Ciastka z fasoli, mocno czekoladowe (keto, low carb, wegańskie)
Ciastka z fasoli są mocno czekoladowe, lekko puszyste i w życiu bym nie powiedziała, że nie zawierają mąki! Od razu trzeba dodać, że nie są chrupiące, bardziej smakują jak kawałek biszkoptowego ciasta czekoladowego. Co najważniejsze, mają one dużo białka i niewiele węglowodanów, przez co idealnie nadadzą się dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej. Więcej podobnych niskowęglodowanowych słodyczy znajdziecie tutaj.
Ciastka te zasmakują szczególnie fanom gorzkiej czekolady i mniej słodkich słodyczy, gorąco polecam!
Przepis na ciastka z fasoli
Składniki
- 1,5 szklanki ugotowanej fasoli białej lub czerwonej (260 g)
- pół szklanki wody (125 ml)
- 3 duże łyżki masła orzechowego (110 g)
- 4 łyżki kakao (48 g)
- 3/4 szklanki odżywki białkowej (75 g) lub 7 łyżek erytrytolu* (70 g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka siemienia lnianego (13 g)
opcjonalnie
- szczypta cynamonu
- orzechy, wiórki kokosowe, gorzka czekolada na wierzch ciastek
*jeśli nie zależy wam na niskiej ilości węglowodanów możecie dodać również: ksylitol, stewię, syrop klonowy, syrop daktylowy, a nawet cukier (równowartość około 50 g cukru)
Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut pieczenia
Ilość: około 12 dużych ciastek
Przygotowanie
- Fasolę odlewamy z zalewy, dodajemy do misy blendera wraz z wodą i blendujemy na gładką masę.
- Następnie dodajemy masło orzechowe, kakao, odżywkę białkową lub erytrytol, proszek do pieczenia i zmielone siemię lniane oraz opcjonalnie cynamon. Całość dobrze blendujemy, sprawdzamy czy jest odpowiednio słodkie (po upieczeniu będzie mniej słodkie!) i odstawiamy na 15 min.
- Gotową masę nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarowując ją by uformować szerokie i płaskie ciastka. Zachowaj odstępy około 2-3 cm, ciastka lekko urosną. Opcjonalnie dodaj na wierzch orzechy, wiórki kokosowe lub czekoladę.
- Ciastka pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut (u mnie górna grzałka plus termoobieg).
- Upieczone i ostudzone ciastka lepiej przechowywać w lodówce 🙂
Wartości odżywcze | w całości | w 1 sztuce |
Wartość energetyczna | 1502 kcal | 125 kcal |
Białko | 113 g | 9 g |
Tłuszcze | 79 g | 7 g |
Węglowodany netto | 75 g | 6 g |
Błonnik | 15 g | 1 g |
Kaloryczność obliczona dla wersji z odżywką białkową KFD, dla 12 dużych ciastek.
Jeszcze więcej keto słodkości!
A może przepisy keto na słono?
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Kolejny sprawdzony przepis!
Ciasteczka wyszły bardzo przyjemne – następnym razem krócej posiedzą w piekarniku (20 zamiast 22 minut) i na górę dam odrobinę czekolady i pokrojone orzechy. 🙂
Bardzo się cieszę, że Ci smakują 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
A ile suchej fasoli?
100 g suchej fasoli to około 220 g ugotowanej, zatem 118 g 🙂 Jednakże polecam ugotować więcej fasoli i zawekować.
Pozdrawiam,
Klaudia
Jestem bardzo ciekawa jak smakują. Łapię przepis i dziękuję!