Pierniczki – szybki przepis

Pierniczki – szybki przepis

Kruche po upieczeniu, miękkie po leżakowaniu. Pierniczki z tego przepisu są idealne dla każdego, w zależności od przygotowania i przechowywania możemy uzyskać kompletnie inne pierniczki. Osobiście uwielbiam obie wersje, każda z nich jest równie przepyszna 🙂

Na końcu wpisu dodałam kilka przydatnych informacji: co zrobić aby pierniczki zmiękły, jak przechowywać pierniczki, kiedy przygotować pierniczki oraz kiedy je lukrować. Koniecznie przeczytajcie 🙂

Zapraszam was również po więcej świątecznych przepisów!


Przepis na pierniczki


Składniki

  • pół kostki masła (100 g)
  • 1/3 szklanki miodu* (100 g)
  • 1/4 szklanki cukru** (50 g)
  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej (315 g)
  • łyżeczka sody oczyszczonej (9 g)
  • łyżeczka kakao (4 g)
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (18 g)
  • jajko

* użycie sztucznego miodu spowoduje, że pierniczki szybciej zmiękną
** używam mniejszej ilości cukru, bo pierniczki będą lukrowane. Jeśli nie planujesz ich lukrować dodaj pół szklanki cukru (100 g).


Czas przygotowania: 25 min + 30-40 min pieczenia
Ilość: 3-4 blachy, w sumie około 60-80 pierniczków 


Przygotowanie

  1. W garnku rozpuszczamy na średnim gazu masło wraz z miodem i cukrem, dopóki cukier się nie rozpuści. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
  2. W międzyczasie do miski dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawy do piernika oraz jajko.
  3. Gdy masa nieco ostygnie dodajemy ją do pozostałych składników i całość mieszamy łyżką lub mikserem do uzyskania jednorodnej masy.
  4. Porcję ciasta rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm (lekko podsypując mąką stolnicę). Cieńsze pierniki będą bardziej twarde i chrupiące, z kolei grubsze będą miękkie od razu po upieczeniu. Jeśli ciasto będzie się kruszyć dodajcie więcej miodu, z kolei jeśli bardzo zmięknie, włóżcie je na 15 minut do lodówki.
  5. Wykrawamy pierniczki i przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy je w małych odstępach, pierniczki tylko delikatnie urosną.
  6. Pierniczki wypiekamy w temperaturze 180 stopni (u mnie termoobieg, bez górnej grzałki) przez 8-10 minut.
  7. Upieczone pierniczki studzimy na kratce, a następnie przekładamy je do pudełka.
Pierniczki

Co zrobić aby pierniczki zmiękły?

Pierniczki zmiękną po pochłonięciu wilgoci z otoczenia. Jeśli w domu jest dość wilgotno, rozwiesimy pranie, lub na dworze jest wilgotno i często otwieracie okna to wystarczy pozostawić je na kilka dni w otwartym pudełku.

Z kolei jeśli dużo grzejecie i w domu jest sucho, do pudełka możecie włożyć kawałki obranego jabłka i wymieniać je co drugi dzień na świeże. Wówczas pierniczki wchłoną wilgoć z jabłek.

Pamiętajcie, że chrupiące pierniczki też mają swój urok i swoich fanów, dlatego warto część z nich od razu po upieczeniu przechowywać w szczelnym pudełku 🙂

Jak przechowywać pierniczki?

Pierniki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku lub puszce. Możemy je przechowywać nawet kilka miesięcy, wiele osób twierdzi, że pierniki są jak wino i im dłużej przechowywane tym smaczniejsze. Niestety nie znam metody aby tak długo przetrwały, gdyż zazwyczaj znikają od razu po świętach 🙂

Kiedy przygotować pierniczki?

Pierniczki potrzebują co najmniej 3-5 dni aby zmięknąć (zobacz co zrobić aby pierniczki zmiękły), zatem możecie je przygotować tydzień przed świętami. Jednakże, w związku z tym, że zazwyczaj wtedy mamy dużo na głowie, proponuję przygotować je wcześniej. Pamiętajcie, że możemy je przechowywać nawet kilka miesięcy.

pierniczki

Kiedy lukruje się pierniki?

Najlepiej lukrować pierniki gdy zmiękną. Wówczas będziemy pewni, że lukier nie pęknie, oraz nie utrudnimy im chłonięcia wilgoci pokrywając grubą warstwą lukru.

Jednakże jeśli nie nakładacie dużo lukru, lub wolicie chrupiące pierniczki nic nie stoi na przeszkodzie, aby je od razu po upieczeniu lukrować.

Wartości odżywczew całościw 1 pierniczku
Wartość energetyczna2514 kcal31 kcal
Białko46 g0,5 g
Tłuszcze94 g1 g
Węglowodany netto374 g5 g
Błonnik8 g0 g

Dla założenia, że z przepisu powstanie 80 sztuk.

Wegeświęta


Zobacz również

#wegetariańskie #słodkości #ciasteczka #pierniczki #bezorzechów #cukier #keto #lowcarb #masło #miód #mąka #kakao #przyprawadopiernika #umiarkowanieszybkie(30-60min) #BożeNarodzenie #ulubione


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)


2 thoughts on “Pierniczki – szybki przepis”

  • W tym roku przygotowałam pierniczki na szybko z tego przepisu i wyszły ekstra! Chociaż faktycznie pierwsze zrobiłam cieńsze, przez co były bardziej chrupiące. Ale reszta wyszła miękka i dziwnie szybko zniknęła

    • To jest najgorsze w tym przepisie, że nigdy nie można zrobić odpowiedniej ilości bo zawsze jest za mało 😉

      Pozdrawiam,
      Klaudia

Dodaj komentarz