Tort czekoladowy z wiśniami
Tort czekoladowy z wiśniami przepisu mojego taty. Tak bardzo mi zasmakował, że musiałam go tutaj dodać 🙂 Uwielbiam torty czekoladowe, dodatek wiśni rewelacyjnie przełamuje gorzki smak czekolady. Gorąco polecam! Więcej słodkości znajdziecie tutaj a przepisów na ciasta tutaj 🙂
Przepis na tort czekoladowy z wiśniami
Składniki
Biszkopt
- 3 jajka (L) o temperaturze pokojowej (195 g w skorupce)
- szczypta soli
- 1/2 szklanki drobnego cukru (100 g)
- 4 łyżki mąki pszennej (52 g)
- łyżka mąki ziemniaczanej (25 g)
- 2 łyżki kakao
Krem
- małe opakowanie śmietanki 30% (330 ml)
- opakowanie sera mascarpone (250 g)
- 3 łyżki cukru pudru (30 g)
- 2 łyżki kakao (20 g)
Dodatkowo
- 8 łyżek nalewki wiśniowej
- słoik wiśni drylowanych (700 g)
- 10 g czekolady lub wiórków czekoladowych
*Jeśli tort będzie również dla dzieci alkohol można zastąpić zalewą od wiśni lub szklanką mocnej esencji z herbaty
Czas przygotowania: 40 minut + 30 minut pieczenia
Ilość: tort o średnicy 25 cm
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Dodajemy porcjami cukier i kontynuujemy ubijanie.
- Żółtka dodajemy do masy i krótko miksujemy do połączenia składników.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (grzałka góra – dół).
- Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao mieszamy w oddzielnym pojemniku, a następnie przesypujemy je porcjami przez sitko do masy jajecznej. Nie miksujemy! Mieszamy delikatnie, ale zdecydowanie szpatułką bądź dużą łyżką.
- Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie z niskiej odległości od blachy przelewamy do niej ciasto.
- Biszkopt pieczemy na środkowej półce piekarnika przez około 25-30 minut, a następnie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
- Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i przekrawamy na dwie części, tworzące blaty.
Krem
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę.
- Dodajemy do niej cukier puder, chwilę miksujemy, a następnie dodajemy porcjami mascarpone miksując na małych obrotach.
- Na koniec dodajemy kakao i delikatnie miksujemy do połączenia się składników.
Składanie tortu
- Dolny blat polewamy 4 łyżkami nalewki, a następnie smarujemy połową ilości kremu.
- Wiśnie odsączamy z zalewy i rozkładamy 2/3 z nich równomiernie na powierzchni blatu biszkoptu.
- Nakładamy drugi blat, warto położyć go do góry dnem, co zapewni równiejszą powierzchnię na górze.
- Biszkopt nasączamy pozostałą nalewką oraz smarujemy pozostałym kremem.
- Wierzch tortu przyozdabiamy pozostałymi wiśniami oraz wiórkami czekoladowymi (jak je przygotować, przeczytacie tutaj).
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
4.8/5 (15 ocen)