Szakszuka z dynią piżmową
Szakszuka z dynią piżmową, czyli kolejna wariacja z szakszuką oraz z dynią piżmową. Szakszukę uważam za idealne danie nie tylko na śniadania, ale i na obiady lub kolacje. Jest sycąca, pożywna i świetnie rozgrzewa. A czy wy przygotowywaliście już szakszukę w domu? 😉
Składniki
- łyżka oleju (10 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- pół dużej cebuli (75 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- pół dyni piżmowej (około 500 g)
- 2 szklanki wywaru warzywnego (500 ml)
- pół szklanki przecieru pomidorowego (120 g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50 g)
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego (20 g)
- 4 łyżki śmietany 30% (40 g) lub mleka kokosowego (40 g)
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- sól i pieprz wedle uznania
- 8 jajek
opcjonalnie
- szczypiorek, pietruszka lub kolendra do przyozdobienia
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość: około 4 porcji
Przygotowanie
- Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju.
- W międzyczasie drobno siekamy czosnek i dodajemy go do cebuli.
- Następnie myjemy dynię i kroimy ją w kostkę (dyni piżmowej nie musimy obierać!).
- Gdy cebula się zeszkli dodajemy dynię i chwilę podsmażamy.
- Później dodajemy wywar warzywny i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem dopóki dynia nie zmięknie (15-25 minut).
- Gdy dynia będzie gotowa dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, śmietanę lub mleko kokosowe, paprykę ostrą oraz sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy bez pokrywki do zagotowania i zgęstnienia sosu.
- Gdy sos będzie wystarczająco gęsty łyżką robimy w nim wgłębienie a następnie w nie wbijamy jajko. Powtarzamy aż do wbicia wszystkich jajek. Zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy do momentu ścięcia białka (około 10-15 minut).
- Szakszuka z dynią piżmową przyozdabiamy szczypiorkiem, pietruszką lub kolendrą. Świetnie smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa.
Zobacz również inne pomysły na szakszukę!
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 1188 kcal | 297 kcal |
Białko | 69 g | 17 g |
Tłuszcze | 67 g | 17 g |
Węglowodany netto | 85 g | 21 g |
Błonnik | 14 g | 4 g |
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)