Pierogi z dynią piżmową, wegańskie

Pierogi z dynią piżmową, wegańskie

Pierogi z dynią czyli przywitanie sezonu dyniowego. Smaku dyni wciąż się uczę, u mnie w domu nie gościła na stołach czego teraz bardzo żałuję! Do przygotowania tego dania użyłam dyni piżmowej, której nie musicie obierać. Nie wiem jak wy, ale ja jestem wielką fanką warzyw i owoców ze skórką, moim zdaniem dodają więcej smaku. Jeśli jeszcze nie próbowaliście pierogów z dynią to gorąco was zachęcam, świetne połączenie smaku dyni z naszymi polskimi pierogami 🙂


Przepis na pierogi z dynią piżmową


Składniki

Farsz dyniowy

  • 2 duże ziemniaki (300 g)
  • 1 dynia piżmowa (500 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1/2 marchewki (50 g)
  • 3 łyżki oleju (30 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • przyprawy wedle uznania (sól i pieprz)

Ciasto na pierogi

  • 4 szklanki mąki (600 g)
  • 6 łyżek oleju (60 g) również można użyć olej czosnkowy
  • 1 szklanka gorącej wody* (250 ml)
  • szczypta soli

*około 70-80 stopni. Najlepiej zagotować wodę i odstawić na około 5 minut 


Czas przygotowania: 90 minut
Liczba pierogów: 70-90 pierogów


Przygotowanie

Farsz dyniowy

Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki a następnie gotujemy w osolonej wodzie.

W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy na oleju. Marchew obieramy a następnie trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli. Następnie myjemy i kroimy w kostkę dynię piżmową (nie musimy jej obierać, jej skórka jest jadalna). Dodajemy dynię do pozostałych warzyw, dolewamy 2 szklanki wody i gotujemy dopóki woda nie odparuje a dynia nie zmięknie.

Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Następnie dodajemy curry, paprykę ostrą, sól i pieprz oraz dokładnie mieszamy.

Pierogi z dynią

Ciasto na pierogi

Pełen przepis na ciasto na pierogi wraz ze wskazówkami dotyczącymi pierogów.

Do mąki dodajemy olej oraz sól, a następnie wodę. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy dłońmi.

Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy okręgi, do których następnie nakładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy.

W osolonym wrzątku gotujemy pierogi około 3-5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi z dynią najlepiej podawać solo jak również ze smażoną cebulką 🙂

Pierogi z dynią

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)
Podsumowując
recipe image
Przepis na
pierogi z dynią piżmową
klaudi23a
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


2 thoughts on “Pierogi z dynią piżmową, wegańskie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.