Sernik czekoladowy bez cukru (keto, bez glutenu)
Sernik czekoladowy bez cukru to mój pierwszy sernik w życiu! Od zawsze nie lubiłam serników przez bakalie i duże ilości lukru, od którego często bolą mnie zęby 🙂 Ten jest idealny dla mnie, posiada duże ilości czekolady i zero cukru! Poza tym jest mocno wilgotny, co bardzo lubię w ciastach.
W skrócie, idealny dla fanów mocno czekoladowych wypieków, dla osób na diecie niskowęglowodanowej jak keto lub low carb, ale również dla cukrzyków i osób na diecie bezglutenowej 🙂
Więcej czekoladowych słodkości znajdziecie tutaj!
Przepis na sernik czekoladowy bez cukru
Składniki
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
- 4 łyżki oleju kokosowego* (40 g)
- 2 jajka
- 1 i 1/5 szklanki mleka (300 ml)
- budyń czekoladowy**
- 1/3 szklanki erytrytolu (70 g)
- 0,5 kg sera twarogowego
Polewa czekoladowa
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego*** (35 g)
- 2-3 łyżki posiekanych orzechów (30 g)****
*można zastąpić olejem słonecznikowym lub rzepakowym, albo masłem
** budyń czekoladowy możecie zastąpić 2 łyżkami mąki ziemniaczanej (35 g) i łyżką kakao (10 g)
*** można zastąpić masłem
**** u mnie ziemne, mogą być również laskowe, migdały, nerkowca
Czas przygotowania: 45 minut + 50 minut pieczenia
Ilość: 16 porcji (średnica 27 cm)
Przygotowanie
- Czekoladę z dodatkiem oleju rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- W międzyczasie do miski dodajemy jajka, mleko, budyń oraz erytrytol i całość dobrze mieszamy.
- Na końcu dodajemy do miski ser i mieszamy do połączenia składników.
- Rozpuszczoną czekoladę wlewamy małym strumieniem do masy serowej ciągle mieszając.
- Ciasto przelewamy do formy (u mnie 27 cm) i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na dodatkowe 15 minut.
- Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę czekoladową. W tym celu rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę oraz olej.
- Gotową polewę wylewamy na ciasto i delikatnie rozsmarowujemy aby lekko ściekało na brzegi. Dobrym pomysłem jest odwrócenie ciasta do góry dnem przed polewaniem, co zapewni równą powierzchnię ciasta.
- Ciasto przyozdabiamy orzechami i odstawiamy do lodówki aby polewa stężała.
Co ważne, ciasto to należy przechowywać w lodówce, w związku z jego dużą wilgotnością.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 2783 kcal | 174 kcal |
Białko | 90 g | 6 g |
Tłuszcze | 245 g | 15 g |
Węglowodany netto | 52 g | 3 g |
Błonnik | 2 g | < 0,5 g |
Dla użycia czekolady 90%, mleka 3.2%, oraz orzechów arachidowych. Z przepisu powstaje 16 porcji.
Jeszcze więcej keto słodyczy!
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słono?
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Czy ciasto nie wyjdzie zbyt płynne?
Proszę spojrzeć na zdjęcie, ciasto nie było płynne, tylko zwarte 🙂
Pozdrawiam
Klaudia