Krem daktylowo-czekoladowy bez dodatku cukru (wegański)
Krem daktylowo-czekoladowy jest dziecinnie prosty w przygotowaniu. Wystarczy zblendować daktyle z kakao i odrobiną oleju kokosowego aby uzyskać mocno czekoladowy słodki krem.
Jest to rewelacyjna alternatywa dla fanów sklepowych kremów czekoladowych. Dlatego, że słodki smak zapewnia nam nie cukier rafinowany a naturalnie występujące w daktylach cukry opakowane w błonnik, białko z zawartością wielu witamin i minerałów. Rewelacyjnie przedstawiła to Agata Berry w tym wpisie.
A ty, wolisz wykorzystać zwykły cukier rafinowany, słodkie owoce czy też słodziki w domowych słodyczach i wypiekach? Daj znać w komentarzu 🙂
Więcej przepisów na bezcukrowe słodkości znajdziesz tutaj.
Przepis na krem daktylowo-czekoladowy
Składniki
- szklanka suszonych daktyli (130 g)
- 4 łyżki oleju kokosowego (100 g)
- 3 łyżki kakao (30 g)
Opcjonalnie
- 3 łyżki orzeszków ziemnych (30 g)
- 4 łyżki wiórków kokosowych (24 g)
Czas przygotowania: 15 minut + 1-8 godzin moczenia
Liczba porcji: 10 porcji (około 300 g)
Przygotowanie
- Daktyle zalewamy wodą nieco ponad ich poziom i odstawiamy na godzinę do 8 godzin (na noc).
- Z daktyli odlewamy wodę (warto ją wykorzystać jako słodzik), przenosimy je do pojemnika blendera, a następnie dodajemy płynny olej kokosowy (można go rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali).
- Całość blendujemy, aby uzyskać gładką masę.
- Następnie dodajemy kakao i całość dobrze mieszamy lub ponownie blendujemy.
- Gotowy krem przekładamy do zamykanego pojemnika lub słoiczka i przechowujemy 5-7 dni w lodówce.
Zobacz jeszcze więcej przepisów na słodycze bez cukru
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
Zobacz również
#słodkości #wegańskie #wegetariańskie #słodkiesmarowidła #bezcukru #bezorzechów #bezlaktozy #bezjajek #bezglutenu #dladzieci #czasochłonne(>60min) #daktyle #olejkokosowy #kakao
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Czy zamiast oleju kokosowego można dodać inny tłuszcz? Np masło orzechowe? Albo pół na pół olej i masło?
Olej kokosowy nadaje kremowi gęstą konsystencję, dlatego jego dobrym zamiennikiem będzie również masło tradycyjne, masło kakaowe lub masło orzechowe o ile posiadasz takie o gęstszej konsystencji 🙂
Pozdrawiam
Klaudia