Przepis na pizze II

Przepis na pizze II

Przepis na pizze pojawia się tutaj ponownie, tym razem udoskonalony. Czym różni się od poprzedniego? Dodajemy w nim mniejszą ilość drożdży i pozwalamy im dłużej wyrastać. Drugą dość kontrowersyjną zmianą jest brak dodatku cukru. W pizzowym szale zakupiliśmy również kamień do pizzy 😉

Dzięki tym zabiegom pizza smakuje jak z pizzeri. Ciasto jest o niebo lepsze gdy pozwolimy mu dłużej wyrastać. Do poniższego przepisu możecie użyć zarówno drożdży świeżych jak i suszonych. Polecam zrobić większą ilość ciasta, zawsze możecie je schować do lodówki i przechowywać maksymalnie 48h. Z doświadczenia wiemy, że później ciasto kiepsko wyrasta i traci swoje właściwości.

Bardzo się cieszę, że w końcu mogę dodać ten przepis na bloga i porzucić porozrzucane wszędzie wersje przepisu na pizze 😉


Przepis na pizze


Składniki

  • 4/5 szklanki wody (200 ml) o temperaturze około 45 stopni* 
  • 2 łyżeczki soli (12 g)
  • 12 g świeżych drożdży lub 3,5 g suszonych
  • 2 łyżki oliwy lub oleju (20 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
  • 2½ szklanki mąki pszennej, najlepiej typu 00 (400g) + do podsypania

*temperaturę możemy określić na oko, ważne by po zanurzeniu palca nas nie parzyła i była ciepła


Czas przygotowania: 3-5 godzin
Liczba pizzy: 2 pizze o średnicy około 36 cm


Przygotowanie

Do ciepłej wody dodajemy sól, oliwę oraz pokruszone drożdże (lub wsypujemy suszone) i mieszamy dopóki składniki się dobrze nie rozpuszczą.

Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto około 10 minut, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta, które będzie sprężyste i nie będzie się lepiło do dłoni. Wyrabianie jest ważnym procesem, warto na to poświęcić więcej czasu. Ciasto ponownie wkładamy do miski, zwilżamy je dłonią, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Po upływie czasu ciasto ponownie wyrabiamy przez kilka minut, by pozbyć się powstałych pęcherzyków powietrza.

Następnie porcjujemy ciasto (u nas zwykle z tego przepisu powstają dwie pizze o średnicy około 36 cm) i z każdej porcji formujemy kulkę. Poporcjowane ciasto umieszczamy w głębokiej blaszce, lub wysokim naczyniu, które będzie możliwe do zafoliowania folią spożywczą. Ważne by ciasto znajdowało się w sporych odstępach (około 5-10 cm) gdyż dość mocno wyrośnie. Odstawiamy na godzinę do czterech godzin w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto powinno ładnie wyrosnąć i podwoić swoją objętość. Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i ugniatamy je dłońmi by nadać ciastu kształt. Nie polecam stosowania wałka! Najlepiej smakuje pizza, której poświęcimy trochę czasu i serca i dobrze ugnieciemy ją dłońmi.

Włączamy piekarnik na maksymalną moc grzania (wraz z kamieniem do pizzy umieszczonym na najniższym poziomie jeśli z niego korzystamy) korzystając z dolnej i górnej grzałki.

Klasyczne wypiekanie pizzy na blaszce

Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dodajemy dowolne składniki. Gdy piekarnik się nagrzeje, blachę umieszamy na najniższym poziomie piekarnika (lub nawet na samym dole piekarnika). Ważne by uzyskać jak najwyższą temperaturę podczas pieczenia pizzy.

W zależności od grubości ciasta i ilości dodatków pieczemy pizze około 5-7 minut. Poznamy, że pizza jest gotowa po zarumienionych brzegach.

Wypiekanie pizzy na kamieniu do pizzy

Ciasto przenosimy na drewnianą tackę lekko opruszoną mąką i dodajemy dowolne składniki. W przypadku korzystania z kamienia do pizzy warto piekarnik nastawić nieco wcześniej by kamień się bardzo mocno nagrzał (około 10-20 minut).

Następnie z tacki zsuwamy pizzę na kamień (uwaga jest bardzo gorący!). Jeśli chodzi o tą czynność to praktyka czyni mistrza. Dużo pomaga na początku większa ilość mąki na tacce przed przeniesieniem na nią pizzy (ciasto się mniej przykleja do tacki), a także dobra organizacja pracy i jak najkrótszy czas przebywania ciasta na tacce. Również po dodaniu zbyt dużej ilości sosu pomidorowego i mokrych składników będziemy mieć trudności ze zsunięciem ciasta na kamień do pizzy.

W zależności od grubości ciasta i ilości dodatków pieczemy pizze około 4-6 minut. Poznamy, że pizza jest gotowa po zarumienionych brzegach.

Przepis na pizze II
Przepis na pizze II

Zobacz również pozostałe przepisy na pizze oraz przepisy na pieczywo!

Spodobał Ci się przepis?
0/5 (0 ocen)

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Podsumowując
recipe image
Przepis na
Przepis na pizze II
klaudi23a
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


Dodaj komentarz