Pierogi z dynią piżmową, wegańskie
Pierogi z dynią czyli przywitanie sezonu dyniowego. Smaku dyni wciąż się uczę, u mnie w domu nie gościła na stołach czego teraz bardzo żałuję! Do przygotowania tego dania użyłam dyni piżmowej, której nie musicie obierać. Nie wiem jak wy, ale ja jestem wielką fanką warzyw i owoców ze skórką, moim zdaniem dodają więcej smaku. Jeśli jeszcze nie próbowaliście pierogów z dynią to gorąco was zachęcam, świetne połączenie smaku dyni z naszymi polskimi pierogami 🙂
Przepis na pierogi z dynią piżmową
Składniki
Farsz dyniowy
- 2 duże ziemniaki (300 g)
- 1 dynia piżmowa (500 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1/2 marchewki (50 g)
- 3 łyżki oleju (30 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- przyprawy wedle uznania (sól i pieprz)
Ciasto na pierogi
- 4 szklanki mąki (600 g)
- 6 łyżek oleju (60 g) również można użyć olej czosnkowy
- 1 szklanka gorącej wody* (250 ml)
- szczypta soli
*około 70-80 stopni. Najlepiej zagotować wodę i odstawić na około 5 minut
Czas przygotowania: 90 minut
Liczba pierogów: 70-90 pierogów
Przygotowanie
Farsz dyniowy
Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki a następnie gotujemy w osolonej wodzie.
W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy na oleju. Marchew obieramy a następnie trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli. Następnie myjemy i kroimy w kostkę dynię piżmową (nie musimy jej obierać, jej skórka jest jadalna). Dodajemy dynię do pozostałych warzyw, dolewamy 2 szklanki wody i gotujemy dopóki woda nie odparuje a dynia nie zmięknie.
Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Następnie dodajemy curry, paprykę ostrą, sól i pieprz oraz dokładnie mieszamy.
Ciasto na pierogi
Pełen przepis na ciasto na pierogi wraz ze wskazówkami dotyczącymi pierogów.
Do mąki dodajemy olej oraz sól, a następnie wodę. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy dłońmi.
Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy okręgi, do których następnie nakładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy.
W osolonym wrzątku gotujemy pierogi około 3-5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi z dynią najlepiej podawać solo jak również ze smażoną cebulką 🙂
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
uwielbiam domowe pierogi! a dyniowe są najlepsze 😉 robię dokładnie takie samo ciasto 🙂
mmm pycha dynia piżmowa. Przepis na pierogi zapisuje