Brownie idealne
Brownie idealne, czyli coś dla fanów wyjątkowo czekoladowych wypieków. Mocno wilgotne i czekoladowe, przyznam się, że to ciasto do którego mam ogromną słabość! Po wielu próbach w końcu uzyskałam brownie idealne, wypieczone tak by nie było zbyt upieczone i suche, ale też niezbyt surowe w środku. I dodam, że najważniejsze to jednak poznać się dobrze ze swoim piekarnikiem, u mnie czas pieczenia musi być nieznacznie wydłużony, aby wyszło idealnie. Koniecznie przeczytaj poniżej jak sprawdzić, czy brownie jest już odpowiednio upieczone 🙂
Zobacz również przepis na brownie z kremem orzechowym!
Jeśli uwielbiasz czekoladowe słodkości to zajrzyj również tutaj 🙂
Przepis na brownie idealne
Składniki
- kostka masła (200 g)
- 2½ tabliczki gorzkiej czekolady* (250 g)
- 4 jajka
- ⅘ szklanki cukru** (180 g)
- ½ szklanki mąki (80 g)
- ½ łyżeczki soli
* najlepiej co najmniej 64% miazgi kakaowej
** jeśli używasz kakao o bardzo dużej zawartości miazgi kakaowej, a lubisz mocno słodkie ciasta to dodaj 200-220 g cukru
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: forma 24 x 25 cm (20 porcji)
Przygotowanie
- W garnku roztapiamy masło na średniej mocy palnika.
- W międzyczasie czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, a najlepiej siekamy.
- Do roztopionego masła dodajemy czekoladę i odstawiamy na 2 minuty, nastepnie intensywnie mieszamy. Cała czekolada powinna się rozpuścić, jeżeli wciąż są grudki przelewamy ją przez sitko. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
- W międzyczasie jajka z cukrem lekko roztrzepujemy, po czym dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy.
- Następnie dodajemy przesianą mąkę z solą, mieszamy do połączenia składników.
- Formę (24 x 25 cm) wysmarowujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia, po czym przelewamy do formy ciasto.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (górna i dolna grzałka bez termoobiegu) przez 20-30 minut (u mnie 27 minut). Brownie jest gotowe gdy jego wierzch jest wypieczony i sprężysty, ale wciąż pozostaje lepkie w środku (czekolada oblepia patyczek). Najlepiej to sprawdzić na patyczku włożonym w środek ciasta, nie powinno być na nim śladów surowego ciasta.
- Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia na blacie.
Zobacz również przepis na brownie z kremem orzechowym!
Albo przepisy na więcej czekoladowych słodkości 🙂
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!