Ciasto na pierogi, wegańskie i niezawodne
Wegańskie ciasto na pierogi skradło moje serce swoją prostotą. Poza tym jest niezawodne i nie wyczuwam większej różnicy w porównaniu z ciastem wegetariańskim z jajkami, odrobiną masła lub śmietany. Serdecznie polecam wszystkim pierogomaniakom 🙂
Przepis na ciasto na pierogi
Składniki
- 2 szklanki mąki (300 g)
- 4 łyżki oleju (40 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- ⅔ szklanki gorącej wody * (170 ml)
- pół łyżeczki soli
*około 80-90 stopni. Najlepiej zagotować wodę i odstawić na około 2-5 minut
Czas przygotowania: 90 minut
Liczba pierogów: 70-90 pierogów
Przygotowanie
- Wodę podgrzewamy do 80 – 90 °C (lub zagotowujemy i odstawiamy na 2-5 minut).
- W międzyczasie do miski dodajemy mąkę, olej, sól oraz wodę. Następnie dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto dłońmi. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni.
- Odrywamy kawałek ciasta (około 1/10), a następnie na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na pierogi dość cienko (2-3 mm). Wykrawamy szklanką o średnicy 8-10 cm okręgi, do których nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół i dokładnie zalepiamy brzegi.
- W międzyczasie zagotowujemy około 2-3 litry osolonej wody i do wrzątku wrzucamy 15-20 pierogów. Następnie lekko mieszamy by zapobiec przyklejaniu do dna garnka. Pierogi są gotowe po 3-5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyłowione pierogi można również lekko polać olejem i zamieszać, zapobiegnie to ich sklejaniu. Przechowywać w lodówce 2-4 dni lub zamrozić.
Jak mrozić pierogi?
Pierogi możemy mrozić po ich ugotowaniu, w ten sposób koniecznie polewamy je lekko olejem, porcjujemy po kilkanaście sztuk w woreczku i zamrażamy.
Drugą metodą jest blanszowanie pierogów. Gdy przygotowujemy więcej pierogów i jesteśmy pewni, że będziemy je mrozić, lepiej je zblanszować. Pierogi wkładamy do gotującej się wody na 30 sekund, a następnie rozkładamy je na desce lub tacce lekko posmarowanej olejem. Pozostawiamy je do ostygnięcia a następnie wkładamy na 2-3 godziny do zamrażalnika. Tak zamrożone pierogi możemy przesypać do jednego worka, nie powinny się sklejać, dlatego później możliwe będzie ich wyjmowanie w dowolnej ilości.
Jak rozmrażać pierogi?
Zamrożone pierogi dowolną metodą najlepiej będzie rozmrażać zarówno poprzez ponowne ich ugotowanie we wrzątku jak i na parze. Gdy pierogi wypłyną, są gotowe do spożycia.
Jaka mąka na pierogi?
Bardzo dobre ciasto na pierogi powstaje z mąk lekkich i drobnych. Najczęściej wykorzystywane są:
- Mąka pszenna poznańska lub wrocławska (typ 500) – drobna biała mąka idealnie nadająca się na pierogi.
- Mąka orkiszowa (typ 1100) – doskonały zamiennik mąki na pierogi dla osób uczulonych na gluten.
Ciasto na pierogi z jajkiem czy bez?
Tradycyjne ciasto na pierogi nie zawiera jajek, a moda na jego dodawanie przyszła z włoskiej kuchni. Jednakże włoskie ravioli czy też makaron mają twardszą strukturę. Nam zależy aby ciasto na pierogi było miękkie, więc nie dodajemy jajek.
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
Zobacz również
#wegańskie #wegetariańskie #pierogi #bezorzechów #bezlaktozy #bezjajek #kuchniapolska #BożeNarodzenie #czasochłonne(>60min) #domrożenia #mąka
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Rewelacyjne ciasto. Miękkie i dobrze się z nim pracuje! Polecam!
Bardzo się cieszę!
Pozdrawiam
Klaudia
Moje pierwsze pierogi i wyszły za***!!
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam 🙂
Robie takie samo ciasto, zawsze wychodzi idealne