Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami przepisu mojego taty. Tak bardzo mi zasmakował, że musiałam go tutaj dodać 🙂 Uwielbiam torty czekoladowe, dodatek wiśni rewelacyjnie przełamuje gorzki smak czekolady. Gorąco polecam! Więcej słodkości znajdziecie tutaj a przepisów na ciasta tutaj 🙂


Przepis na tort czekoladowy z wiśniami


Składniki

Biszkopt

  • 3 jajka (L) o temperaturze pokojowej (195 g w skorupce)
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki drobnego cukru (100 g)
  • 4 łyżki mąki pszennej (52 g)
  • łyżka mąki ziemniaczanej (25 g)
  • 2 łyżki kakao

Krem

  • małe opakowanie śmietanki 30% (330 ml)
  • opakowanie sera mascarpone (250 g)
  • 3 łyżki cukru pudru (30 g)
  • 2 łyżki kakao (20 g)

Dodatkowo

  • 8 łyżek nalewki wiśniowej
  • słoik wiśni drylowanych (700 g)
  • 10 g czekolady lub wiórków czekoladowych

*Jeśli tort będzie również dla dzieci alkohol można zastąpić zalewą od wiśni lub szklanką mocnej esencji z herbaty


Czas przygotowania: 40 minut + 30 minut pieczenia
Ilość: tort o średnicy 25 cm


Przygotowanie

Biszkopt

  1. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Dodajemy porcjami cukier i kontynuujemy ubijanie.
  3. Żółtka dodajemy do masy i krótko miksujemy do połączenia składników.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (grzałka góra – dół).
  5. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao mieszamy w oddzielnym pojemniku, a następnie przesypujemy je porcjami przez sitko do masy jajecznej. Nie miksujemy! Mieszamy delikatnie, ale zdecydowanie szpatułką bądź dużą łyżką.
  6. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie z niskiej odległości od blachy przelewamy do niej ciasto.
  7. Biszkopt pieczemy na środkowej półce piekarnika przez około 25-30 minut, a następnie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
  8. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i przekrawamy na dwie części, tworzące blaty.

Krem

  1. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę.
  2. Dodajemy do niej cukier puder, chwilę miksujemy, a następnie dodajemy porcjami mascarpone miksując na małych obrotach.
  3. Na koniec dodajemy kakao i delikatnie miksujemy do połączenia się składników.

Składanie tortu

  1. Dolny blat polewamy 4 łyżkami nalewki, a następnie smarujemy połową ilości kremu.
  2. Wiśnie odsączamy z zalewy i rozkładamy 2/3 z nich równomiernie na powierzchni blatu biszkoptu.
  3. Nakładamy drugi blat, warto położyć go do góry dnem, co zapewni równiejszą powierzchnię na górze.
  4. Biszkopt nasączamy pozostałą nalewką oraz smarujemy pozostałym kremem.
  5. Wierzch tortu przyozdabiamy pozostałymi wiśniami oraz wiórkami czekoladowymi (jak je przygotować, przeczytacie tutaj).
Tort czekoladowy z wiśniami
Tort czekoladowy z wiśniami

Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości

A może coś na słono?


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


Dodaj komentarz