Gofry orzechowe, bez mąki pszennej (Keto, Low Carb)
Gofry orzechowe z dodatkiem masła orzechowego i migdałów. Delikatnie chrupiące i przepięknie pachnące orzechami. Świetnie smakują zarówno solo, jak i z dodatkiem bitej śmietany i orzechów.
Na dodatek, gofry orzechowe są nie tylko idealne dla osób na diecie keto, low carb, ale również dla cukrzyków i osób z nietolerancją laktozy lub glutenu. Gorąco polecam ich przygotowanie w domu 😉
Przepis na gofry orzechowe
Składniki
- 3 jajka
- łyżeczka kakao (5 g)
- 2 łyżki słodziku (u mnie erytrytol, 20 g)
- łyżka masła orzechowego (30 g)
- 25 g zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej)
- łyżka dowolnego tłuszczu (u mnie olej kokosowy, 10 g)
- łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
opcjonalnie
- 2 łyżki odżywki białkowej (15 g)
- 4 łyżki mleka lub wody (40 g)
Czas przygotowania: 10 minut + 20 min pieczenia
Liczba porcji: 8 gofrów
Przygotowanie
- Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywno. Na koniec ubijania dodajemy do nich słodzik i kakao.
- Do osobnej miski dodajemy żółtka, masło orzechowe, zmielone migdały, olej kokosowy i proszek do pieczenia (opcjonalnie dodajemy również odżywkę białkową wraz z mlekiem). Składniki lekko mieszamy.
- Do miski z żółtkiem, orzechami itp. dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Jeśli ciasto jest zbyt gęste to dodajemy nieco mleka lub wody.
- Następnie do nagrzanej gofrownicy nalewamy porcję ciasta i pieczemy około 5 minut.
Gotowe gofry orzechowe możemy przyozdobić bitą śmietaną, masłem orzechowym, orzechami, roztopioną czekoladą itp.
Gofry przechowujemy w pudełku, gdy zmiękną można je ponownie odgrzać w gofrownicy.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 sztuce |
Wartość energetyczna | 693 kcal | 87 kcal |
Białko | 34 g | 4 g |
Tłuszcze | 56 g | 7 g |
Węglowodany netto | 18 g | 2 g |
Błonnik | 6 g | < 1 g |
*Kaloryczność obliczona dla gofrów z wykorzystaniem mleka. Z powyższego przepisu powstaje 8 gofrów.
Jeszcze więcej keto słodyczy!
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słono?
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
W smaku są mega ale nie wyszły chrupiące.
Niestety nie będą tak chrupiące jak z mąki pszennej, ale moje z wierzchu były delikatnie chrupiące. Możliwe, że to również zależy od gofrownicy. Ja posiadam urządzenie 3 w 1 z gofrownicą z Lidla.
Pozdrawiam,
Klaudia
Dzień dobry.
Chciałabym wypróbować ten i i kilka innych Pani przepisów. Czy mogłaby Pani napisać jakiej odżywki białkowej Pani używa? Nigdy wcześniej nie używałam tego rodzaju produktów dlatego proszę o wskazanie konkretnej.
Pozdrawiam Serdecznie
Dzień dobry,
Od samego początku korzystam z odżywek serwatkowych firmy KFD. Najczęściej o smaku białej czekolady (WPC82), testowałam również smak baton karmel-orzech (WPC82).
Pozdrawiam serdecznie,
Klaudia
Super gofry! Moim bezglutenom bardzo smakowały 🙂
Cieszę się! Polecam również inne bezglutenowe przepisy 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia