Przepis na pizze II

Przepis na pizze II

Przepis na pizze pojawia się tutaj ponownie, tym razem udoskonalony. Czym różni się od poprzedniego? Dodajemy w nim mniejszą ilość drożdży i pozwalamy im dłużej wyrastać. Drugą dość kontrowersyjną zmianą jest brak cukru. W pizzowym szale zakupiliśmy również kamień do pizzy 😉

Dzięki tym zabiegom pizza naprawdę smakuje jak z pizzeri! Ciasto jest o niebo lepsze, gdy pozwolimy mu dłużej wyrastać. Do poniższego przepisu możecie użyć zarówno drożdży świeżych jak i suszonych. Polecam zrobić większą ilość ciasta, zawsze możecie je schować do lodówki i przechowywać do 48 godzin. Z doświadczenia wiemy, że później ciasto kiepsko wyrasta i traci swoje właściwości.

Bardzo się cieszę, że w końcu mogę dodać ten przepis na bloga i porzucić porozrzucane wszędzie wersje przepisu na pizze 😉

A wy jak wypiekacie pizzę? Na kamieniu, na środku piekarnika? Dajcie znać w komentarzach!


Przepis na pizze II


Składniki

  • 4/5 szklanki wody (200 ml) o temperaturze około 45 stopni* 
  • 2 łyżeczki soli (10 g)
  • 12 g świeżych drożdży lub 3,5 g suszonych
  • 2 łyżki oliwy lub oleju (20 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
  • 2½ szklanki mąki pszennej, najlepiej typu 00 (400g) + do podsypania

*temperaturę możemy określić na oko, ważne by po zanurzeniu palca nas nie parzyła i była ciepła


Czas przygotowania: 3-5 godzin
Liczba pizzy: 2 pizze o średnicy około 36 cm


Przygotowanie

  1. Do ciepłej wody dodajemy sól, oliwę oraz pokruszone drożdże (lub wsypujemy suszone) i mieszamy dopóki składniki się dobrze nie rozpuszczą.
  2. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto około 10 minut, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta, które będzie sprężyste i nie będzie się lepiło do dłoni. Wyrabianie jest ważnym procesem, warto na to poświęcić więcej czasu. Ciasto ponownie wkładamy do miski, zwilżamy je dłonią, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Po upływie czasu ciasto ponownie wyrabiamy przez kilka minut, by pozbyć się powstałych pęcherzyków powietrza.
  4. Następnie porcjujemy ciasto (u nas zwykle z tego przepisu powstają dwie pizze o średnicy około 36 cm) i z każdej porcji formujemy kulkę. Poporcjowane ciasto umieszczamy w głębokiej blaszce, lub wysokim naczyniu, które będzie możliwe do zafoliowania folią spożywczą. Ważne by ciasto znajdowało się w sporych odstępach (około 5-10 cm), gdyż dość mocno wyrośnie. Odstawiamy na godzinę do czterech godzin w ciepłe miejsce.
  5. Po tym czasie ciasto powinno ładnie wyrosnąć i podwoić swoją objętość. Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i ugniatamy je dłońmi by nadać kształt okręgu. Najlepiej nie używać wałka, a wyłącznie ugniatać ją i lekko rozszerzać dłońmi.
  6. Włączamy piekarnik na maksymalną moc grzania (wraz z kamieniem do pizzy umieszczonym na najniższym poziomie jeśli z niego korzystamy) korzystając z dolnej i górnej grzałki. U nas jest to 250 stopni.

Klasyczne wypiekanie pizzy na blaszce

  1. Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dodajemy dowolne składniki. Gdy piekarnik się nagrzeje, blachę umieszamy na najniższym poziomie piekarnika (lub nawet na samym dole piekarnika). Ważne by uzyskać jak najwyższą temperaturę podczas pieczenia pizzy.
  2. W zależności od grubości ciasta, ilości dodatków i możliwości piekarnika pieczemy pizze około 5-7 minut. Poznamy, że pizza jest gotowa po zarumienionych brzegach.

Rewelacyjną modyfikacją tej metody jest wypiekanie na nagrzanej blaszce, umieszczonej na spodzie piekarnika. Jednakże, do tego potrzebujecie drewnianej tacki do pizzy (lub ogromnej deski), aby umożliwić zwinne zsunięcie ciasta na blaszkę.

Wypiekanie pizzy na kamieniu do pizzy

  1. Ciasto przenosimy na drewnianą tackę lekko opruszoną mąką i dodajemy dowolne składniki. W przypadku korzystania z kamienia do pizzy warto piekarnik nastawić nieco wcześniej by kamień się bardzo mocno nagrzał (około 10-20 minut).
  2. Następnie z tacki zsuwamy pizzę na kamień (uwaga jest bardzo gorący!). Jeśli chodzi o tę czynność to praktyka czyni mistrza. Dużo pomaga na początku większa ilość mąki na tacce przed przeniesieniem na nią pizzy (ciasto się mniej przykleja do tacki), a także dobra organizacja pracy i jak najkrótszy czas przebywania ciasta na tacce. Również po dodaniu zbyt dużej ilości sosu pomidorowego i mokrych składników będziemy mieć trudności ze zsunięciem ciasta na kamień do pizzy.
  3. W zależności od grubości ciasta i ilości dodatków pieczemy pizze około 4-6 minut. Poznamy, że pizza jest gotowa po zarumienionych brzegach.
Przepis na pizze II
Przepis na pizze II

Jeszcze więcej wegańskich przepisów


A może coś wegańskiego na słodko?


Zobacz również

>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)
Podsumowując
recipe image
Przepis na
Przepis na pizze II
klaudi23a
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.