Brownie idealne
Brownie idealne, czyli coś dla fanów wyjątkowo czekoladowych wypieków. Mocno wilgotne i czekoladowe, przyznam się, że to ciasto do którego mam ogromną słabość! Po wielu próbach w końcu uzyskałam brownie idealne, wypieczone tak by nie było zbyt upieczone i suche, ale też niezbyt surowe w środku. I dodam, że najważniejsze to jednak poznać się dobrze ze swoim piekarnikiem, u mnie czas pieczenia musi być nieznacznie wydłużony, aby wyszło idealnie. Koniecznie przeczytaj poniżej jak sprawdzić, czy brownie jest już odpowiednio upieczone 🙂
Zobacz również przepis na brownie z kremem orzechowym!
Jeśli uwielbiasz czekoladowe słodkości to zajrzyj również tutaj 🙂
Przepis na brownie idealne
Składniki
- kostka masła (200 g)
- 2½ tabliczki gorzkiej czekolady* (250 g)
- 4 jajka
- ⅘ szklanki cukru** (180 g)
- ½ szklanki mąki (80 g)
- ½ łyżeczki soli
* najlepiej co najmniej 64% miazgi kakaowej
** jeśli używasz kakao o bardzo dużej zawartości miazgi kakaowej, a lubisz mocno słodkie ciasta to dodaj 200-220 g cukru
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: forma 24 x 25 cm (20 porcji)
Przygotowanie
- W garnku roztapiamy masło na średniej mocy palnika.
- W międzyczasie czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, a najlepiej siekamy.
- Do roztopionego masła dodajemy czekoladę i odstawiamy na 2 minuty, nastepnie intensywnie mieszamy. Cała czekolada powinna się rozpuścić, jeżeli wciąż są grudki przelewamy ją przez sitko. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
- W międzyczasie jajka z cukrem lekko roztrzepujemy, po czym dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy.
- Następnie dodajemy przesianą mąkę z solą, mieszamy do połączenia składników.
- Formę (24 x 25 cm) wysmarowujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia, po czym przelewamy do formy ciasto.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (górna i dolna grzałka bez termoobiegu) przez 20-30 minut (u mnie 27 minut). Brownie jest gotowe gdy jego wierzch jest wypieczony i sprężysty, ale wciąż pozostaje lepkie w środku (czekolada oblepia patyczek). Najlepiej to sprawdzić na patyczku włożonym w środek ciasta, nie powinno być na nim śladów surowego ciasta.
- Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia na blacie.
Zobacz również przepis na brownie z kremem orzechowym!
Albo przepisy na więcej czekoladowych słodkości 🙂
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!