Keto fudge czekoladowo-orzechowy

Keto fudge czekoladowo-orzechowy

Fudge to amerykańska krówka, w zrobiona w głównej mierze z cukru, masła i mleka. Masa następnie jest podgrzewana do temperatury ponad 100 stopni Celsjusza, a po ostygnięciu zyskuje delikatną kremową konsystencję. Co ciekawe według Wikipedii fudge pochodzi z XIX wieku, a od tego czasu powstało 

Gofry orzechowe, bez mąki pszennej (Keto, Low Carb)

Gofry orzechowe, bez mąki pszennej (Keto, Low Carb)

Gofry orzechowe z dodatkiem masła orzechowego i migdałów. Delikatnie chrupiące i przepięknie pachnące orzechami. Świetnie smakują zarówno solo, jak i z dodatkiem bitej śmietany i orzechów. Na dodatek, gofry orzechowe są nie tylko idealne dla osób na diecie keto, low carb, ale również dla cukrzyków i osób z nietolerancją laktozy 

Puszyste placki bananowe

Puszyste placki bananowe

Puszyste placki bananowe, czyli najlepszy przepis na szybkie i smaczne wykorzystanie dojrzałych bananów. Przez słodycz dojrzałych bananów możemy nie dodawać do nich cukru, a także smażyć bez oleju. W ten sposób uzyskamy nieco odchudzoną wersję. Ogólnie rzecz biorąc bardzo polecam i apeluję, nie wyrzucajcie dojrzałych 

Trufle kokosowe z mascarpone (Keto, Low Carb)

Trufle kokosowe z mascarpone (Keto, Low Carb)

Trufle kokosowe z mascarpone czyli domowa, niskowęglowodanowa wersja Rafaello. Kiedyś przygotowywałam równie smaczne kulki Rafaello, ale z dodatkiem białej czekolady i śmietanki. Tym razem słodkiego smaku dostarcza nam słodzik lub smakowa odżywka białkowa. Ogólnie rzecz biorąc trufle kokosowe są proste i szybkie w przygotowaniu, ale 

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą to kolejna wersja mojego ulubionego przepisu na ciasteczka owsiane z czekoladą, tym razem zamiast oleju dodałam masło orzechowe. W efekcie uzyskałam chrupiące i pięknie pachnące orzechami ciasteczka, od których ciężko się oderwać! Gorąco polecam, tym bardziej, że ich 

Wegańskie ciasteczka cynamonowe

Wegańskie ciasteczka cynamonowe

Wegańskie ciasteczka cynamonowe są chrupiące i intensywnie pachną cynamonem, brzmi jak ideał? Dodatkowo mają niewiele cukru oraz posiadają odrobinę soli, która podbija smak cynamonu. Świetne nadają się nie tylko na święta, ale i na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Nie macie któregoś ze składników? Zajrzyjcie 

Ciasto siedem kubków, czyli szybkie ciasto jogurtowe

Ciasto siedem kubków, czyli szybkie ciasto jogurtowe

Ciasto siedem kubków, czyli ciasto jogurtowe wykorzystujące jakikolwiek kubek (szklankę, opakowanie po jogurcie, słoik) do odmierzania porcji składników. Przepis ten poznałam dzięki przyjaciółce włoszce, za co bardzo jej dziękuję! Ciasto to bardzo często jest przygotowywane we Włoszech, świetnie pasuje do kawy i nieraz zastępuje śniadanie. 

Ciambelle al Vino czyli wegańskie winne ciasteczka

Ciambelle al Vino czyli wegańskie winne ciasteczka

Ciambelle al Vino to włoski przepis, który poznałam dzięki mojej przyjaciółce Włoszce. Gdy tylko dowiedziała się, że prowadzę bloga zarządziła ich przygotowanie. W towarzystwie wina i rozmów przygotowywanie tych ciastek to czysta przyjemność, a zapach wina który się unosi w całej kuchni jest niesamowity. Dodam, 

Beza z owocami

Beza z owocami

Beza z owocami to moje niezawodne ciasto, które często robię na imprezy. Zawsze wychodzi, pięknie wygląda, a co najważniejsze połączenie chrupkiej bezy z kremem i świeżymi owocami tworzy niesamowity deser. Jedną z przyczyn dla których ją piekę jest ogromny zapas białek w zamrażalniku, powstałych po 

Ciasto bananowe (wegańskie)

Ciasto bananowe (wegańskie)

Ciasto bananowe cudownie pachnie bananami, jest wyjątkowo wilgotne i puszyste. Brzmi jak ideał? Takie też jest! Świetnie nadają się do niego dojrzałe banany (ekonomiczne gotowanie!), są wyjątkowo słodkie przez co nie musimy dodawać zbyt dużo cukru. Przy wypieku takiego ciasta ważne są proporcje, nie dawajcie 

Babeczki czekoladowo – maślane

Babeczki czekoladowo – maślane

Babeczki czekoladowo – maślane, czyli babeczki idealne! Chrupiące z zewnątrz, mocno czekoladowe i wilgotne w środki, czego chcieć więcej? Jest to zdecydowanie mój ulubiony przepis, może nie jest to wersja fit, ale za to jak rozpieszcza podniebienie 😉

Kulki mocy – daktylowo orzechowe

Kulki mocy – daktylowo orzechowe

Kulki mocy idealnie nadają się na zdrową przekąskę. Dzięki użyciu daktyli nie potrzeba dodawać do nich cukru. Co więcej możesz wykorzystać do ich przygotowania pozostałości orzechów zalegające w szafkach. A także w zależności od upodobania dodać swoje ulubione przyprawy. Kulki mocy dają bardzo dużo możliwości, 

Ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii tradycyjnie przygotowuję na urodziny, gdyż wtedy przypada sezon na cukinię. Nie znam osoby której by ono nie zasmakowało, a jeżeli obierzemy cukinie to goście nie domyślą się co jest głównym składnikiem ciasta. Polecam nie tylko od święta 😉

Ciastka z okarą

Ciastka z okarą

Ciastka z okarą są przepyszne! Soja daje im lekko orzechowy smak i wilgotność, przez co są wyjątkowe i nie da się ich opisać, można tylko zrobić je w domu 😉 Gorąco polecam!

Babeczki podwójnie czekoladowe

Babeczki podwójnie czekoladowe

Babeczki podwójnie czekoladowe to podwójna dawka czekolady. Uwielbiam je zamaczane w kawie. Gorąco polecam, ale i ostrzegam, są bardzo uzależniające 😉 

Jogurt straciatella

Jogurt straciatella

Jogurt straciatella powstał gdy wszystkie tego typu jogurty, na które miałam ochotę, miały fatalny skład. Przygotowałam więc go samodzielnie w domu, sami dodajemy tyle cukru ile chcemy, możemy też wykorzystać zalegające czekolady, o ile czekolada może zalegać 😉