Ciastka z fasoli, mocno czekoladowe (keto, low carb, wegańskie)

Ciastka z fasoli, mocno czekoladowe (keto, low carb, wegańskie)

Ciastka z fasoli są mocno czekoladowe, lekko puszyste i w życiu bym nie powiedziała, że nie zawierają mąki! Od razu trzeba dodać, że nie są chrupiące, bardziej smakują jak kawałek biszkoptowego ciasta czekoladowego. Co najważniejsze, mają one dużo białka i niewiele węglowodanów, przez co idealnie nadadzą się dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej. Więcej podobnych niskowęglodowanowych słodyczy znajdziecie tutaj.

Ciastka te zasmakują szczególnie fanom gorzkiej czekolady i mniej słodkich słodyczy, gorąco polecam!


Przepis na ciastka z fasoli


Składniki

  • 1,5 szklanki ugotowanej fasoli białej lub czerwonej (260 g)
  • pół szklanki wody (125 ml)
  • 3 duże łyżki masła orzechowego (110 g)
  • 4 łyżki kakao (48 g)
  • 3/4 szklanki odżywki białkowej (75 g) lub 7 łyżek erytrytolu* (70 g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka siemienia lnianego (13 g)

   
opcjonalnie

  • szczypta cynamonu
  • orzechy, wiórki kokosowe, gorzka czekolada na wierzch ciastek

*jeśli nie zależy wam na niskiej ilości węglowodanów możecie dodać również: ksylitol, stewię, syrop klonowy, syrop daktylowy, a nawet cukier (równowartość około 50 g cukru)


Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut pieczenia
Ilość: około 12 dużych ciastek


Przygotowanie

  1. Fasolę odlewamy z zalewy, dodajemy do misy blendera wraz z wodą i blendujemy na gładką masę.
  2. Następnie dodajemy masło orzechowe, kakao, odżywkę białkową lub erytrytol, proszek do pieczenia i zmielone siemię lniane oraz opcjonalnie cynamon. Całość dobrze blendujemy, sprawdzamy czy jest odpowiednio słodkie (po upieczeniu będzie mniej słodkie!) i odstawiamy na 15 min.
  3. Gotową masę nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarowując ją by uformować szerokie i płaskie ciastka. Zachowaj odstępy około 2-3 cm, ciastka lekko urosną. Opcjonalnie dodaj na wierzch orzechy, wiórki kokosowe lub czekoladę.
  4. Ciastka pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut (u mnie górna grzałka plus termoobieg).
  5. Upieczone i ostudzone ciastka lepiej przechowywać w lodówce 🙂
Ciastka z fasoli
Ciastka z fasoli

Źródło inspiracji

Wartości odżywczew całościw 1 sztuce
Wartość energetyczna1502 kcal125 kcal
Białko113 g9 g
Tłuszcze79 g7 g
Węglowodany netto75 g6 g
Błonnik15 g1 g

Kaloryczność obliczona dla wersji z odżywką białkową KFD, dla 12 dużych ciastek.


Jeszcze więcej keto słodkości!

A może przepisy keto na słono?


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (5 ocen)


3 thoughts on “Ciastka z fasoli, mocno czekoladowe (keto, low carb, wegańskie)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.