Wegańskie ciasteczka owsiane z czekoladą (tylko 5 składników)
Mocno chrupiące, wewnątrz lekko wilgotne i do tego kawałki czekolady! Wegańskie ciasteczka owsiane z czekoladą, to zweganizowana wersja mojego ulubionego przepisu na ciasteczka owsiane. Wegańskie ciasteczka w smaku są tak samo dobre jak te wegetariańskie i nikt nie wyczuł różnicy. Gorąco polecam jako szybkie w przygotowaniu domowe słodycze 🙂
Przepis na wegańskie ciasteczka owsiane z czekoladą
Składniki
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (28 g)
- 6 łyżek gorącej wody (60 g)
- ½ szklanki zmielonych płatków owsianych lub mąki pełnoziarnistej (60g)
- 1½ szklanki płatków owsianych (180g)
- ⅓ szklanki cukru* (70g)
- 7 łyżek oleju kokosowego** (70g)
- tabliczka czekolady (100g)
opcjonalnie
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
* Jeśli użyta czekolada jest mocno słodka możecie dodać mniej cukru.
** Olej kokosowy można zastąpić margaryną lub olejem rzepakowym.
Czas przygotowania: 15 min + 15 min pieczenia
Liczba ciastek: około 20 ciastek
Przygotowanie
- Dwie łyżki siemienia lnianego mielimy, a następnie dodajemy do nich gorącą wodę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut do utworzenia kleistej masy.
- W międzyczasie mielimy część płatków owsianych, a następnie dodajemy do nich pozostałe płatki owsiane, cukier, olej i opcjonalnie cynamon oraz sól.
- Gdy siemię lniane mocno zgęstnieje dodajemy je do pozostałych składników i całość dokładnie mieszamy.
- Jeśli używamy czekolady w tabliczce to siekamy ją na drobne kawałki, dodajemy do masy i mieszamy do połączenia składników.
- Aby ułatwić nakładanie ciasta pomagamy sobie łyżkami (można również dłońmi, ale ciasto jest bardzo klejące). Ponieważ ciastka nie urosną, można je nakładać w małych odstępach.
- Ciasteczka owsiane z czekoladą pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (u mnie górna grzałka + termoobieg), a następnie studzimy je (najlepiej na kratce).
Wartości odżywcze | w całości | w 1 sztuce |
Wartość energetyczna | 2521 kcal | 126 kcal |
Białko | 51 g | 3 g |
Tłuszcze | 143 g | 7 g |
Węglowodany netto | 230 g | 12 g |
Błonnik | 24 g | 1 g |
Z powyższego przepisu powstaje około 20 ciastek. Kaloryczność obliczona dla wykorzystania czekolady 90%.
Jeszcze więcej wegańskich słodkości
A może coś wegańskiego na słono?
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!