Gofry orzechowe, bez mąki pszennej (Keto, Low Carb)

Gofry orzechowe, bez mąki pszennej (Keto, Low Carb)

Gofry orzechowe z dodatkiem masła orzechowego i migdałów. Delikatnie chrupiące i przepięknie pachnące orzechami. Świetnie smakują zarówno solo, jak i z dodatkiem bitej śmietany i orzechów.

Na dodatek, gofry orzechowe są nie tylko idealne dla osób na diecie ketolow carb, ale również dla cukrzyków i osób z nietolerancją laktozy lub glutenu. Gorąco polecam ich przygotowanie w domu 😉


Przepis na gofry orzechowe


Składniki

  • 3 jajka
  • łyżeczka kakao (5 g)
  • 2 łyżki słodziku (u mnie erytrytol, 20 g)
  • łyżka masła orzechowego (30 g)
  • 25 g zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej)
  • łyżka dowolnego tłuszczu (u mnie olej kokosowy, 10 g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)

opcjonalnie

  • 2 łyżki odżywki białkowej (15 g)
  • 4 łyżki mleka lub wody (40 g)

Czas przygotowania: 10 minut + 20 min pieczenia
Liczba porcji: 8 gofrów


Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywno. Na koniec ubijania dodajemy do nich słodzik i kakao.
  2. Do osobnej miski dodajemy żółtka, masło orzechowe, zmielone migdały, olej kokosowy i proszek do pieczenia (opcjonalnie dodajemy również odżywkę białkową wraz z mlekiem). Składniki lekko mieszamy.
  3. Do miski z żółtkiem, orzechami itp. dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Jeśli ciasto jest zbyt gęste to dodajemy nieco mleka lub wody.
  4. Następnie do nagrzanej gofrownicy nalewamy porcję ciasta i pieczemy około 5 minut.

Gotowe gofry orzechowe możemy przyozdobić bitą śmietaną, masłem orzechowym, orzechami, roztopioną czekoladą itp.

Gofry przechowujemy w pudełku, gdy zmiękną można je ponownie odgrzać w gofrownicy.

Gofry orzechowe
Gofry orzechowe
Gofry orzechowe
Wartości odżywczew całościw 1 sztuce
Wartość energetyczna693 kcal87 kcal
Białko34 g4 g
Tłuszcze56 g7 g
Węglowodany netto18 g2 g
Błonnik6 g< 1 g

*Kaloryczność obliczona dla gofrów z wykorzystaniem mleka. Z powyższego przepisu powstaje 8 gofrów.


Jeszcze więcej keto słodyczy!

A może coś keto na słono?


Przepisy sezonowe


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
4.6/5 (17 ocen)
Podsumowując
recipe image
Przepis na
Gofry orzechowe
klaudi23a
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


6 thoughts on “Gofry orzechowe, bez mąki pszennej (Keto, Low Carb)”

    • Niestety nie będą tak chrupiące jak z mąki pszennej, ale moje z wierzchu były delikatnie chrupiące. Możliwe, że to również zależy od gofrownicy. Ja posiadam urządzenie 3 w 1 z gofrownicą z Lidla.

      Pozdrawiam,
      Klaudia

  • Dzień dobry.
    Chciałabym wypróbować ten i i kilka innych Pani przepisów. Czy mogłaby Pani napisać jakiej odżywki białkowej Pani używa? Nigdy wcześniej nie używałam tego rodzaju produktów dlatego proszę o wskazanie konkretnej.
    Pozdrawiam Serdecznie

    • Dzień dobry,

      Od samego początku korzystam z odżywek serwatkowych firmy KFD. Najczęściej o smaku białej czekolady (WPC82), testowałam również smak baton karmel-orzech (WPC82).

      Pozdrawiam serdecznie,
      Klaudia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.