Sernik czekoladowy bez cukru (keto, bez glutenu)
Sernik czekoladowy bez cukru to mój pierwszy sernik w życiu! Od zawsze nie lubiłam serników przez bakalie i duże ilości lukru, od którego często bolą mnie zęby 🙂 Ten jest idealny dla mnie, posiada duże ilości czekolady i zero cukru! Poza tym jest mocno wilgotny, co bardzo lubię w ciastach.
W skrócie, idealny dla fanów mocno czekoladowych wypieków, dla osób na diecie niskowęglowodanowej jak keto lub low carb, ale również dla cukrzyków i osób na diecie bezglutenowej 🙂
Więcej czekoladowych słodkości znajdziecie tutaj!
Przepis na sernik czekoladowy bez cukru
Składniki
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
- 4 łyżki oleju kokosowego* (40 g)
- 2 jajka
- 1 i 1/5 szklanki mleka (300 ml)
- budyń czekoladowy**
- 1/3 szklanki erytrytolu (70 g)
- 0,5 kg sera twarogowego
Polewa czekoladowa
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego*** (35 g)
- 2-3 łyżki posiekanych orzechów (30 g)****
*można zastąpić olejem słonecznikowym lub rzepakowym, albo masłem
** budyń czekoladowy możecie zastąpić 2 łyżkami mąki ziemniaczanej (35 g) i łyżką kakao (10 g)
*** można zastąpić masłem
**** u mnie ziemne, mogą być również laskowe, migdały, nerkowca
Czas przygotowania: 45 minut + 50 minut pieczenia
Ilość: 16 porcji (średnica 27 cm)
Przygotowanie
- Czekoladę z dodatkiem oleju rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- W międzyczasie do miski dodajemy jajka, mleko, budyń oraz erytrytol i całość dobrze mieszamy.
- Na końcu dodajemy do miski ser i mieszamy do połączenia składników.
- Rozpuszczoną czekoladę wlewamy małym strumieniem do masy serowej ciągle mieszając.
- Ciasto przelewamy do formy (u mnie 27 cm) i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na dodatkowe 15 minut.
- Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę czekoladową. W tym celu rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę oraz olej.
- Gotową polewę wylewamy na ciasto i delikatnie rozsmarowujemy aby lekko ściekało na brzegi. Dobrym pomysłem jest odwrócenie ciasta do góry dnem przed polewaniem, co zapewni równą powierzchnię ciasta.
- Ciasto przyozdabiamy orzechami i odstawiamy do lodówki aby polewa stężała.
Co ważne, ciasto to należy przechowywać w lodówce, w związku z jego dużą wilgotnością.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 2783 kcal | 174 kcal |
Białko | 90 g | 6 g |
Tłuszcze | 245 g | 15 g |
Węglowodany netto | 52 g | 3 g |
Błonnik | 2 g | < 0,5 g |
Dla użycia czekolady 90%, mleka 3.2%, oraz orzechów arachidowych. Z przepisu powstaje 16 porcji.
Jeszcze więcej keto słodyczy!
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słono?
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Czy ciasto nie wyjdzie zbyt płynne?
Proszę spojrzeć na zdjęcie, ciasto nie było płynne, tylko zwarte 🙂
Pozdrawiam
Klaudia