Szakszuka w sosie fasolowym

Szakszuka w sosie fasolowym

Szakszuka w sosie fasolowym czyli kolejna wariacja z szakszuką. Jestem ich ogromną fanką gdyż świetnie urozmaicają śniadania. Co ciekawe chociaż danie to istniało w regionach Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu, obecnie przynależy do kuchni egipskiej, marokańskiej, tunezyjskiej, tureckiej oraz izraelskiej.
U mnie tym razem w wersji bardzo białkowej, gdyż z dodatkiem fasoli. Dorzuciłam również marchewkę skrojoną w słupki, która dodaje cudownej chrupkości temu daniu. Pamiętajcie, w kuchni organicza was tylko pusta lodówka 🙂


Szakszuka w sosie fasolowym – przepis


Składniki

  • łyżka oleju (10 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
  • 1/4 cebuli (25 g)
  • mała marchewka (50 g)
  • szklanka passaty (lub pomidorów w puszce) (250 g)
  • 4 łyżki fasoli (ja użyłam czarnej fasoli) (80 g)
  • ząbek czosnku (5 g)
  • 1/5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • łyżeczka natki pietruszki
  • 2 jajka
  • sól i pieprz wedle uznania

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2 porcje


Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy w kostkę, a potem marchew w słupki.
  2. Następnie na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę wraz z marchewką.
  3. Gdy cebula się zeszkli dodajemy passatę i gotujemy dopóki nie zacznie wrzeć (jeśli zbytnio zgęstnieje dodajcie odrobinę wody).
  4. Następnie dodajemy fasolę, czosnek, cynamon i kmin rzymski oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  5. Łyżką rozsuwamy sos robiąc miejsce dla jajek, a potem je wbijamy w zagłębienia w sosie, przykrywamy patelnię i gotujemy około 3-5 minut (obserwując białko, które powinno się ściąć).
  6. Na koniec przyozdabiamy pietruszką.
  7. Szakszuka w sosie pomidorowym najlepiej smakuje na ciepło w towarzystwie pieczywa lub tortilli ziemniaczanej.

Zobacz również moje pozostałe przepisy na szakszukę!

Szakszuka w sosie fasolowym

Tak na koniec, wiedzieliście, że szakszuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan? 😉

Szakszuka w sosie fasolowym
Szakszuka w sosie fasolowym
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna454 kcal227 kcal
Białko27 g17 g
Tłuszcze21 g11 g
Węglowodany netto38 g19 g
Błonnik10 g5 g

Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!


A może wegetariańskie słodkości?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)
Podsumowując
recipe image
Przepis na
Szakszuka w sosie fasolowym
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


2 thoughts on “Szakszuka w sosie fasolowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.