Keto bounty – wegańskie batony kokosowe

Keto bounty – wegańskie batony kokosowe

Keto bounty – czyli wegańskie niskowęglowodanowe batony będące zdrowszą wersją znanych wszystkim kokosowych batonów bounty. Fenomenalnie proste w przygotowaniu, potrójnie kokosowe, dodatkowo bez cukru i bez glutenu. Zdecydowanie można powiedzieć, że są idealne dla każdego 🙂

Co więcej możecie je przygotować w kształcie batonów jak ja, małych pralin lub w foremkach na muffinki. Rewelacyjne w nich jest również to, że bez problemu możemy je przechowywać do 6 miesięcy w zamrażarce i w razie potrzeby wyjąć i podać gościom. Gorąco polecam wszystkim kokosomaniakom!


Przepis na keto bounty


Składniki

  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych (120 g)
  • duża łyżka oleju kokosowego (30 g)
  • 6 łyżek gęstej części mleka kokosowego (150 g)
  • 4 łyżki odżywki białkowej/słodzika/cukru* (20 g)
  • dwie tabliczki czekolady gorzkiej (200 g)

*osoby niebędące na diecie keto mogą użyć również cukru lub syropu klonowego, z agawy lub daktylowego. Osoby niebędące na diecie wegańskiej mogą również użyć miodu.


Czas przygotowania: 90 minut
Ilość: 10 batonów (około 52 g każdy)


Przygotowanie

  1. Do pojemnika blendera dodajemy wiórki kokosowe wraz z olejem kokosowym, mlekiem kokosowym oraz odżywką białkową/słodzikiem/cukrem, a następnie całość blendujemy do połączenia składników. Osobiście preferuję bardziej gładką masę, jeśli lubicie duże kawałki kokosa, możecie je dodać na samym końcu i wymieszać ręcznie.
  2. Masę przekładamy do pojemnika o wymiarach około 10 x 15 cm (ja użyłam silikonowego pojemnika o wymiarach 9 x 13 cm, batony przez to wyszły dość wysokie). Jeśli nie posiadacie silikonowego pojemnika, koniecznie wyłóżcie go papierem do pieczenia lub folią spożywczą, co ułatwi wyjęcie masy.
  3. Masę umieszczamy w lodówce na około 30-60 minut (dopóki nie stwardnieje).
  4. Następnie blok kroimy na dowolnej wielkości batony i umieszczamy je w zamrażarce na co najmniej 30 minut.
  5. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Zanurzamy każdy z batonów w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy na kratkę.
  6. Po obtoczeniu każdego z batonów w czekoladzie, przechowujemy je w lodówce do tygodnia lub zamrażamy gdzie możemy je przechowywać do 6 miesięcy.

Najlepiej smakują w temperaturze pokojowej, wówczas ich wnętrze jest niezwykle miękkie i delikatne.

Wartości odżywczew całościw 1 sztuce
Wartość energetyczna2583 kcal258 kcal
Białko55,6 g5,6 g
Tłuszcze227g22,7 g
Węglowodany netto70 g7 g
Błonnik2 g<0,5 g

Dla użycia odżywki białkowej oraz czekolady 90%.


Jeszcze więcej keto przepisów

Jeszcze więcej wegańskich przepisów


Zobacz również

#wegetariańskie #wegańskie #słodkości #batony #fatbombs #praliny #czekolada #czekoladagorzka #odżywkabiałkowa #słodzik #cukier #olejkokosowy #wiórkikokosowe #mleczkokokosowe #bezlaktozy #bezglutenu #bezjajek #bezcukru #bezorzechów #keto #ketosłodycze #LowCarb #dietacukrzycowa #czasochłonne(>60min) #dladzieci #domrożenia #zróbtosam


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (5 ocen)


4 thoughts on “Keto bounty – wegańskie batony kokosowe”

Dodaj komentarz