Tort czekoladowy z wiśniami
Tort czekoladowy z wiśniami przepisu mojego taty. Tak bardzo mi zasmakował, że musiałam go tutaj dodać 🙂 Uwielbiam torty czekoladowe, dodatek wiśni rewelacyjnie przełamuje gorzki smak czekolady. Gorąco polecam! Więcej słodkości znajdziecie tutaj a przepisów na ciasta tutaj 🙂
Przepis na tort czekoladowy z wiśniami
Składniki
Biszkopt
- 3 jajka (L) o temperaturze pokojowej (195 g w skorupce)
- szczypta soli
- 1/2 szklanki drobnego cukru (100 g)
- 4 łyżki mąki pszennej (52 g)
- łyżka mąki ziemniaczanej (25 g)
- 2 łyżki kakao
Krem
- małe opakowanie śmietanki 30% (330 ml)
- opakowanie sera mascarpone (250 g)
- 3 łyżki cukru pudru (30 g)
- 2 łyżki kakao (20 g)
Dodatkowo
- 8 łyżek nalewki wiśniowej
- słoik wiśni drylowanych (700 g)
- 10 g czekolady lub wiórków czekoladowych
*Jeśli tort będzie również dla dzieci alkohol można zastąpić zalewą od wiśni lub szklanką mocnej esencji z herbaty
Czas przygotowania: 40 minut + 30 minut pieczenia
Ilość: tort o średnicy 25 cm
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Dodajemy porcjami cukier i kontynuujemy ubijanie.
- Żółtka dodajemy do masy i krótko miksujemy do połączenia składników.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (grzałka góra – dół).
- Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao mieszamy w oddzielnym pojemniku, a następnie przesypujemy je porcjami przez sitko do masy jajecznej. Nie miksujemy! Mieszamy delikatnie, ale zdecydowanie szpatułką bądź dużą łyżką.
- Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie z niskiej odległości od blachy przelewamy do niej ciasto.
- Biszkopt pieczemy na środkowej półce piekarnika przez około 25-30 minut, a następnie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
- Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i przekrawamy na dwie części, tworzące blaty.
Krem
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę.
- Dodajemy do niej cukier puder, chwilę miksujemy, a następnie dodajemy porcjami mascarpone miksując na małych obrotach.
- Na koniec dodajemy kakao i delikatnie miksujemy do połączenia się składników.
Składanie tortu
- Dolny blat polewamy 4 łyżkami nalewki, a następnie smarujemy połową ilości kremu.
- Wiśnie odsączamy z zalewy i rozkładamy 2/3 z nich równomiernie na powierzchni blatu biszkoptu.
- Nakładamy drugi blat, warto położyć go do góry dnem, co zapewni równiejszą powierzchnię na górze.
- Biszkopt nasączamy pozostałą nalewką oraz smarujemy pozostałym kremem.
- Wierzch tortu przyozdabiamy pozostałymi wiśniami oraz wiórkami czekoladowymi (jak je przygotować, przeczytacie tutaj).
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
4.9/5 (14 ocen)