Czekolada daktylowa (wegańska)
Czekolada daktylowa to rewelacyjna w smaku, szybka i prosta w przygotowaniu domowa czekolada. Prosto z zamrażalnika jest bardziej chrupiąca, z kolei przechowywana w lodówce rozpływa się w ustach. Sama nie wiem którą bardziej wolę 🙂
Co więcej przepis ten jest wegański i bez dodatku cukru, powstał na bazie kremu daktylowego.
A Ty jaką czekoladę bardziej lubisz? Chrupiącą czy rozpływającą się w ustach?
Przepis na czekoladę daktylową
Składniki
- szklanka suszonych daktyli (130 g)
- 4 łyżki oleju kokosowego (100 g)
- 3 łyżki kakao (30 g)
OPCJONALNIE
- 3 łyżki orzeszków ziemnych (30 g)
- 4 łyżki wiórków kokosowych (24 g)
- 2 łyżki ekspandowanych jagłów lub innej kaszy
Czas przygotowania: 15 minut + 1-8 godzin moczenia
Liczba porcji: 10 porcji (po około 30 g)
Przygotowanie
- Daktyle zalewamy wodą nieco ponad ich poziom i odstawiamy na godzinę do 8 godzin (na noc).
- Z daktyli odlewamy wodę (warto ją wykorzystać jako słodzik), przenosimy je do pojemnika blendera, a następnie dodajemy płynny olej kokosowy (można go rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali).
- Całość blendujemy, aby uzyskać gładką masę.
- Następnie dodajemy kakao i całość dobrze mieszamy lub ponownie blendujemy.
- Szeroki pojemnik wykładamy papierem do pieczenia (albo korzystamy z silikonowego pojemnika). A następnie wykładamy do niego całość kremu daktylowego wyrównując powierzchnię.
- Pojemnik umieszczamy w zamrażalniku na pół godziny lub w lodówce na kilka godzin.
Jeszcze więcej wegańskich słodkości
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
A może coś wegańskiego na słono?
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!