Szakszuka w sosie fasolowym
Szakszuka w sosie fasolowym czyli kolejna wariacja z szakszuką. Jestem ich ogromną fanką gdyż świetnie urozmaicają śniadania. Co ciekawe chociaż danie to istniało w regionach Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu, obecnie przynależy do kuchni egipskiej, marokańskiej, tunezyjskiej, tureckiej oraz izraelskiej.
U mnie tym razem w wersji bardzo białkowej, gdyż z dodatkiem fasoli. Dorzuciłam również marchewkę skrojoną w słupki, która dodaje cudownej chrupkości temu daniu. Pamiętajcie, w kuchni organicza was tylko pusta lodówka 🙂
Szakszuka w sosie fasolowym – przepis
Składniki
- łyżka oleju (10 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- 1/4 cebuli (25 g)
- mała marchewka (50 g)
- szklanka passaty (lub pomidorów w puszce) (250 g)
- 4 łyżki fasoli (ja użyłam czarnej fasoli) (80 g)
- ząbek czosnku (5 g)
- 1/5 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
- łyżeczka natki pietruszki
- 2 jajka
- sól i pieprz wedle uznania
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2 porcje
Przygotowanie
- Cebulę siekamy w kostkę, a potem marchew w słupki.
- Następnie na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę wraz z marchewką.
- Gdy cebula się zeszkli dodajemy passatę i gotujemy dopóki nie zacznie wrzeć (jeśli zbytnio zgęstnieje dodajcie odrobinę wody).
- Następnie dodajemy fasolę, czosnek, cynamon i kmin rzymski oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Łyżką rozsuwamy sos robiąc miejsce dla jajek, a potem je wbijamy w zagłębienia w sosie, przykrywamy patelnię i gotujemy około 3-5 minut (obserwując białko, które powinno się ściąć).
- Na koniec przyozdabiamy pietruszką.
- Szakszuka w sosie pomidorowym najlepiej smakuje na ciepło w towarzystwie pieczywa lub tortilli ziemniaczanej.
Zobacz również moje pozostałe przepisy na szakszukę!
Tak na koniec, wiedzieliście, że szakszuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan? 😉
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 454 kcal | 227 kcal |
Białko | 27 g | 17 g |
Tłuszcze | 21 g | 11 g |
Węglowodany netto | 38 g | 19 g |
Błonnik | 10 g | 5 g |
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Miałam okazję kiedyś spróbować, może w końcu pokuszę się o zrobienie 🙂
Wygląda smakowicie, chętnie spróbuję. Nigdy nie słyszałam o tym daniu.