Ciasto francuskie z serem

Ciasto francuskie z serem

Ciasto francuskie z serem twarogowym to świeże i chrupiące domowe drożdżówki, nieporównywalnie lepsze niż te z piekarni! Co więcej są banalnie proste w przygotowaniu. Do nadzienia poza twarogiem możecie również dodać szczyptę cynamonu, cienką warstwę musu jabłkowego lub pokrojone w plasterki jabłka, gruszki itp. owoce. Ponadto do ciasta zamiast cukru możecie użyć słodzika. Więcej przepisów bez cukru znajdziecie tutaj.


Przepis na ciasto francuskie z serem


Przygotowanie

  • opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
  • opakowanie dowolnego twarogu (250 g)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru/ słodzika (24 g)

opcjonalnie

  • szczypta cynamonu
  • owoce typu jabłka, gruszki itp.
  • kilka łyżek musu jabłkowego (przepis tutaj)

Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia
Ilość: 6 dużych trójkątów (około 100 g każdy)


Składniki

  1. Do twarogu dodajemy żółtko jaja (białko zachowaj na później) oraz cukier/słodzik, a następnie dobrze całość mieszamy. Opcjonalnie możemy również dodać szczyptę cynamonu.
  2. Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów.
  3. Na połówkę każdego z kwadratów ciasta wykładamy porcję farszu. Opcjonalnie dodajemy cienkie plasterki owoców lub musu jabłkowego.
  4. Następnie ciasto składamy na pół i brzegi mocno zaciskamy palcami lub widelcem (można je dodatkowo posmarować wodą lub białkiem).
  5. Wierzch ciasta smarujemy białkiem jaja i opcjonalnie posypujemy szczyptą cukru.
  6. Wypiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (u mnie górna grzałka + termoobieg) przed 20-25 minut.
Ciasto francuskie w przekroju
Ciasto francuskie z serem

Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów


Zobacz również

#słodkości #drożdżówki #wegetariańskie #bezorzechów #szybkie<30min #twaróg #ciastofrancuskie #cukier #słodzik #jajka


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


Dodaj komentarz