru

na krem

  • 3 duże żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 350 ml śmietanki 30%*
  • 350 g mascarpone

dodatkowo

  • około 18 podłużnych biszkoptów (160 g)
  • 3 łyżki kakao (15 g)

opcjonalnie

  • 60 ml amaretto
  • kawa rozpuszczalna do posypania
  • kakao do posypania
  • owoce do posypania

*śmietanka powinna być schłodzona
**najlepiej z ekspresu, ewentualnie sypana lub rozpuszczalna


Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 6 porcji


Przygotowanie

  1. Do gorącej kawy dodajemy cukier, mieszamy do jego rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia. Ważne by kawa nie miała fusów. Opcjonalnie do chłodnej kawy można również dodać amaretto.
  2. W międzyczasie żółtka miksujemy wraz z cukrem na jasną, dość gęstą masę.
  3. Następnie w osobnej misce miksujemy śmietankę wraz z mascarpone.
  4. Do miski z kremem śmietankowym dodajemy po łyżce masę z żółtkami i delikatnie mieszamy.
  5. Następnie biszkopty na chwilę zamaczamy w kawie i wykładamy do szklanki, pucharka bądź słoika. Na każdy pucharek przypadają 3 biszkopty, najlepiej 3 połówki na spodzie i 3 połówki na środku.
  6. Później warstwę biszkoptów posypujemy kakao i dodajemy 2-3 łyżki kremu.
  7. Następnie ponownie układamy biszkopty nasączone w kawie, posypujemy kakao po czym dodajemy krem.
  8. Tiramisu przed podaniem należy schłodzić co najmniej godzinę w lodówce. Można je również przygotować dzień wcześniej.
  9. Przed podaniem opcjonalnie posypujemy także wierzch kawą rozpuszczalną, kakao lub owocami.

W związku z tym, że tiramisu jest przygotowane na nabiale, należy je przechowywać w lodówce i najlepiej spożyć w przeciągu 2-3 dni.

Tiramisu
Tiramisu

Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!


A może coś na słono?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (9 ocen)


4 thoughts on “Tiramisu z bitą śmietaną”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.