Sos tatarski – przepis tradycyjny polski

Sos tatarski – przepis tradycyjny polski

Sos tatarski świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do jajek, ale również do dań z grilla lub kanapek. W związku z tym, że jego przygotowanie jest bardzo proste, a składniki zwykle posiadamy w domu, przygotowujemy go dość często. Według mnie najlepiej smakuje z domowym majonezem, własnoręcznie zebranymi i zamarynowanymi ogórkami oraz ukiszonymi ogórkami 😉


Przepis na sos tatarski tradycyjny

Składniki

  • 2 duże ogórki kiszone/ konserwowe (120 g)
  • garść grzybów marynowanych/ pieczarek (120 g)
  • 2 łyżki majonezu tradycyjnego/ wegańskiego (60 g)
  • 7 łyżek jogurtu greckiego/ śmietany 18%/ wegańskiego zamiennika (140 g)
  • 2 łyżeczki koperku/ szczypiorku
  • pół łyżeczki soli i pieprzu

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: około 400 ml (450 g) sosu
Kalorie: 484 kcal całość/ 108 kcal na 100 g
Białka: 4 g całość/ <1 g na 100 g
Tłuszcze: 48 g całość/ 11 g na 100 g
Węglowodany: 5 g całość/ 1 g na 100 g
Błonnik: 3 g całość/ <0,5 g na 100 g


Przygotowanie

Ogórki i grzyby drobno siekamy w kostkę, a następnie przenosimy je do naczynia. Dodajemy majonez, jogurt grecki/ śmietanę, posiekany szczypiorek/koperek, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dobrze mieszamy.

Sos tatarski przechowujemy w lodówce, około 4-7 dni.

Sos tatarski polski

Odmiany sosów tatarskich

Jak sami widzicie w przepisie jest dość spora dowolność wyboru składników. Tradycyjny sos tatarski, według Wikipedii, to zimny sos majonezowy z marynowanymi warzywami i ziołami [1]. Początkowo w polskich książkach kucharskich z roku 1783 można było znaleźć pierwsze zapiski dotyczące potraw przyrządzanych po tatarsku [2]. Niektóre z nich podawano z zimnym, kwaśnym sosem lecz dopiero później, na przełomie XX i XXI wieku, w przepisach kuchni polskiej pojawił się dobrze znany nam sos tatarski, na bazie majonezu, grzybów z octu, korniszonów, śmietany oraz szczypiorku [3].
Obecnie wariantów sosu tatarskiego jest sporo. Według mnie najsmaczniejszy jest sos przygotowany z ogórków kiszonych, marynowanych grzybów, jogurtu oraz dodatku majonezu, doprawiony solą, pieprzem i koperkiem.

Sos tatarski

Bibliografia

  1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Sos_tatarski#cite_note-Wieladko-10
  2. Wojciech Wielądko: Kucharz doskonały: pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem. Nakładem i drukiem Michała Grölla, 1783. (pol.)
  3. Praca zbiorowa: Kuchnia polska. Wyd. XXX. Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1988, s. 541

Zobacz również pozostałe przepisy na wegetariańskie sosy lub przepisy niskowęglowodanowe (low carb lub keto).


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)
Podsumowując
recipe image
Przepis na
Sos tatarski
klaudi23a
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


Dodaj komentarz