Sos tatarski – przepis tradycyjny polski
Sos tatarski świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do jajek, ale również do dań z grilla lub kanapek. W związku z tym, że jego przygotowanie jest bardzo proste, a składniki zwykle posiadamy w domu, przygotowujemy go dość często. Według mnie najlepiej smakuje z domowym majonezem, własnoręcznie zebranymi i zamarynowanymi ogórkami oraz ukiszonymi ogórkami 😉
Więcej przepisów na sosy i dipy znajdziesz tutaj, a przepisów keto tutaj.
Przepis na sos tatarski tradycyjny
Składniki
- 2 duże ogórki kiszone/ konserwowe (120 g)
- garść grzybów marynowanych/ pieczarek (120 g)
- 2 łyżki majonezu tradycyjnego/ wegańskiego (60 g)
- 7 łyżek jogurtu greckiego/ śmietany 18%/ wegańskiego zamiennika (140 g)
- 2 łyżeczki koperku/ szczypiorku
- pół łyżeczki soli i pieprzu
Czas przygotowania:
10 minut
Ilość: około 400 ml (450 g) sosu
Przygotowanie
- Ogórki i grzyby drobno siekamy w kostkę, a następnie przenosimy je do naczynia.
- Dodajemy majonez, jogurt grecki/ śmietanę, posiekany szczypiorek/koperek, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Całość dobrze mieszamy.
Sos tatarski przechowujemy w lodówce, około 4-7 dni.
Odmiany sosów tatarskich
Jak sami widzicie w przepisie jest dość spora dowolność wyboru składników. Tradycyjny sos tatarski, według Wikipedii, to zimny sos majonezowy z marynowanymi warzywami i ziołami [1]. Początkowo w polskich książkach kucharskich z roku 1783 można było znaleźć pierwsze zapiski dotyczące potraw przyrządzanych po tatarsku [2]. Niektóre z nich podawano z zimnym, kwaśnym sosem lecz dopiero później, na przełomie XX i XXI wieku, w przepisach kuchni polskiej pojawił się dobrze znany nam sos tatarski, na bazie majonezu, grzybów z octu, korniszonów, śmietany oraz szczypiorku [3].
Obecnie wariantów sosu tatarskiego jest sporo. Według mnie najsmaczniejszy jest sos przygotowany z ogórków kiszonych, marynowanych grzybów, jogurtu oraz dodatku majonezu, doprawiony solą, pieprzem i koperkiem.
Wartości odżywcze | w całości | w 100 g |
Wartość energetyczna | 484 kcal | 108 kcal |
Białko | 4 g | < 1 g |
Tłuszcze | 48 g | 11 g |
Węglowodany netto | 5 g | 1 g |
Błonnik | 3 g | < 0,5 g |
Z powyższego przepisu powstaje około 400 ml (450 g) sosu.
Jeszcze więcej keto przepisów!
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słodko?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
Bibliografia
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Sos_tatarski#cite_note-Wieladko-10
- Wojciech Wielądko: Kucharz doskonały: pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem. Nakładem i drukiem Michała Grölla, 1783. (pol.)
- Praca zbiorowa: Kuchnia polska. Wyd. XXX. Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1988, s. 541
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!