Gofry twarogowe
Gofry twarogowe przypominają chrupiące pieczone serniczki! Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, później już tylko wlewam je do gofrownicy i ustawiam minutnik, aby dobrze się upiekły oraz zarumieniły. Są mało słodkie, dlatego świetnie pasują do nich słodkie dodatki takie jak krem Cherry on top od @Legalcakes. Krem ten nie zawiera cukru i oleju palmowego, w odróżnieniu od znanego czekoladowo-orzechowego smarowidła. Dodatkowo jest w 100% wegański i ma cudowny wiśniowy smak!
Gofry twarogowe przygotowane bez dodatku cukru doskonale sprawdzą się jako śniadanie lub przekąska dla niemowląt. Wystarczy przed podaniem pokroić je w paski, tak by dziecku wygodniej było je chwycić. W związku z tym, że niemowlęta zwykle bardziej kosztują i testują niż jedzą, warto przygotować 1-2 gofry bez cukru, a do ciasta na kolejne gofry dla was możecie dorzucić już cukier, miód lub słodzik 🙂 Chociaż zachęcam do spróbowania wersji bez cukru, jak dla mnie są równie smaczne i sama z chęcią je zajadałam!
Zobacz również więcej przepisów na gofry wegetariańskie lub przepisy z wykorzystaniem twarogu!
Przepis na gofry twarogowe
Składniki
- 200 g twarogu chudego*
- 2 jajka
- ½ szklanki mąki** (70 g)
- ⅗ szklanki mleka (150 g)
- 2 łyżki oleju (20 g)
- 1 łyżka cukru*** lub słodzika***
dodatkowo
- krem Cherry on top od @Legalcakes
- świeże lub mrożone owoce
* lub twarogu półtłustego/tłustego, wówczas łyżka, lub dwie łyżki oleju, odpowiednio
** użyłam mąki pełnoziarnistej
*** jeśli przygotowujesz gofry dla niemowląt pomiń ten składnik
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość: 6 gofrów
Przygotowanie
- Wszystkie składniki mokre umieszczamy w blenderze (twaróg, jajka, mleko, olej) i dobrze rozdrabniamy.
- Następnie dodajemy składniki suche (mąką, cukier/słodzik) i dobrze mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Ciasto rozlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę, około 3-4 łyżek na jednego gofra. Jeśli wolicie klasyczne kwadratowe gofry, wlejcie nieco więcej ciasta, aby pokryło całą formę.
- Pieczemy około 7-9 minut bez otwierania gofrownicy, dopóki gofry się ładnie nie zarumienią.
- Po upieczeniu gofry powinny odparować, dlatego najlepiej umieścić je na kratce, lub postawić pionowo, na 1-2 minuty.
- Wierzch gofrów przesmarowałam kremem Cherry on top od @Legalcakes i przyozdobiłam borówkami.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Świetny przepis, wszystkim bardzo smakowały a zwłaszcza dzieciom 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam
Klaudia