Gofry orzechowe, bez mąki pszennej (Keto, Low Carb)

Gofry orzechowe, bez mąki pszennej (Keto, Low Carb)

Gofry orzechowe z dodatkiem masła orzechowego i migdałów. Delikatnie chrupiące i przepięknie pachnące orzechami. Świetnie smakują zarówno solo, jak i z dodatkiem bitej śmietany i orzechów. Gorąco polecam ich przygotowanie w domu 😉


Przepis na gofry orzechowe


Składniki

  • 3 jajka
  • łyżeczka kakao (5 g)
  • 2 łyżki słodziku (u mnie erytrytol, 20 g)
  • łyżka masła orzechowego (30 g)
  • 25 g zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej)
  • łyżka dowolnego tłuszczu (u mnie olej kokosowy, 10 g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)

opcjonalnie

  • 2 łyżki odżywki białkowej (15 g)
  • 4 łyżki mleka lub wody (40 g)

Czas przygotowania: 10 minut + 20 min pieczenia
Liczba porcji: 8 gofrów
Kalorie: 693 kcal całość/ 87 kcal gofr
Białka: 34 g całość/ 4 g gofr
Tłuszcze: 56 g całość/ 7 g gofr
Węglowodany: 18 g całość/ 2 g gofr
Błonnik: 6 g całość/ 0,8 g gofr

*wartości odżywcze dla pogrubionych składników


Przygotowanie

Białka oddzielamy od żółtek a następnie ubijamy je na sztywno. Na koniec ubijania dodajemy do nich słodzik i kakao.

Do osobnej miski dodajemy żółtka, masło orzechowe, zmielone migdały, olej kokosowy i proszek do pieczenia (opcjonalnie dodajemy również odżywkę białkową wraz z mlekiem). Całość dokładnie mieszamy, jeśli ciasto jest zbyt gęste to dodajemy nieco mleka lub wody.

Następnie do nagrzanej gofrownicy nalewamy porcję ciasta i pieczemy około 5 minut.

Gotowe gofry orzechowe możemy przyozdobić bitą śmietaną, masłem orzechowym, orzechami, roztopioną czekoladą itp.

Gofry przechowujemy w pudełku, gdy zmiękną można je ponownie odgrzać w gofrownicy.

Gofry orzechowe
Gofry orzechowe
Gofry orzechowe

Zobacz również pozostałe wegetariańskie słodkości!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Podsumowując
recipe image
Przepis na
Gofry orzechowe
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


Dodaj komentarz