Ciasto francuskie z serem
Ciasto francuskie z serem twarogowym to świeże i chrupiące domowe drożdżówki, nieporównywalnie lepsze niż te z piekarni! Co więcej są banalnie proste w przygotowaniu. Do nadzienia poza twarogiem możecie również dodać szczyptę cynamonu, cienką warstwę musu jabłkowego lub pokrojone w plasterki jabłka, gruszki itp. owoce. Ponadto do ciasta zamiast cukru możecie użyć słodzika. Więcej przepisów bez cukru znajdziecie tutaj.
Przepis na ciasto francuskie z serem
Przygotowanie
- opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
- opakowanie dowolnego twarogu (250 g)
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru/ słodzika (24 g)
opcjonalnie
- szczypta cynamonu
- owoce typu jabłka, gruszki itp.
- kilka łyżek musu jabłkowego (przepis tutaj)
Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia
Ilość: 6 dużych trójkątów (około 100 g każdy)
Składniki
- Do twarogu dodajemy żółtko jaja (białko zachowaj na później) oraz cukier/słodzik, a następnie dobrze całość mieszamy. Opcjonalnie możemy również dodać szczyptę cynamonu.
- Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów.
- Na połówkę każdego z kwadratów ciasta wykładamy porcję farszu. Opcjonalnie dodajemy cienkie plasterki owoców lub musu jabłkowego.
- Następnie ciasto składamy na pół i brzegi mocno zaciskamy palcami lub widelcem (można je dodatkowo posmarować wodą lub białkiem).
- Wierzch ciasta smarujemy białkiem jaja i opcjonalnie posypujemy szczyptą cukru.
- Wypiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (u mnie górna grzałka + termoobieg) przed 20-25 minut.
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów
Zobacz również
#słodkości #drożdżówki #wegetariańskie #bezorzechów #szybkie<30min #twaróg #ciastofrancuskie #cukier #słodzik #jajka
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!