Sos tatarski – przepis tradycyjny polski

Sos tatarski świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do jajek, ale również do dań z grilla lub kanapek. W związku z tym, że jego przygotowanie jest bardzo proste, a składniki zwykle posiadamy w domu, przygotowujemy go dość często. Według mnie najlepiej smakuje z domowym majonezem, własnoręcznie zebranymi i zamarynowanymi ogórkami oraz ukiszonymi ogórkami 😉
Przepis na sos tatarski tradycyjny
Składniki
- 2 duże ogórki kiszone/ konserwowe (120 g)
- garść grzybów marynowanych/ pieczarek (120 g)
- 2 łyżki majonezu tradycyjnego/ wegańskiego (60 g)
- 7 łyżek jogurtu greckiego/ śmietany 18%/ wegańskiego zamiennika (140 g)
- 2 łyżeczki koperku/ szczypiorku
- pół łyżeczki soli i pieprzu
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: około 400 ml (450 g) sosu
Kalorie: 484 kcal całość/ 108 kcal na 100 g
Białka: 4 g całość/ <1 g na 100 g
Tłuszcze: 48 g całość/ 11 g na 100 g
Węglowodany: 5 g całość/ 1 g na 100 g
Błonnik: 3 g całość/ <0,5 g na 100 g
Przygotowanie
- Ogórki i grzyby drobno siekamy w kostkę, a następnie przenosimy je do naczynia.
- Dodajemy majonez, jogurt grecki/ śmietanę, posiekany szczypiorek/koperek, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Całość dobrze mieszamy.
Sos tatarski przechowujemy w lodówce, około 4-7 dni.

Odmiany sosów tatarskich
Jak sami widzicie w przepisie jest dość spora dowolność wyboru składników. Tradycyjny sos tatarski, według Wikipedii, to zimny sos majonezowy z marynowanymi warzywami i ziołami [1]. Początkowo w polskich książkach kucharskich z roku 1783 można było znaleźć pierwsze zapiski dotyczące potraw przyrządzanych po tatarsku [2]. Niektóre z nich podawano z zimnym, kwaśnym sosem lecz dopiero później, na przełomie XX i XXI wieku, w przepisach kuchni polskiej pojawił się dobrze znany nam sos tatarski, na bazie majonezu, grzybów z octu, korniszonów, śmietany oraz szczypiorku [3].
Obecnie wariantów sosu tatarskiego jest sporo. Według mnie najsmaczniejszy jest sos przygotowany z ogórków kiszonych, marynowanych grzybów, jogurtu oraz dodatku majonezu, doprawiony solą, pieprzem i koperkiem.

Bibliografia
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Sos_tatarski#cite_note-Wieladko-10
- Wojciech Wielądko: Kucharz doskonały: pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem. Nakładem i drukiem Michała Grölla, 1783. (pol.)
- Praca zbiorowa: Kuchnia polska. Wyd. XXX. Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1988, s. 541
Wegeświęta
Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Pierniczki – szybki przepis Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Kulebiak z kapustą i grzybami Wegańskie ciasteczka cynamonowe
Zobacz również
#wegetariańskie #bezglutenu #bezorzechów #keto #LowCarb #dietacukrzycowa #kuchniapolska #naimprezy #BożeNarodzenie #grzyby #szybkie(<30min) #ogórkikonserwowe #majonez #jogurt
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
