Sos dyniowy kremowy (wegański)
Kremowy sos dyniowy jest bardzo prosty w przygotowaniu i delikatny w smaku, dlatego świetnie można go wzmocnić dodając przyprawy takie jak curry, czosnek i papryka ostra. Ten pikantny, świetnie rozgrzewa w jesienne wieczory. Co ważne, sezon na dynię nie tra wiecznie, dlatego korzystajcie 🙂
Przepis na kremowy sos dyniowy
Składniki
- 3 łyżki oleju (30 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- duża cebula (100 g)
- duża marchew (100 g)
- dynia piżmowa (500 g)
- 2 szklanki mleka krowiego/ roślinnego (250 ml)
- 2 łyżki mąki (24 g)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego/ 4 łyżki passaty (25/60 g)
- 2 łyżeczki curry
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka ostrej papryki
- przyprawy wedle uznania (sól i pieprz)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 3-4 porcji
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
W międzyczasie ścieramy na tarce o grubych oczkach marchew oraz dynie piżmową (lub kroimy ją w kostkę, dyni piżmowej nie potrzeba obierać!).
Następnie dodajemy marchew i dynię do podsmażonej cebuli i dusimy do momentu gdy dynia zmięknie (warto dodać trochę wody do duszenia by zapobiec przypaleniu).
W międzyczasie drobno siekamy czosnek oraz w szklance mleka rozrabiamy łyżkę mąki.
Gdy dynia będzie miękka dodajemy do niej mleko i intensywnie mieszamy do momentu zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy koncentrat/passatę, curry, czosnek i paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Kremowy sos dyniowy podajemy z ryżem, makaronem, kaszą lub kluskami.
Zobacz również inne przepisy na wegańskie lub wegetariańskie dania główne!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!