Sos tatarski – przepis tradycyjny polski

Sos tatarski – przepis tradycyjny polski

Sos tatarski świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do jajek, ale również do dań z grilla lub kanapek. W związku z tym, że jego przygotowanie jest bardzo proste, a składniki zwykle posiadamy w domu, przygotowujemy go dość często. Według mnie najlepiej smakuje z domowym majonezem, własnoręcznie zebranymi i zamarynowanymi ogórkami oraz ukiszonymi ogórkami 😉

Więcej przepisów na sosy i dipy znajdziesz tutaj, a przepisów keto tutaj.


Przepis na sos tatarski tradycyjny


Składniki

  • 2 duże ogórki kiszone/ konserwowe (120 g)
  • garść grzybów marynowanych/ pieczarek (120 g)
  • 2 łyżki majonezu tradycyjnego/ wegańskiego (60 g)
  • 7 łyżek jogurtu greckiego/ śmietany 18%/ wegańskiego zamiennika (140 g)
  • 2 łyżeczki koperku/ szczypiorku
  • pół łyżeczki soli i pieprzu

Czas przygotowania:
10 minut
Ilość: około 400 ml (450 g) sosu

Przygotowanie

  1. Ogórki i grzyby drobno siekamy w kostkę, a następnie przenosimy je do naczynia.
  2. Dodajemy majonez, jogurt grecki/ śmietanę, posiekany szczypiorek/koperek, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Całość dobrze mieszamy.

Sos tatarski przechowujemy w lodówce, około 4-7 dni.


Odmiany sosów tatarskich

Jak sami widzicie w przepisie jest dość spora dowolność wyboru składników. Tradycyjny sos tatarski, według Wikipedii, to zimny sos majonezowy z marynowanymi warzywami i ziołami [1]. Początkowo w polskich książkach kucharskich z roku 1783 można było znaleźć pierwsze zapiski dotyczące potraw przyrządzanych po tatarsku [2]. Niektóre z nich podawano z zimnym, kwaśnym sosem lecz dopiero później, na przełomie XX i XXI wieku, w przepisach kuchni polskiej pojawił się dobrze znany nam sos tatarski, na bazie majonezu, grzybów z octu, korniszonów, śmietany oraz szczypiorku [3].
Obecnie wariantów sosu tatarskiego jest sporo. Według mnie najsmaczniejszy jest sos przygotowany z ogórków kiszonych, marynowanych grzybów, jogurtu oraz dodatku majonezu, doprawiony solą, pieprzem i koperkiem.

Sos tatarski polski
Sos tatarski
Wartości odżywczew całościw 100 g
Wartość energetyczna484 kcal108 kcal
Białko4 g< 1 g
Tłuszcze48 g11 g
Węglowodany netto5 g1 g
Błonnik3 g< 0,5 g

Z powyższego przepisu powstaje około 400 ml (450 g) sosu.


Jeszcze więcej keto przepisów!

A może coś keto na słodko?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


Bibliografia

  1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Sos_tatarski#cite_note-Wieladko-10
  2. Wojciech Wielądko: Kucharz doskonały: pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem. Nakładem i drukiem Michała Grölla, 1783. (pol.)
  3. Praca zbiorowa: Kuchnia polska. Wyd. XXX. Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1988, s. 541

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (4 ocen)
Podsumowując
recipe image
Przepis na
Sos tatarski
klaudi23a
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.