Gofry twarogowe

Gofry twarogowe

Gofry twarogowe przypominają chrupiące pieczone serniczki! Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, później już tylko wlewam je do gofrownicy i ustawiam minutnik, aby dobrze się upiekły oraz zarumieniły. Są mało słodkie, dlatego świetnie pasują do nich słodkie dodatki takie jak krem Cherry on top od @Legalcakes. Krem ten nie zawiera cukru i oleju palmowego, w odróżnieniu od znanego czekoladowo-orzechowego smarowidła. Dodatkowo jest w 100% wegański i ma cudowny wiśniowy smak!

Gofry twarogowe przygotowane bez dodatku cukru doskonale sprawdzą się jako śniadanie lub przekąska dla niemowląt. Wystarczy przed podaniem pokroić je w paski, tak by dziecku wygodniej było je chwycić. W związku z tym, że niemowlęta zwykle bardziej kosztują i testują niż jedzą, warto przygotować 1-2 gofry bez cukru, a do ciasta na kolejne gofry dla was możecie dorzucić już cukier, miód lub słodzik 🙂 Chociaż zachęcam do spróbowania wersji bez cukru, jak dla mnie są równie smaczne i sama z chęcią je zajadałam!

Zobacz również więcej przepisów na gofry wegetariańskie lub przepisy z wykorzystaniem twarogu!


Przepis na gofry twarogowe


Składniki

  • 200 g twarogu chudego*
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki** (70 g)
  • ⅗ szklanki mleka (150 g)
  • 2 łyżki oleju (20 g)
  • 1 łyżka cukru*** lub słodzika***

dodatkowo

* lub twarogu półtłustego/tłustego, wówczas łyżka, lub dwie łyżki oleju, odpowiednio
** użyłam mąki pełnoziarnistej
*** jeśli przygotowujesz gofry dla niemowląt pomiń ten składnik


Czas przygotowania: 40 minut
Ilość: 6 gofrów


Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki mokre umieszczamy w blenderze (twaróg, jajka, mleko, olej) i dobrze rozdrabniamy.
  2. Następnie dodajemy składniki suche (mąką, cukier/słodzik) i dobrze mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  3. Ciasto rozlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę, około 3-4 łyżek na jednego gofra. Jeśli wolicie klasyczne kwadratowe gofry, wlejcie nieco więcej ciasta, aby pokryło całą formę.
  4. Pieczemy około 7-9 minut bez otwierania gofrownicy, dopóki gofry się ładnie nie zarumienią.
  5. Po upieczeniu gofry powinny odparować, dlatego najlepiej umieścić je na kratce, lub postawić pionowo, na 1-2 minuty.
  6. Wierzch gofrów przesmarowałam kremem Cherry on top od @Legalcakes i przyozdobiłam borówkami.
Gofry twarogowe

Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!


A może coś na słono?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.