Keto chipsy serowe (bezglutenowe)

Keto chipsy serowe (bezglutenowe)

Keto chipsy serowe to rewelacyjna alternatywa wszystkim dobrze znanych niezdrowych ziemniaczanych przekąsek. Co więcej, do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie jednego składnika, sera żółtego! Następnie chwila w piekarniku i gotowe 🙂

Przepis pochodzi z książki “Bez cukru da się żyć”, autorstwa Katarzyny Puławskiej, bliżej znanej na Instagramie jako @onaciąglegotuje. Znajdziecie w niej nie tylko wiele ciekawych przepisów na keto śniadania, obiady, kolacje, przekąski i desery.. ale również historię Kasi dotyczącą jej przygody z dietą keto oraz wiele porad!

Koniecznie przeczytaj na końcu przepisu informacje dotyczące gatunków sera oraz opcji smażenia na patelni!

Zobacz również więcej moich pomysłów na keto przepisy 🙂


Przepis na keto chipsy serowe


Składniki

  • około 120 g sera żółtego* w plastrach (kwadratowych!)

Opcjonalnie

  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • curry
  • papryka wędzona
  • przyprawa do grilla
  • przyprawa do gyros

* na zdjęciach ser gouda Lumiko, niestety jest trochę zbyt tłusty (40% tłuszczu)


Czas przygotowania: 
5 minut
Czas pieczenia:
6-10 minut
Ilość: blacha chipsów, około 2 porcje

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (połowa piekarnika termoobieg, bez grzałki).
  2. W międzyczasie przygotowujemy ser, kroimy go na pół i ponownie na pół, aby uzyskać cztery kwadraty.
  3. Następnie każdy z kwadratów przecinamy, aby uzyskać dwa trójkąty.
  4. Później trójkąty sera układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia w centymetrowych odstępach.
  5. Opcjonalnie trójkąty sera możemy również posypać przyprawami.
  6. Następnie chipsy serowe pieczemy przez 6-10 minut (czas pieczenia zależy od sera, trzeba obserwować).
  7. Po upieczeniu zostawiamy je do ostygnięcia na blaszce.

Co więcej, do chipsów idealnie nada się guacamole albo sos czosnkowy 🙂

Przepis pochodzi z książki “Bez cukru da się żyć”, autorstwa Katarzyny Puławskiej.

Keto chipsy serowe

Jaki gatunek sera do chipsów serowych?

  • Nada się praktycznie każdy rodzaj sera żółtego, chociaż warto dodać, że każdy będzie się zachowywać inaczej!
  • Zwykle do przygotowania chipsów serowych wykorzystuje się ser gouda, tylżycki, kozi, cheddar, liliput jak również liliputas.
  • Najlepiej wybrać ser o prostym składzie (mleko, chlorek wapnia, bakterie mlekowe) o zawartości tłuszczu 20-30%.
  • Co więcej, mniej tłuste sery mogą się przypalić, z kolei bardziej tłuste nie będą wystarczająco chrupiące.

Co jeśli nie mam piekarnika?

Inną opcją jest pieczenie chipsów serowych na patelni!

  1. Suchą patelnię nagrzewamy na średniej mocy palnika (5/10).
  2. Następnie układamy trójkąty sera w centymetrowych odstępach.
  3. Gdy ser się podsmaży i lekko stwardnieje obracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze 1-2 minuty.
  4. Zdejmujemy z patelni, przed smażeniem kolejnej porcji koniecznie przetrzyj patelnie z pozostałości tłuszczu.
Keto chipsy serowe
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna413 kcal206 kcal
Białko31 g16 g
Tłuszcze31 g16 g
Węglowodany netto2 g1 g
Błonnik0 g0 g

Kaloryczność obliczona dla sera gouda Światowid.


Jeszcze więcej keto przepisów!

A może coś keto na słodko?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.