Sernik czekoladowy bez cukru (keto, bez glutenu)

Sernik czekoladowy bez cukru (keto, bez glutenu)

Sernik czekoladowy bez cukru to mój pierwszy sernik w życiu! Od zawsze nie lubiłam serników przez bakalie i duże ilości lukru, od którego często bolą mnie zęby 🙂 Ten jest idealny dla mnie, posiada duże ilości czekolady i zero cukru! Poza tym jest mocno wilgotny, co bardzo lubię w ciastach.

W skrócie, idealny dla fanów mocno czekoladowych wypieków, dla osób na diecie niskowęglowodanowej jak keto lub low carb, ale również dla cukrzyków i osób na diecie bezglutenowej 🙂

Więcej czekoladowych słodkości znajdziecie tutaj!


Przepis na sernik czekoladowy bez cukru


Składniki

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
  • 4 łyżki oleju kokosowego* (40 g)
  • 2 jajka
  • 1 i 1/5 szklanki mleka (300 ml)
  • budyń czekoladowy**
  • 1/3 szklanki erytrytolu (70 g)
  • 0,5 kg sera twarogowego

Polewa czekoladowa

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego*** (35 g)
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów (30 g)****

*można zastąpić olejem słonecznikowym lub rzepakowym, albo masłem
** budyń czekoladowy możecie zastąpić 2 łyżkami mąki ziemniaczanej (35 g) i łyżką kakao (10 g)
*** można zastąpić masłem
**** u mnie ziemne, mogą być również laskowe, migdały, nerkowca


Czas przygotowania:  45 minut + 50 minut pieczenia
Ilość: 16 porcji (średnica 27 cm)


Przygotowanie

  1. Czekoladę z dodatkiem oleju rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. W międzyczasie do miski dodajemy jajka, mleko, budyń oraz erytrytol i całość dobrze mieszamy.
  3. Na końcu dodajemy do miski ser i mieszamy do połączenia składników.
  4. Rozpuszczoną czekoladę wlewamy małym strumieniem do masy serowej ciągle mieszając.
  5. Ciasto przelewamy do formy (u mnie 27 cm) i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na dodatkowe 15 minut.
  6. Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę czekoladową. W tym celu rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę oraz olej.
  7. Gotową polewę wylewamy na ciasto i delikatnie rozsmarowujemy aby lekko ściekało na brzegi. Dobrym pomysłem jest odwrócenie ciasta do góry dnem przed polewaniem, co zapewni równą powierzchnię ciasta.
  8. Ciasto przyozdabiamy orzechami i odstawiamy do lodówki aby polewa stężała.

Co ważne, ciasto to należy przechowywać w lodówce, w związku z jego dużą wilgotnością.

Sernik czekoladowy
Sernik czekoladowy
Sernik czekoladowy
Sernik czekoladowy
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna2783 kcal174 kcal
Białko90 g6 g
Tłuszcze245 g15 g
Węglowodany netto52 g3 g
Błonnik2 g< 0,5 g

Dla użycia czekolady 90%, mleka 3.2%, oraz orzechów arachidowych. Z przepisu powstaje 16 porcji.


Jeszcze więcej keto słodyczy!

A może coś keto na słono?


Przepisy sezonowe


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (4 ocen)


Dodaj komentarz