Szakszuka z dynią piżmową
Szakszuka z dynią piżmową, czyli kolejna wariacja z szakszuką oraz z dynią piżmową. Szakszukę uważam za idealne danie nie tylko na śniadania, ale i na obiady lub kolacje. Jest sycąca, pożywna i świetnie rozgrzewa. A czy wy przygotowywaliście już szakszukę w domu? 😉
Składniki
- łyżka oleju (10 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- pół dużej cebuli (75 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- pół dyni piżmowej (około 500 g)
- 2 szklanki wywaru warzywnego (500 ml)
- pół szklanki przecieru pomidorowego (120 g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50 g)
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego (20 g)
- 4 łyżki śmietany 30% (40 g) lub mleka kokosowego (40 g)
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- sól i pieprz wedle uznania
- 8 jajek
opcjonalnie
- szczypiorek, pietruszka lub kolendra do przyozdobienia
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość: około 4 porcji
Przygotowanie
- Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju.
- W międzyczasie drobno siekamy czosnek i dodajemy go do cebuli.
- Następnie myjemy dynię i kroimy ją w kostkę (dyni piżmowej nie musimy obierać!).
- Gdy cebula się zeszkli dodajemy dynię i chwilę podsmażamy.
- Później dodajemy wywar warzywny i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem dopóki dynia nie zmięknie (15-25 minut).
- Gdy dynia będzie gotowa dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, śmietanę lub mleko kokosowe, paprykę ostrą oraz sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy bez pokrywki do zagotowania i zgęstnienia sosu.
- Gdy sos będzie wystarczająco gęsty łyżką robimy w nim wgłębienie a następnie w nie wbijamy jajko. Powtarzamy aż do wbicia wszystkich jajek. Zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy do momentu ścięcia białka (około 10-15 minut).
- Szakszuka z dynią piżmową przyozdabiamy szczypiorkiem, pietruszką lub kolendrą. Świetnie smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa.
Zobacz również inne pomysły na szakszukę!
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 1188 kcal | 297 kcal |
Białko | 69 g | 17 g |
Tłuszcze | 67 g | 17 g |
Węglowodany netto | 85 g | 21 g |
Błonnik | 14 g | 4 g |
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej
A może wegetariańskie słodkości?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą
Przepisy sezonowe
Burgery z buraka Beza z owocami Stir fry ze szparagami i tofu Jajecznica ze szparagami Koktajl truskawkowy Gzik z rzodkiewką Ciasto z rabarbarem
Najnowsze przepisy
- Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto, wegańskie)
- Ciasto kokosowe bez pieczenia z kaszy manny
- Sernik królewski
- Bułki wrocławskie
- Kotlety jajeczne
- Sałatka grecka (keto, low carb)
- Mizeria – tradycyjny przepis (keto)
- Szybkie ciasto Lion bez pieczenia
- Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)