Czyli wegańskie i wegetariańskie przepisy

Jajecznica z awokado

Jajecznica z awokado

Jajecznica z awokado, czyli dużo zdrowych tłuszczy. Przyznam szczerze, że fanką awokado na surowo nie jestem, ale z jajkami idealnie się komponuje 🙂


Składniki

  • 3 jajka
  • pół awokado (70g)
  • pół łyżki oliwy z oliwek lub oleju (5ml)
  • przyprawy wedle uznania

Czas przygotowania: 5-10 minut
Liczba porcji:
1-2 porcji 


Przygotowanie

Roztrzepane jajka smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek, w tym czasie kroimy awokado w kostkę. Do gotowej jajecznicy dodajemy awokado i mieszamy (ważne by awokado nie podgrzewać za bardzo, nie ma sensu niszczyć jego wartości odżywczych). Przyprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Jajecznica z awokado doskonale smakuje w towarzystwie pieczywa.

Jajecznica z awokado

Zobacz również inne pomysły na śniadania wegetariańskie!

Udostępnij


Zostaw komentarz


Scroll Up