Szakszuka z dynią piżmową

Szakszuka z dynią piżmową

Szakszuka z dynią piżmową, czyli kolejna wariacja z szakszuką oraz z dynią piżmową. Szakszukę uważam za idealne danie nie tylko na śniadania, ale i na obiady lub kolacje. Jest sycąca, pożywna i świetnie rozgrzewa. A czy wy przygotowywaliście już szakszukę w domu? 😉


Składniki

  • łyżka oleju (10 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
  • pół dużej cebuli (75 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • pół dyni piżmowej (około 500 g)
  • 2 szklanki wywaru warzywnego (500 ml)
  • pół szklanki przecieru pomidorowego (120 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50 g)
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego (20 g)
  • 4 łyżki śmietany 30% (40 g) lub mleka kokosowego (40 g)
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól i pieprz wedle uznania
  • 8 jajek


opcjonalnie

  • szczypiorek, pietruszka lub kolendra do przyozdobienia

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość: około 4 porcji


Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju.
  2. W międzyczasie drobno siekamy czosnek i dodajemy go do cebuli.
  3. Następnie myjemy dynię i kroimy ją w kostkę (dyni piżmowej nie musimy obierać!).
  4. Gdy cebula się zeszkli dodajemy dynię i chwilę podsmażamy.
  5. Później dodajemy wywar warzywny i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem dopóki dynia nie zmięknie (15-25 minut).
  6. Gdy dynia będzie gotowa dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, śmietanę lub mleko kokosowe, paprykę ostrą oraz sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy bez pokrywki do zagotowania i zgęstnienia sosu.
  7. Gdy sos będzie wystarczająco gęsty łyżką robimy w nim wgłębienie a następnie w nie wbijamy jajko. Powtarzamy aż do wbicia wszystkich jajek. Zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy do momentu ścięcia białka (około 10-15 minut).
  8. Szakszuka z dynią piżmową przyozdabiamy szczypiorkiem, pietruszką lub kolendrą. Świetnie smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa.

Zobacz również inne pomysły na szakszukę!

Szakszuka z dynią piżmową
Szakszuka z dynią piżmową
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna1188 kcal297 kcal
Białko69 g17 g
Tłuszcze67 g17 g
Węglowodany netto85 g21 g
Błonnik14 g4 g

Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!


A może wegetariańskie słodkości?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)
Podsumowując
recipe image
Przepis na
Szakszuka z dynią piżmową
klaudi23a
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.