Kulki serowo-orzechowe (keto, bez cukru)
Kulki serowo-orzechowe to pyszne mocno śmietankowe przekąski błyskawiczne w przygotowaniu. Aby je przygotować, wystarczy zmieszać wszystkie składniki, ulepić kulki i schłodzić! Dodatkowo możecie je obtoczyć wiórkach czekoladowych 🙂
Co więcej, jest to idealna przekąska dla osób będących na diecie niskowęglowodanowej jak keto, low carb lub na diecie cukrzycowej. Ponadto przepis ten jest bezglutenowy i bez cukru.
Kulki przechowujemy w zamrażalniku, dlatego możemy również przygotować ich większą ilość i podjadać gdy najdzie nas ochota 🙂
Zobacz również pozostałe przepisy na czekoladowe słodkości oraz fat bombs!
Przepis na kulki serowo-orzechowe
Składniki
- 100 g serka śmietankowego*
- 2 łyżki płynnego masła orzechowego (35 g)
- 2 łyżki erytrytolu (20 g)
- 3 kostki czekolady bez cukru lub gorzkiej 90% (25 g)
* serek o zawartości tłuszczu około 21-25 g, np. Twój Smak z Piątnicy, Łaciaty naturalny, Delikate z Biedronki
Czas przygotowania:
10 minut
Czas chłodzenia:
1,5 godziny
Ilość: 8 sztuk
Przygotowanie
- Serek śmietankowy, masło orzechowe oraz erytrytol dodajemy do miski, a następnie dokładnie mieszamy do połączenia składników.
- Później masę wkładamy do lodówki na 15 minut.
- W międzyczasie ścieramy na tarce o drobnych oczkach czekoladę.
- Następnie z masy lepimy kulki o średnicy małego orzecha włoskiego i obtaczamy w czekoladzie.
- Później kulki umieszczamy w zamrażarce na co najmniej godzinę.
- Aby kulki zmiękły, przed podaniem wyjmujemy je na 15 minut do temperatury pokojowej.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 sztuce |
Wartość energetyczna | 595 kcal | 74 kcal |
Białko | 18 g | 2 g |
Tłuszcze | 51 g | 6 g |
Węglowodany netto | 14 g | 2 g |
Błonnik | 3 g | <1 g |
Kaloryczność obliczona dla zastosowania serka Łaciaty naturalny oraz czekolady 90%. Z powyższego przepisu powstaje 8 sztuk.
Jeszcze więcej keto słodyczy!
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słono?
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Chciałbym zrobić wielką porcję bo są niesamowite. Czy przechowujemy je także w zamrażarce? Mogą postać kilka dni i po prostu wyjąć je wcześniej?
Dobrze że przygotowałam z podwójnej ilości bo strasznie szybko zniknęły 😀