Ciambelle al Vino czyli wegańskie winne ciasteczka
Ciambelle al Vino to włoski przepis, który poznałam dzięki mojej przyjaciółce Włoszce. Gdy tylko dowiedziała się, że prowadzę bloga zarządziła ich przygotowanie. W towarzystwie wina i rozmów przygotowywanie tych ciastek to czysta przyjemność, a zapach wina który się unosi w całej kuchni jest niesamowity. Dodam, że przepis ten jest świetnym sposobem na wykorzystanie pozostałego wina, które może być dowolnego gatunku lub koloru.
Składniki
- 1 szklanka dowolnego wina (250 ml)
- ½ szklanki cukru (100 g)
- ½ szklanki oleju lub oliwy (110 g)
- 3 szklanki mąki (450 g) lub więcej w zależności od wilgotności ciasta
- łyżeczka proszku do pieczenia
- około ⅓ szklanki cukru na posypkę
Czas przygotowania: 30 + 40 minut pieczenia
Ilość: około 50 ciasteczek
Przygotowanie
- Do wina dodajemy cukier oraz olej i mieszamy do momenu połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. W przypadku gdy ciasto będzie zbyt lepkie dodajemy więcej mąki aż do uzyskania konsystencji która umożliwi lepienie z ciasta.
- Z ciasta tworzymy długi wałek (jak do kopytek) na grubość małego palca. Następnie odcinamy fragmenty około 7 cm i łączymy je tworząc oponki/pierścionki.
- Wierzchnią stronę ciastek zanurzamy w miseczce cukru i układamy dość gęsto na blaszce.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni do momentu lekkiego zarumienienia (około 40 minut). Najlepiej dodatkowo sprawdzić czy ciastka są suche w środku poprzez nakłucie drewnianym patyczkiem lub przełamanie ciastka na pół.
Ciambelle al Vino doskonale smakują zamoczone w odrobinie wina, jak również w kawie lub herbacie.
Bardzo dziękuję Veronice za pokazanie tego przepisu, trzykrotne pieczenie ciastek za każdym razem z innym winem oraz wspólne ich fotografowanie. Poza jej wielką pasją którą są podróże, zajmuje się ona również fotografią. Chętnych do obejrzenia zdjęć jej autorstwa zapraszam na konto na instagramie storie_photo_journey 🙂
Wartości odżywcze | w całości | w 5 ciastkach |
Wartość energetyczna | 3384 kcal | 338 kcal |
Białko | 50 g | 5 g |
Tłuszcze | 115 g | 12 g |
Węglowodany netto | 500 g | 50 g |
Błonnik | 10 g | 1 g |
Zobacz również inne przepisy na ciastka wegańskie lub wegetariańskie!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Bardzo ciekawy przepis 🙂 Nie piję alkoholu, ale znajomi i najbliżsi z każdej okazji dają mi butelki wina w prezencie 😀 Jakie wino będzie do tych ciastek najlepsze? Jak one smakują z wytrawnym, a jak ze słodkim?
Wykonywałam je z winem wytrawnym, ale słodkie również się nada. Koleżanka mówiła ze jest to taki uniwersalny przepis do którego można dodać każde wino, przez co każde z przygotowanych ciastek mają nieco inny smak 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia