Gofry orzechowe, bez mąki pszennej (Keto, Low Carb)

Gofry orzechowe, bez mąki pszennej (Keto, Low Carb)

Gofry orzechowe z dodatkiem masła orzechowego i migdałów. Delikatnie chrupiące i przepięknie pachnące orzechami. Świetnie smakują zarówno solo, jak i z dodatkiem bitej śmietany i orzechów. Na dodatek, gofry orzechowe są nie tylko idealne dla osób na diecie keto, low carb, ale również dla cukrzyków i osób z nietolerancją laktozy 

Trufle kokosowe z mascarpone (Keto, Low Carb)

Trufle kokosowe z mascarpone (Keto, Low Carb)

Trufle kokosowe z mascarpone czyli domowa, niskowęglowodanowa wersja Rafaello. Kiedyś przygotowywałam równie smaczne kulki Rafaello, ale z dodatkiem białej czekolady i śmietanki. Tym razem słodkiego smaku dostarcza nam słodzik lub smakowa odżywka białkowa. Ogólnie rzecz biorąc trufle kokosowe są proste i szybkie w przygotowaniu, ale 

Sos tatarski – przepis tradycyjny polski

Sos tatarski – przepis tradycyjny polski

Sos tatarski świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do jajek, ale również do dań z grilla lub kanapek. W związku z tym, że jego przygotowanie jest bardzo proste, a składniki zwykle posiadamy w domu, przygotowujemy go dość często. Według mnie najlepiej smakuje z domowym 

Bułki bez drożdży i mąki pszennej – migdałowe, Keto

Bułki bez drożdży i mąki pszennej – migdałowe, Keto

Bułki bez drożdży i mąki pszennej wyrastają bardzo dobrze, dodatkowo ich ogromną zaletą jest to, że składniki na nie zwykle możemy znaleźć w zapasach kuchennych. Ponadto, przygotowuje się je błyskawicznie, pieką się zaledwie 25 minut. Do ich przygotowania przyda się młynek lub blender, aby zmielić 

Oliwa smakowa czosnkowa (olej smakowy)

Oliwa smakowa czosnkowa (olej smakowy)

Oliwa smakowa jest przeze mnie przygotowywana już od kilku lat. Szczególnie smakuje mi oliwa z dodatkiem czosnku oraz ziół prowansalskich. Kilka dni i każda jej kropla ma silny aromat czosnku i ziół, przez co świetnie nadaje się do sałatek i smażenia. Jej przygotowanie jest dziecinnie 

Jajeczne placki z cukinii, bez mąki, keto

Jajeczne placki z cukinii, bez mąki, keto

Jajeczne placki z cukinii są soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Świetnie nadają się dla osób z alergią na gluten, lub będących na diecie ketogenicznej, gdyż zawierają niewiele węglowodanów (około 1,2 g na jeden placek). Koniecznie do wykonania podczas sezonu na cukinię 😉 Jest 

Gzik z rzodkiewką, czyli keto po wielkopolsku

Gzik z rzodkiewką, czyli keto po wielkopolsku

Gzik z rzodkiewką to popularna odmiana tradycyjnego gziku, czyli sera twarogowego ze śmietaną i cebulą. W związku z tym, że jestem rodowitą poznanianką, danie to jest mi szczególnie bliskie. Tradycyjnie podawany jest w towarzystwie ziemniaków, ale świetnie smakuje również solo jak i jako dodatek do 

Kawa kuloodporna czekoladowa

Kawa kuloodporna czekoladowa

Kawa kuloodporna czyli kawa z dodatkiem tłuszczy, zwykle masła. Szczególną popularnością cieszy się wśród osób na diecie ketogenicznej lub prowadzących post okresowy (intermittent fasting), zapewniając poczucie nasycenia oraz prostego dostarczenia zdrowych tłuszczy. Początkowo się przed nią wzbraniałam przez złe wspomnienia sprzed kilku lat. Później na 

Szakszuka z dynią piżmową

Szakszuka z dynią piżmową

Szakszuka z dynią piżmową, czyli kolejna wariacja z szakszuką oraz z dynią piżmową. Szakszukę uważam za idealne danie nie tylko na śniadania, ale i na obiady lub kolacje. Jest sycąca, pożywna i świetnie rozgrzewa. A czy wy przygotowywaliście już szakszukę w domu? 😉

Sałatka z kapusty pekińskiej z oliwkami i suszonymi pomidorami

Sałatka z kapusty pekińskiej z oliwkami i suszonymi pomidorami

Sałatka z kapusty pekińskiej to specjał mojego taty, który sprawił, że zamiast podawać ją jako dodatek do dania głównego jemy ją jak samodzielny posiłek. Kapusta pekińska poza tym, że jest bardzo zdrowa ma niewiele kalorii. W połączeniu z odrobiną majonezu oraz po dodaniu przypraw ciężko 

Szakszuka w sosie fasolowym

Szakszuka w sosie fasolowym

Szakszuka w sosie fasolowym czyli kolejna wariacja z szakszuką. Jestem ich ogromną fanką gdyż świetnie urozmaicają śniadania. Co ciekawe chociaż danie to istniało w regionach Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu, obecnie przynależy do kuchni egipskiej, marokańskiej, tunezyjskiej, tureckiej oraz izraelskiej. U mnie tym razem w 

Majonez domowy, ekspresowy i niezawodny

Majonez domowy, ekspresowy i niezawodny

Majonez domowy od lat przygotowuję według starego domowego przepisu wykorzystującego wyłącznie żółtka jaja. Jednakże mieszkając w Portugalii, próbując go zrobić w innej kuchni i innym sprzętem, miałam duży problem ze zwarzaniem się majonezu. Wówczas starsza Portugalka pokazała mi inną metodę na jego przygotowanie, która skradła 

Turecki sos marchewkowy, czyli havuç salatası

Turecki sos marchewkowy, czyli havuç salatası

Havuç salatası poznałam dzięki przyjaciółce Włoszce, która miała okazję mieszkać kilka lat w Turcji. Sos przygotowywany jest z tartej podsmażonej marchewki z dodatkiem jogurtu, majonezu i przypraw. Jego dokładne tłumaczenie to “sałatka marchewkowa”. Havuç salatası jest niewyobrażalnie prosty do przygotowania i świetnie pasuje nie tylko 

Szakszuka z bobem, test patelni Woll

Szakszuka z bobem, test patelni Woll

Dziś zapraszam na przepis na szakszukę z bobem, do której przygotowania została wykorzystana testowana przeze mnie szafirowa patelnia Woll. Dzięki odpornej na zarysowania szafirowej powłoce nie wykorzystałam ani grama tłuszczu do jej przygotowania! Patelnia Woll świetnie sprawdza się w upalne dni, gdy unikamy dłuższego gotowania, 

Kotlety z buraka i kaszy jaglanej – pieczone

Kotlety z buraka i kaszy jaglanej – pieczone

Kotlety z buraka i kaszy jaglanej, czyli jak łatwo stworzyć z buraków aromatyczne, chrupiące kotlety. Po pierwszym gryzie byliśmy z moim mięsożercom mocno zaskoczeni, gdyż przerosły one nasze oczekiwania. Co więcej, wychodzi ich całkiem spora ilość, którą (jeżeli się uda nie zjeść od razu) można 

Smalec z fasoli

Smalec z fasoli

Smalec z fasoli czyli świetna wegańska alternatywa tradycyjnego smalcu. Co więcej składa się głównie z białka, a nie z tłuszczu i przez to możemy się nim zajadać do woli. Świetnie pasuje na świeżym pieczywie w towarzystwie ogórka 🙂