Gofry twarogowe
Gofry twarogowe przypominają chrupiące pieczone serniczki! Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, później już tylko wlewam je do gofrownicy i ustawiam minutnik, aby dobrze się upiekły oraz zarumieniły. Są mało słodkie, dlatego świetnie pasują do nich słodkie dodatki takie jak krem Cherry on top od @Legalcakes. Krem ten nie zawiera cukru i oleju palmowego, w odróżnieniu od znanego czekoladowo-orzechowego smarowidła. Dodatkowo jest w 100% wegański i ma cudowny wiśniowy smak!
Gofry twarogowe przygotowane bez dodatku cukru doskonale sprawdzą się jako śniadanie lub przekąska dla niemowląt. Wystarczy przed podaniem pokroić je w paski, tak by dziecku wygodniej było je chwycić. W związku z tym, że niemowlęta zwykle bardziej kosztują i testują niż jedzą, warto przygotować 1-2 gofry bez cukru, a do ciasta na kolejne gofry dla was możecie dorzucić już cukier, miód lub słodzik 🙂 Chociaż zachęcam do spróbowania wersji bez cukru, jak dla mnie są równie smaczne i sama z chęcią je zajadałam!
Zobacz również więcej przepisów na gofry wegetariańskie lub przepisy z wykorzystaniem twarogu!
Przepis na gofry twarogowe
Składniki
- 200 g twarogu chudego*
- 2 jajka
- ½ szklanki mąki** (70 g)
- ⅗ szklanki mleka (150 g)
- 2 łyżki oleju (20 g)
- 1 łyżka cukru*** lub słodzika***
dodatkowo
- krem Cherry on top od @Legalcakes
- świeże lub mrożone owoce
* lub twarogu półtłustego/tłustego, wówczas łyżka, lub dwie łyżki oleju, odpowiednio
** użyłam mąki pełnoziarnistej
*** jeśli przygotowujesz gofry dla niemowląt pomiń ten składnik
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość: 6 gofrów
Przygotowanie
- Wszystkie składniki mokre umieszczamy w blenderze (twaróg, jajka, mleko, olej) i dobrze rozdrabniamy.
- Następnie dodajemy składniki suche (mąką, cukier/słodzik) i dobrze mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Ciasto rozlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę, około 3-4 łyżek na jednego gofra. Jeśli wolicie klasyczne kwadratowe gofry, wlejcie nieco więcej ciasta, aby pokryło całą formę.
- Pieczemy około 7-9 minut bez otwierania gofrownicy, dopóki gofry się ładnie nie zarumienią.
- Po upieczeniu gofry powinny odparować, dlatego najlepiej umieścić je na kratce, lub postawić pionowo, na 1-2 minuty.
- Wierzch gofrów przesmarowałam kremem Cherry on top od @Legalcakes i przyozdobiłam borówkami.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
- Pasztet jajeczny
- Kulki serowo-orzechowe (keto, bez cukru)
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Świetny przepis, wszystkim bardzo smakowały a zwłaszcza dzieciom 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam
Klaudia