Pastéis de nata – portugalskie tarty z masą budyniową

Pastéis de nata – portugalskie tarty z masą budyniową

Pastéis de nata, czyli portugalskie tarty z masą budyniową. Z zewnątrz chrupiące, w środku wypełnione słodką masą budyniową. Zna je każdy do odwiedził Portugalię, gdyż można je spotkać w kawiarnii oraz większym markecie. Swego czasu, gdy przebywałam na stażu w okolicach Lizbony nie było tygodnia abym nie jadła pastéis de nata.

Pod przepisem możecie przeczytać na temat historii pastéis de nata.

Wiecie, że nazwa pastéis de nata jest liczbę mnogą? Jedna sztuka to pastel de nata. Jeśli przekręcicie nazwę i wypowiecie pasztet denata, to portugalczycy również was zrozumieją 😉


Przepis na pastéis de nata


Składniki

  • szklanka mleka (250 ml)
  • 3 łyżki mąki (30 g)
  • nieco ponad 1/3 szklanki wody (75 ml)
  • pół szklanki cukru (110 g)
  • laska cynamonu lub 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 4 duże żółtka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g)

Czas przygotowania: 20 minut + 10 minut pieczenia
Liczba sztuk: 12 sztuk


Przygotowanie

  1. Ćwiartkę szklanki mleka wlewamy do większej miski, dodajemy do niej mąki i dobrze mieszamy trzepaczką.
  2. Następnie resztę mleka przelewamy do garnka i zagotowujemy.
  3. W międzyczasie do osobnego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier oraz laskę cynamonu i doprowadzamy do wrzenia.
  4. Gdy mleko się zagotuje przelewamy je do miski z mlekiem zmieszanym z mąką i intensywnie mieszamy trzepaczką.
  5. Gdy woda się zagotuje wyjmujemy z niej cynamon i przelewamy do miski z mlekiem, a następnie intensywnie mieszamy trzepaczką. Jeśli powstały grudki, masę można przelać przez drobne sitko.
  6. Następnie dodajemy do masy żółtka intensywnie mieszając. Im masa jest bardziej gorąca tym szybciej powinniśmy mieszać.
  7. Ciasto francuskie ciasno zwijamy w rulon (zwijamy je jego krótszą krawędzią, aby było grubsze i krótsze).
  8. Następnie ciasto kroimy na 12 kawałków, najlepiej zaznaczyć sobie nożem w których miejscach będziemy ciąć.
  9. Każdy z kawałków zgniatamy aby powstał cienki placek, którym wypełniamy formę do muffinek. Warto utworzyć wyższe ranty, co zapobiegnie wylewaniu się masy podczas pieczenia.
  10. Każdy z dołków wypełniamy masą budyniową do 3/4 wysokości.
  11. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i pieczemy około 8-12 minut, dopóki masa się nie zarumieni (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg z górną grzałką).
Pastéis de nata
Pastéis de nata
Pastéis de nata w przekroju
Pastéis de nata

Historia pastéis de nata

Chociaż pastéis de nata są znane w całej Portugalii to przepis ten wywodzi się z klasztoru hieronimitów w Belem, jednej z dzielnic Lizbony. Już przed XVIII wiekiem zakonnicy wykorzystywali duże ilości białek jaj kurzych do krochmalenia habitów, a pozostałe żółtka wykorzystywano do ciast i ciastek co pozwoliło na rozpowszechnienie wielu przepisów na słodkie wypieki w całym kraju.

W 1834 r. klasztor został zamknięty, a przepis sprzedano cukierni, której właściciele w 1837 r. otworzyli Fábrica de Pastéis de Belém. Potomkowie są właścicielami firmy do dziś, a receptura pozostaje niezmieniona i jest znana tylko nielicznym.

Jeśli stanie w długiej kolejce nie jest wam straszne to możecie spróbować oryginalnych pastéis de nata w Pasteis de Belém (strona internetowa). Osobiście miałam wiele podejść by spróbować tam Pasteis de Belém, ale za każdym razem napotykałam ogromną kolejkę na kilkadziesiąt osób. Na szczęście pastéis de nata można spróbować praktycznie w każdej kawiarnii oraz większym markecie 🙂

Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości

Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)


5 thoughts on “Pastéis de nata – portugalskie tarty z masą budyniową”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.