Brownie idealne

Brownie idealne

Brownie idealne, czyli coś dla fanów wyjątkowo czekoladowych wypieków. Mocno wilgotne i czekoladowe, przyznam się, że to ciasto do którego mam ogromną słabość! Po wielu próbach w końcu uzyskałam brownie idealne, wypieczone tak by nie było zbyt upieczone i suche, ale też niezbyt surowe w środku. I dodam, że najważniejsze to jednak poznać się dobrze ze swoim piekarnikiem, u mnie czas pieczenia musi być nieznacznie wydłużony, aby wyszło idealnie. Koniecznie przeczytaj poniżej jak sprawdzić, czy brownie jest już odpowiednio upieczone 🙂

Zobacz również przepis na brownie z kremem orzechowym!

Jeśli uwielbiasz czekoladowe słodkości to zajrzyj również tutaj 🙂


Przepis na brownie idealne


Składniki

  • kostka masła (200 g)
  • 2½ tabliczki gorzkiej czekolady* (250 g)
  • 4 jajka
  • ⅘ szklanki cukru** (180 g)
  • ½ szklanki mąki (80 g)
  • ½ łyżeczki soli

* najlepiej co najmniej 64% miazgi kakaowej
** jeśli używasz kakao o bardzo dużej zawartości miazgi kakaowej, a lubisz mocno słodkie ciasta to dodaj 200-220 g cukru


Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: forma 24 x 25 cm (20 porcji)


Przygotowanie

  1. W garnku roztapiamy masło na średniej mocy palnika.
  2. W międzyczasie czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, a najlepiej siekamy.
  3. Do roztopionego masła dodajemy czekoladę i odstawiamy na 2 minuty, nastepnie intensywnie mieszamy. Cała czekolada powinna się rozpuścić, jeżeli wciąż są grudki przelewamy ją przez sitko. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  4. W międzyczasie jajka z cukrem lekko roztrzepujemy, po czym dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy.
  5. Następnie dodajemy przesianą mąkę z solą, mieszamy do połączenia składników.
  6. Formę (24 x 25 cm) wysmarowujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia, po czym przelewamy do formy ciasto.
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (górna i dolna grzałka bez termoobiegu) przez 20-30 minut (u mnie 27 minut). Brownie jest gotowe gdy jego wierzch jest wypieczony i sprężysty, ale wciąż pozostaje lepkie w środku (czekolada oblepia patyczek). Najlepiej to sprawdzić na patyczku włożonym w środek ciasta, nie powinno być na nim śladów surowego ciasta.
  8. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia na blacie.
Brownie idealne
Brownie idealne

Brownie z kremem orzechowym

Zobacz również przepis na brownie z kremem orzechowym!

Albo przepisy na więcej czekoladowych słodkości 🙂


Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!


A może coś na słono?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.