Wegańskie ciasteczka cynamonowe
Wegańskie ciasteczka cynamonowe są chrupiące i intensywnie pachną cynamonem, brzmi jak ideał? Dodatkowo mają niewiele cukru oraz posiadają odrobinę soli, która podbija smak cynamonu. Świetne nadają się nie tylko na święta, ale i na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Nie macie któregoś ze składników? Zajrzyjcie na możliwe modyfikacje na końcu wpisu! Gorąco polecam, gdyż składniki do ich przygotowania powinniście bez problemu znaleźć w domu 🙂
Więcej wegańskich słodkości znajdziecie tutaj.
Przepis na wegańskie ciasteczka cynamonowe
Składniki
- 2 szklanki mąki* (280 g)
- 3/4 szklanki oleju* (160 g)
- ½ szklanki cukru* (50 g)
- 2 łyżki mleka roślinnego lub krowiego* (20 ml)
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki soli*
Czas przygotowania: 20 min + 15 min pieczenia
Ilość ciastek: około 30 sztuk
Przygotowanie
- Do miski dodajemy olej, cukier, mleko, cynamon oraz sól i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno dawać się formować.
- Z ciasta lepimy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy ją w dłoniach, a następnie kładziemy na blaszce i przygniatamy widelcem tworząc wzór kratki. Pozostawiamy centymetrowy odstęp pomiędzy ciastkami, nie urosną ale delikatnie rozejdą się na boki.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C dopóki się delikatnie nie przyrumienią (około 15-20 minut). Spod ciasteczek także powinien się przyrumienić.
- Po upieczeniu ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na blaszce przez 5-10 minut.
- Wegańskie ciasteczka cynamonowe przechowujemy w szczelnym pojemniku przez tydzień do dwóch tygodni.
Możliwe modyfikacje
- mąka – poza zwykłą pszenną możecie ją zmieszać z mąką pełnoziarnistą (1:1 maksymalnie, gdyż zbyt dużo mąki pełnoziarnistej może przysporzyć problemów z lepieniem) lub wszelkimi niemącznymi mąkami typu mąka jaglana, kokosowa, kasztanowa czy co tam jeszcze producenci wymyślili 🙂
- olej – zamiast oleju słonecznikowego lub rzepakowego (bardzo delikatne w smaku) możecie również użyć innego rodzaju oleju, pamiętajcie tylko, że wpłynie on na smak ciastek. Tak jak w przypadku mąki możecie wymieszać różne rodzaje olei. Świetnie nada się tutaj również olej kokosowy. Dodatkowo olej możemy zastąpić masłem (opcja dla wegetarian) lub margaryną. Cokolwiek z grupy tłuszczy dobrze się tu nada 🙂
- cukier – jeśli go unikacie zastąpcie cukier syropem klonowym, ksylitolem, stewią czy też miodem (opcja dla wegetarian). Cokolwiek słodkiego się nada tylko pamiętajcie, że może być wtedy konieczne dodanie nieco więcej mąki lub mleka!
- mleko – ma za zadanie sprawić by ciasteczka nie były aż tak kruche i twarde po upieczeniu. Możecie ten składnik pominąć a w przypadku problemów ze zbyt suchym ciastem dodać wodę.
- sól – jeśli zastanawiacie się czy jest konieczna, moim zdaniem tak gdyż świetnie podbija smak ciastek! Ale jeżeli ze względu na problemy zdrowotne nie możecie jej zbyt dużo spożywać to spokojnie możecie ten składnik pominąć 🙂
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 2617 kcal | 262 kcal |
Białko | 32 g | 3 g |
Tłuszcze | 164 g | 16 g |
Węglowodany netto | 250 g | 25 g |
Błonnik | 7 g | < 1 g |
Z powyższego przepisu powstaje około 10 porcji. Dla 30 ciastek jedna porcja to około 3 ciastka.
Wege Święta
Jeszcze więcej wegańskich słodkości
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
A może coś wegańskiego na słono?
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Strasznie tłuste mi te ciasteczka wyszły! :C Nie wiem czy takie miały być, zakładam, że nie. Następnym razem dam 100 g oleju i ocenię efekty. Ale w smaku dobre, generalnie przepis polecam innym 🙂
Te ciastka są super
Cieszę się, że smakują!
Pozdrawiam,
Klaudia
Ekstra są! Będę obserwować na fejsie może coś znowu mi wpadnie w oko .
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam 🙂
Na dworze ponuro i deszczowo, a mnie wzięło na słodkie. Ten przepis od razu rozchmurzył mi wieczór. Dziękuję!:))
🤗
Te ciasteczka są przepyszne! Bardzo dziękuję za przepis!
Cieszę się, że smakują! Pozdrawiam 😉
Dzięki za ten fantastyczny przepis,takie proste i bardzo smaczne. Właśnie je zrobiła moja żona i cieszymy się z nich z filiżanką herbaty.
Bardzo dziękuję za te miłe słowa! Cieszę się, że smakują, pozdrawiam 😉
ciesze się że znalazłam tą stronę z przepisami 🙂
Dziękuję za miłe słowa!
Pozdrawiam,
Klaudia
Uwielbiam takie ciasteczka ! A z cynamonem jeszcze bardziej 🙂
Ja również 😉
Ja również! Słodycze z cynamonem są rewelacyjne 😉